TEST: Scott Warm Hybrid RC, prehodna jakna ali izoliran dolg dres?

Tagi:
TEST: Scott Warm Hybrid RC, prehodna jakna ali izoliran dolg dres?>

S prihodom jeseni sem moral svojo kolesarsko garderobo posodobiti s toplejšimi oblačili in med brskanjem po znižanih izdelkih v e-trgovini Holokolo sem naletel na zelo zanimivo prehodno jakno SCOTT WARM HYBRID RC. Njene funkcije so me tako navdušile, da sem jo naročil. Če želite izvedeti, ali se je nakup splačal, preberite naslednji članek.

Iskal sem prehodno jakno za temperature med +5 in +15 stopinj. Imam cestno kolo znamke Scott, vendar z njihovimi oblačili še nisem imel izkušenj. Ob oddaji naročila v meni nastala prava alkimija. Najprej se nisem mogel odločiti za barvno kombinacijo, saj je vsaka od kombinacij videti res super. Najbolj me je navdušila črno-rumena, vendar ni bila na voljo v moji velikosti, zato sem se moral odločiti med oranžno v kombinaciji s črno ter modro-črno. Na koncu je zmagala oranžna, ki sem jo izbral tudi zato, ker bom v tem obdobju v njej res dobro viden. Druga stvar, okrog katere sem polemiziral je bilo dejstvo, da je bila jakna na fotografijah videti bolj tanka. Sledilo je iskanje in "googlanje", nato pa sem končno prišel do odločitve, da so njeni parametri in cena zadovoljivi, zato sem jo dal v košarico.

Jakna ali izoliran dolg dres?

Scott RC Warm Hybrid WB

Kot vedno, sem iz Holokolo že naslednji dan dobil svoja oblačila. Nestrpno odprem paket in iz njega vzamem jakno. Moji dvomi so se potrdili. Na prvi pogled ne morem ugotoviti, ali gre za dolg dres ali jakno. Po prvotnem občutku se mi zdi, da je to toplejši dolg dres, vendar bo to dilemo verjetno razrešila le sama vožnja.

Kroj + uporabljeni materiali

Pred dejanskim testom bi rad omenil, kako in iz česa je jakna narejena. Izbral sem velikost L, ki se je dobro prilegala moji postavi 184 cm in 84 kg. Je dirkaškega oprijetega kroja, ki je že zdaj videti odlično. Med nošenjem na telesu je zelo prijetna, brez občutka stiskanja. Jakna je spredaj sešita iz več materialov, predel v ramenih pa je narejen iz DWR materiala odpornega na veter. Na zadnji strani in na strani pod pazduhami je uporabljen material, ki prepušča zrak, da se zagotovi boljša regulacija toplote. Za boljše prileganje je jakna opremljena z elastičnimi manšetami v pasu in na koncu rokavov. Na zadnji strani so trije klasični žepi. Jakna ima zadrgo po celotni dolžini. 

Pojdimo se vozit

Vreme v septembru in oktobru je bilo zelo pestro, tako da sem lahko dodobra preveril njeno funkcionalnost. Vozil sem se v njej pri temperaturah od +3 do +20 stopinj na cestnem in gorskem kolesu. Če želite v celoti izkoristiti funkcionalne lastnosti tudi te najdražje jakne, morate pravilno izbrati prvi sloj. Če potrebujete navdih, se lahko zgledujete po meni, oblekel sem se na naslednji način:

Nad +10 stopinj: Kot osnovno plast sem izbral funkcionalno poletno majico brez rokavov podjetja SIX2. 

Pod +10 stopinj: Kot osnovno plast sem si oblekel dolgo izolirano osnovno majico Holokolo Winter Base Layer. 

Okoli +5 stopinj: V tem primeru sem za prvo plast izbral termo UYN Evolution  

Funkcionalnost:

Vreme nad + 10 stopinj: V kombinaciji s poletnimi termo osnovnimi plasti sem se že na začetku počutil, kot da nosim dolg dres. Med vožnjo sem zadrgo odpel do polovice. Pohvaliti moram oblikovalca, da je na vetrovko namestil zadrgo, ki se precej gladko zapenja. Enostavno delovanje zadrge je v tem letnem času velika prednost, ki jo boste cenili predvsem na strmih vožnjah z gorskim kolesom, kjer imate pri nizkih hitrostih težave z ohranjanjem stabilnosti. Če pred zahtevnim vzponom niste imeli časa odpeti zadrge, ali v primeru, da se začnete pregrevati in jo morate odpeti, vam ta jakna to omogoča v trenutku in z eno roko. Enako velja tudi obratno, na primer na spustu, če ste pred vožnjo pozabili jakno zapeti. Kljub občutku, da sem kolesaril v dolgem dresu, sem se v kombinaciji s poletno termo osnovno plastjo ob toplejših dnevih bolj potil, vendar nisem ostal moker po telesu. V primerjavi z dolgim dresom vidim največjo prednost v tem, da me zaradi DWR materiala spredaj sploh ni prepihalo. Vetrovka bi lahko ostala doma. V zadnjih žepih sem imel veliko več prostora. 

Pod +10 stopinj: V kombinaciji z dolgo osnovno termo plastjo sem se začel počutiti, kot da nosim jakno. Med vadbo sem se manj znojil, saj mi ni bilo treba toliko uporabljati zadrge. Namesto tega sem jo pustil v celoti zapeto in izkoristil DWR material na sprednji strani. Presenetilo me je, da me v razponu od +5 do +10 stopinj ni zeblo niti pri daljših spustih po cesti, tako da tudi v tem primeru brezrokavnik ni bil potreben. Mislim, da se je material odlično obnesel v tem vremenu.

Okoli +5 stopinj: V tem vremenu sem si rekel, da verjetno tvegam tudi prehlad. Toda UYN Evolution je zelo kakovostna osnovna termo plast, zato sem se odločil zanjo, vendar sem za vsak slučaj spakiral tudi vetrovko. Dokler sem vozil po različnih terenih, je bilo vse popolno. Pri vzponih se nisem pretirano potil. Na kratkih spustih me ni prepihalo, na daljših pa sem moral uporabiti vetrovko. Kljub višjemu ovratniku nad +5 stopinj priporočam, da si na vrat nadenete tudi buff-ko.

Med testiranjem sem opazil tudi druge stvari, na primer, kako se elastične manšete držijo. Glede tega sem bil zadovoljen. Dres se spredaj in zadaj ne viha navzgor. Rokavi se prav tako ne zvijajo in se pri visokih hitrostih ne napihujejo. Odlični so tudi prostorni žepi, v katere lahko spravite vse, kar si zamislite, in se vam ne bodo povesili na zadnjico. 

Pri vseh različicah treninga sem vozil v dinamičnem tempu. Če sem se ustavil za več kot 5 minut, me je mrazilo, zato ga priporočam kolesarjem, ki imajo radi športno vožnjo. 

Zaključek: 

Z jakno SCOTT WARM HYBRID RC sem zelo zadovoljen. Lahko rečem, da je šlo za dobro naložbo glede na razmerje med ceno in kakovostjo. Pri Scott-u so dobro vedeli, zakaj so v ime vključili besedo hibrid. Tako sem na koncu testa prišel do zaključka, da to ni niti vetrovka niti dolg dres. Gre za zelo učinkovito mešanico med toplejšim dolgim dresom in prehodno jakno. Če iščete nekaj v tem slogu, vam jo vsekakor priporočam.