Dirka po Franciji 2022: Najboljših 5 favoritov za rumeno majico

Tagi:
Dirka po Franciji 2022: Najboljših 5 favoritov za rumeno majico>

Kraljica kolesarstva se po letu dni vrača, z njo pa tudi tri tedne razburljivih bitk najboljših kolesarjev na svetu. Zadnji dve leti je na Dirki brez konkurence dominiral Tadej Pogačar iz ekipe UAE Team Emirates. Ali lahko tudi letos pričakujemo popolno dominacijo tega mladega slovenskega mega talenta ali ga lahko kdo premaga?

V današnjem članku si bomo ogledali pet največjih favoritov za skupno zmago na letošnji Dirki po Franciji. Poskušal vam bom tudi približati možnosti za zmago in mogoče tudi slabosti posameznih favoritov.

1. Tadej Pogačar

Tadej Pogačar je tudi letos med največjimi favoriti za skupno zmago na Dirki po Franciji. V zadnjih dveh sezonah je pokazal neprekosljivo moč, zato se tudi tokrat pričakuje njegov zmagoviti hat-trick.
Odlično formo kaže že od začetka sezone, kjer je v skupnem seštevku zmagal na UAE Touru, Tirreno - Adriatico, pa tudi na domači Dirki po Sloveniji.

V svoji ekipi, sestavljeni posebej zanj, bo imel veliko podporo pomočnikov, ki bodo imeli nalogo, da ga čim bolje ščitijo v etapah, kjer se pričakujejo velike selekcije, pomagali pa mu bodo tudi v hribih, kjer je Tadej Pogačar največji specialist.

Pomanjkljivost v njegovem prizadevanju za tretjo zmago na Touru je morda dejstvo, da ga bodo druge ekipe skrbno spremljale in poskušale preprečiti njegova prizadevanja. Dejavnik, ki straši tudi druge kolesarje, je koronavirus, ki lahko, kot smo videli pred kratkim na dirki po Švici, v enem dnevu domov pošlje polovico pelotona.

2. Primož Roglič 

Slovensko kolesarstvo je v zadnjih letih doživelo izjemen razcvet in tudi drugi največji favorit za skupno zmago na Dirki je prav tako iz Slovenije. Primož Roglič, ki vozi za ekipo Jumbo Visma, je skoraj zmagal v skupni razvrstitvi Dirke po Franciji leta 2020. Toda v predzadnji etapi, ki je bila kronometer, ga je za nekaj sekund ugnal Tadej Pogačar, Rogliču pa je zmaga ušla dobesedno za las.

Primož je tudi letos v odlični formi in je prav tako kot njegov slovenski tekmec Tadej tudi letos nanizal več zmag. Omeniti velja skupno zmago dirke Pariz - Nica oziroma generalko pred Dirko po Franciji: Critérium du Dauphiné.

Slabost Primoža Rogliča je morda smola, ki ga spremlja v zadnjih letih Dirke. Pred letom dni je doživel več padcev, po katerih je odstopil z Dirke, tako da ni imel možnosti boja za rumeno majico, leto pred tem pa je doživel nesrečen poraz v kronometru, ki ga je stal skupne zmage.

3. Jonas Vingegaard 

Največje presenečenje lanske Dirke po Franciji. Danski kolesar, čigar ime so do začetka Dirke pred letom dni poznali le redki ljubitelji kolesarstva. Jonas Vingegaard je prikazal odlično predstavo in lahko rečemo, da je bil edini pravi nasprotnik Tadeja Pogačarja na lanski Dirki. Skupno je zasedel drugo mesto in s svojimi nastopi navdušil ves svet.

Prav zaradi tega je letos med najbolj vidnimi imeni v boju za rumeno majico, predvidevamo pa lahko, da bo predstave podobne lanskim prikazal tudi letos. Da je tudi letos v dobri formi potrjujejo tudi druga mesta v skupni razvrstitvi dirk Critérium du Dauphiné in Tirreno Adriatico.

Ni pa mu nujno v prid dejstvo, da je v ekipi skupaj s Primožem Rogličem, ki gre tudi na skupno zmago. Ekipa Jumbo Visma ima tako na letošnji Dirki po Franciji dva vodilna in zanimivo bo videti, kako bosta temu kos posamezna favorita.

4. Alexander Vlasov

Bora - Hansgrohe ima svoje železo v ognju in svojega vodjo na letošnji Dirki v Aleksandru Vlasovu. Vlasov je k Bori prestopil iz Astane in zdi se, da je bila to prava poteza.

Letos ima dve skupni zmagi na dirkah po Romandiji in Valencii. Tudi na dirki po Švici je imel priložnost za skupno zmago, a mu je tam načrte prekrižal koronavirus. Oporo bo imel v ekipi, ki jo sestavljajo predvsem hribolazci. Vprašanje je, koliko ga je prizadel koronavirus, zaradi katerega je moral odstopiti od dirke po Švici.

5. David Gaudu

Francozi na domačega zmagovalca Dirke po Franciji čakajo že od leta 1985, ko je na koncu zmagal Bernard Hinault. To lahko preobrne le 25-letnik iz ekipe FDJ David Gaudu, ki je lani na dirki dosegel famozne dosežke in zasedel skupno 11. mesto.

Gaudu je znan po svoji borbenosti in ima letos na računu več etapnih zmag. Domače okolje je lahko velika motivacija za boj za rumeno majico, pa tudi nekakšno prekletstvo, ki francoskim kolesarjem več desetletij preprečuje zmago na Dirki po Franciji.