10 nasvetov za pripravo gorskega kolesa na letošnjo sezono

Tagi:
10 nasvetov za pripravo gorskega kolesa na letošnjo sezono>

Ne glede na to, ali ste kolo čez zimo pospravili v klet ali pa ste z njim trdo kolesarili tudi po blatu in snegu, je zdaj pravi čas, da svoj stroj temeljito pregledate in poskrbite, da bo spomladi v odlični kondiciji.

Predvsem je vedno dobro vzpostaviti sistem za preverjanje kolesa. Pregled lahko razdelite po različnih kategorijah - npr. kolesi, okvir, vzmetenje, zavore, pogon itd. - ali pa preprosto opravite pregled od sprednjega proti zadnjemu delu. Vse metode so primerne, če le zajamete vse osnove. Tukaj je 10 stvari, ki jih morate preveriti, preden se spomladi odpravite na svoje najljubše kolesarske steze.

1. PnevmatikeUgotovite, koliko profila je še na pnevmatikah ter preverite, da se ne trgajo ali luščijo. Preverite pnevmatiko in se prepričajte, da nima nobenih majhnih razpok ali trnov, ki bi lahko med kolesarjenjem na cesti povzročili težave. Preverite njeno obrabljenost s strani: poiščite odrgnine in zareze, ki štrlijo iz plašča. Če uporabljate pnevmatike brez zračnic, je zdaj pravi čas, da jih napolnite z novim tesnilnim sredstvom.

2. Kolesi

Zavrtite obe kolesi in preverite, da ne nihata od ene do druge strani ali da ne poskakujeta navpično. To je tudi pravi čas, da preverite, ali se kolesi prosto vrtita in da pesta niso ne preveč razrahljana, ne preveč zategnjena. Stisnite zobnike in se prepričajte, da se nobeden od njih ni razrahljal. Pozorno si oglejte, kje se napere stikajo z obročem; že majhne razpoke se lahko hitro spremenijo v veliko težavo.

Pomembno je, da po potrebi prilagodite trdoto napetosti naper, vendar pazite, da jih ne zategnete preveč. Če vam takšen servis ne ustreza, odnesite kolo v svojo najljubšo trgovino s kolesi.

3. Zavore

Začetek sezone je primeren čas za preverjanje zavornih ploščic. Če ostane manj kot 1,5 mm materiala, je čas za nov par ploščic.

Ko ste preverjali kolesa, ste, upam, slišali sladek zvok tišine, ko so se zavorni diski vrteli preko zavornih čeljusti. Če ste slišali praskanje, je čas, da spremenite položaj zavorne čeljusti.

Tudi zavorni diski se lahko zvijejo, zato bodite pozorni na morebitno bočno nihanje. Preverite, da niso zavorne ploščice pretirano obrabljene, in jih po potrebi zamenjajte.

 

4. Vzmetenje

Preverite, da niso na drsnikih kakšne vdolbine ali praske. S čisto krpo obrišite umazanijo s tesnil vilic. Preverite, da niso tesnila razpokana ter da se v njih ni nabralo preveč tekočine; oboje je znak, da bo vilice morda potrebno servisirati.

Po pregledu sprednjih vilic in zadnjega amortizerja preverite, ali je SAG (pritiskanje na vzmetenje, ko se usedete na kolo) na želeni ravni, najbolje 20-30 %. Glede na to povečajte ali zmanjšajte zračni tlak.

Ko se zdi, da je vse v redu, nekajkrat stisnite vilice in zadnje vzmetenje, nato pa preverite nastavitve hoda vilic in amortizerjev ter ustrezno prilagodite zračni tlak.

5. Kokpit

Nosilec krmila, krmilo in sedež so morda trije najbolj nehvaležni sestavni deli gorskega kolesa. Čeprav potrebujejo zelo malo rednega vzdrževanja, je še vedno pomembno, da jih občasno preverite, da se slučajno ne kažejo kakšni znaki poškodb.

Odstranite sedež in sedežno cev ponovno namažite ali uporabite karbonsko pasto, če imate karbonski okvir. Odstranite krmilo in preverite, da ni preveč zategnjeno; preverite, ali so na njem kakšni znaki globokih utorov, ki bi lahko povzročili zlom krmila.

Ko je čas za ponovno namestitev krmila, se prepričajte, da je krmilo ravno, da je naglavna garnitura pravilno nastavljena (pri premikanju krmila naprej in nazaj ne sme biti zraka ali zatikanja), zavore in prestave pa namestite po svojih željah. Prepričajte se, da ste vse zategnili s pravilnim navorom.

6. Prestavljanje

Preverite znake obrabe bovdna za prestave, pri čemer bodite še posebej pozorni na mesto, kjer se kabli ustavijo na okvirju. Po potrebi zamenjajte strgane kable in obrabljen bovden. Podoben sistem uporabite tudi za zavorni sistem. Oglejte si zavore od ročic do čeljusti in preverite znake obrabe in prask.

7. Okvir

Ko preverite obrabo prestav in zavor, je dobro preveriti tudi okvir. Bovden za zavore in prestave, ki se lahko pretirano drgne ob okvir, se lahko zajeda v jeklene, karbonske in aluminijaste okvirje. To lahko preprosto preprečite z nekaj koščki lepilnega traku.

Preverite, če so na okvirju vidni znaki poškodb zaradi kamenčkov, in bodite še posebej pozorni na spodnjo cev okvirja in napere.

Če vozite kolo z vzmetenjem, ne pozabite preveriti čepov za vzmetenje in puše amortizerja, če so morda kakšni znaki, da o razrahljani, in jih po potrebi z momentnim ključem zategnite do ustreznih vrednosti, ki jih priporoča proizvajalec.

8. Pogon

Brez delujočega pogonskega mehanizma ne boste nikamor prišli hitro.

Pri prestavljanju se ne sme slišati škripanja ali preskakovanja iz ene prestave v drugo brez da bi dejansko stisnili prestavno ročico. Preverite peto prestave, da ni slučajno ukrivljena.

Preverite tudi zobnike, da niso ukrivljeni ali celo polomljeni. (Ne pozabite, da imajo zobniki na večini sodobnih sestavnih delov različne oblike, ki olajšajo premikanje verige z enega verižnika na drugega.)

Preverite obrabo verige s orodjem za preverjanje verige. Sčasoma se puše, ki sestavljajo valjčke verige, obrabijo in se razrahljajo, zaradi česar se veriga "raztegne".

Zima je tudi odličen čas za razmaščevanje celotnega pogonskega sklopa kolesa in ustrezno mazanje verige.

9. Vijaki

Če nimate momentnega ključa in nameravate kolo vzdrževati sami, si ga kupite. Na delovnem pultu ali v škatli z orodjem imejte seznam z vrednostmi momenta privijanja, ki jih priporoča proizvajalec. Posebno pozornost namenite vijakom, na katere se med vožnjo najbolj zanašate, da ohranite svoj nasmeh in zobe nedotaknjene - to sta nosilec krmila in krmilo samo.

10. Oprema

Preverite, ali so zatiči na kolesarskih čevljih v dobrem stanju in da niso raztrgani ter preverite, ali je vložek v dobrem stanju.

Preverite tudi čelado, da ni razpokana, in jo po potrebi zamenjajte. Če se vozite s hidracijskim nahrbtnikom, si vzemite čas in ga očistite. 

Se vam nikoli ni zdelo potrebno zavreči embalaže energijskih ploščic? Imate na dnu vašega nahrbtnika nekaj poškodovanih zračnic? Zdaj je čas, da se z vsem tem spopademo in to lepo odvržemo v smeti.

Preverite tudi svoja orodja. Prepričajte se, da črpalka za kolesa in amortizerji delujejo. Če nosite s seboj komplet prve pomoči, zamenjajte vse, kar ste v prejšnji sezoni uporabili, a niste zamenjali.