10 zanimivih dejstev o dirki Tour de France, ki jih morda niste vedeli

Tagi:
10 zanimivih dejstev o dirki Tour de France, ki jih morda niste vedeli>

Ali veste, koliko litrov vode spije kolesar na dirki Tour de France ali koliko kalorij pokuri? Kakšno nagrado bodo odnesli uspešni udeleženci dirke in zakaj je zmagovalni dres rumen? Preberite deset zanimivih dejstev o dirki Tour de France, ki vas bodo morda presenetila.

1. Hidracija na prvem mestu

Verjetno ni treba podrobneje pojasnjevati, zakaj je Tour de France ena najzahtevnejših kolesarskih dirk. Ste se kdaj vprašali, koliko litrov vode mora kolesar spiti na dan dirke? Medtem ko človek čez dan običajno spije približno dva litra tekočine, udeleženci Tour de France na dan dirke spijejo približno 10 litrov tekočine. Polovica te količine se porabi med dejanskim kolesarjenjem. Natančna količina popite tekočine pa je odvisna od fiziologije posameznega tekmovalca.

Nasvet: Ne glede na to, ali ste profesionalni ali ljubiteljski kolesar, ne smete podcenjevati hidracije. V naši e-trgovini si oglejte ponudbo kakovostnih steklenic za kolo.

2. Voda, vroča čokolada ali celo alkohol

Ali ste vedeli, da so se v preteklosti kolesarji na dirki Tour de France med vožnjo okrepčali z alkoholom ali vročo čokolado? Ali se vam to zdi nepredstavljivo? Med kolesarji na dirki Tour de France je bilo na dnevnem redu pivo, vino ali šampanjec. Po drugi strani pa so morali kolesarji v kolesarskem sedežu ostati po 18 ur in za nekatere je bil alkohol "čudežna ionska pijača". Danes je seveda uživanje alkohola med dirkami prepovedano. Poleg tega je dokazano, da alkohol upočasnjuje okrevanje po športnem nastopu. 

3. Več kot tri tedne znoja in truda

Brez trdega dela in znoja dirka Tour de France ne bi bila to, kar je. To vedo vsi tekmovalci. Kolesar v eni uri izloči približno 1,5 litra znoja, med dirko pa tudi do 130 litrov. S to količino lahko stranišče splaknete skoraj 40-krat! Povprečen smrtnik dnevno izloči le en liter znoja.

4. Finančna nagrada za vsakega tekmovalca

Ste mislili, da zmagovalec dirke Tour de France vso denarno nagrado obdrži zase? Prav nasprotno. Med kolesarji vlada ekipni duh, zato je v navadi, da si nagrado razdelijo vsi člani zmagovalne ekipe. Del finančne nagrade prejme tudi spremstvo ekipe. 


Zmagovalec lanske dirke Tadej Pogačar je prejel 500 000 evrov. Vendar to še ni konec. Vsak zmagovalec etape je prejel 11.000 evrov, vsak kolesar, ki je dirko končal, pa je prejel 1.000 evrov.

Nasvet: Oblecite se kot Tadej Pogačar z našo ponudbo kolesarskih dresov za ljubiteljske in profesionalne ekipe.

 

In kako je bilo v zgodovini? Etapna dirka Tour de France poteka od leta 1903. Vendar se je na prvo dirko prijavilo le 15 tekmovalcev. Takrat so tekmovalci kot nagrado za udeležbo dobili 5 frankov. Ta znesek je bil enak povprečni plači delavca v tovarni. Vendar so morali kolesarji izpolniti en pogoj: v vsaki etapi so morali doseči povprečno hitrost vsaj 20 km/h in se uvrstiti med prvih 50 kolesarjev. Skupni zmagovalec takratne dirke Tour de France je prejel nagrado v višini 20 000 frankov.

5. Naprej v neskončnost in še dlje!

Najdaljša dirka Tour de France v zgodovini je potekala leta 1926. Celotna pot je bila dolga neverjetnih 5 745 kilometrov! Najdaljša je bila peta etapa povojnega letnika. Dirka je potekala po petletnem premoru, ki ga je povzročila prva svetovna vojna.


Letos bodo kolesarji začeli v Kopenhagenu, do Pariza pa jih čaka 21 etap, dolgih po 3 349,8 kilometra. Najdaljša etapa jih čaka na hriboviti progi od belgijskega mesta Binche do francoskega mesta Longwy.

Nasvet: Uživajte v vožnji s kolesarskim dresom Bonavelo.

6. Previdno, prevarant!

Žal se v vsakem športu občasno zgodi, da tekmovalci goljufajo. Tudi v kolesarstvu ni izjem. Poleg znanega dopinškega škandala kolesarja Lancea Armstronga, ki ga je stal številnih naslovov, je bilo v zgodovini dirke Tour de France tudi več drugih iznajdljivih posameznikov. Leta 1904 je Maurice Gardin izgubil prvo mesto, ko so odkrili, da je del dirkalne poti prevozil z vlakom. Leta 1947 je kolesar Jean Robic na svoje kolo naložil steklenice z živim srebrom, da bi pospešil vožnjo navzdol. 

Nekoliko bolj iznajdljiv je bil dirkač Mario Cipollini, ki je na svoje kolo pritrdil fotografijo Pamele Anderson, da jo je imel ves čas na očeh in si tako povečal raven testosterona. Verjeli ali ne, ta spodbuda ni v nasprotju z nobenim pravilom tekmovanja. Temu pravimo ustvarjalen doping!


7. Koliko kalorij je preveč?

Povprečen kolesar med dirko Tour de France porabi približno 120 000 kalorij. Da bi zaužili toliko kalorij, bi morali pojesti približno 250 dvojnih cheeseburgerjev v McDonald's. Povprečen dnevni vnos kalorij športnika je približno 6000. Običajno človek dnevno zaužije hrano z energijsko vrednostjo do 2500 kcal. Tako tekmovalec na dan prejme dvakrat več kalorij kot "navaden smrtnik". Kljub temu je težko nadomestiti vso energijo, ki jo kolesar porabi pri takšnem naporu, in običajno mu uspe prejeti največ 90 % potrebne energije. 


In iz česa je sestavljena prehrana športnikov? Športniki morajo nadoknaditi predvsem ogljikove hidrate, vsekakor pa ne smejo pozabiti na beljakovine in zdrave maščobe. Po tekmi si običajno privoščijo na primer kvinojo, kuskus, bulgur, testenine ali riž, meso in avokado.

Nasvet: Ali ste vedeli, da naša e-trgovina ponuja tudi prehranska dopolnila?

8. Rumena, barva zmagovalca

Zmagovalni rumeni dres ni dobil svoje svetle barve po naključju. Rumena barva ima izključno zgodovinski razlog. Za pripravo natečaja stoji časopis L'Auto, ki je znan po svoji značilni rumeni barvi. Prvi Tour de France, ki je potekal leta 1903, je sponzoriral časopis L'Auto. Tour de France je predstavljal konkurenco drugi kolesarski dirki, ki jo je sponzoriral časnik Le Vélo.

Legendarni belgijski kolesar Edouard Louis Joseph Merckx je najdlje obdržal rumeni dres, saj ga je nosil 96 dni

Nasvet: Pedalirajte kot zmagovalec! V naši ponudbi najdete tudi drese Tour de France.

9. Z vztrajnostjo lahko pridete najdlje

Najmlajši zmagovalec je bil takrat 19-letni Francoz Henri Cornet, ki je leta 1904 zmagal na dirki Tour de France


Po drugi strani je najstarejši zmagovalec v zgodovini Tour de France Belgijec Firmin Lambot, ki je prvo mesto osvojil leta 1922. Takrat je bil star 36 let. Firmin Lambot je svoje prvo kolo kupil pri 17 letih. Vsak dan se je na delo in z dela vozil približno 50 km. Prva dirka, ki se je je udeležil, je bila dirka v vasi na območju, kjer je živel. Zato nikoli ne reci nikoli!

10. Teža ni ovira

Znano je, da je kolesarjenje zelo dobro za hujšanje, zato se večina kolesarjev ponaša s svojo vitkostjo. Vendar ne drži več, da je kolo namenjeno le vitkim postavam. Tekmovalec z najnižjo težo naj bi bil nekdanji italijanski kolesar Leonardo Piepoli, ki je tehtal le 57 kg


 Šved Magnus Bäckstedt pa se je zapisal v zgodovino z največjo težo med vsemi kolesarji, ki so uspešno končali Tour de France. Tekmovalec je tehtal 94 kg in je zaradi svoje teže dobil vzdevek Big Maggy.

Nasvet: Izberite dres Bonavelo in navijajte za svojo najljubšo ekipo. Imamo velikosti do 6XL!