Kolesarski tabu: 4 vprašanja, ki se jih morda bojite zastaviti

Tagi:
Kolesarski tabu: 4 vprašanja, ki se jih morda bojite zastaviti>

Vsaka skupnost ima svoja pravila in nič drugače ni v kolesarskem pelotonu, kjer veljajo številna nenapisana pravila. Če šele začenjate s kolesarjenjem in vas je sram postaviti nekaj vprašanj svojim "starejšim" kolegom, preberite naslednji članek, v katerem sem izbral 4 vprašanja, s katerimi se najpogosteje ukvarjajo kolesarski novinci. 

Leta 2003 sem se začel ukvarjati s tem čudovitim športom. Kot mladenič sem se vključil v mladinsko ekipo. Na začetku sem začudeno opazoval, kako se skupina drži številnih pravil, ki jih sploh nisem razumel. Na začetku fantov nisem dobro poznal in pogosto so me klicali medved, preproga in tako naprej, dokler se na nekem treningu nisem odločil prekršiti tabuja in začel spraševati. 

1. Si briješ noge?

Na začetnem treningu sem opazil, da imajo vsi fantje sumljivo gladke noge. Ker smo bili vrstniki in smo bili takrat stari okoli 14 let, sem si rekel: "Ubogi fantje, verjetno jim še ne rastejo dlake." Po začetku treninga sem začel sumiti, da te sijoče noge niso naključje. Vsakič mi je eden od fantov posmehljivo rekel: "greš medvedek" ali "zamenjaj, preproga". Moji sumi so se potrdili in po kratkem pogovoru s kapetanom ekipe sem ugotovil ključno dejstvo, da si kolesarji v bistvu brijejo noge. Kaj se dogaja? Kaj sem jaz, neka ženska? Seveda sem takoj po treningu vzel britvico in se lotil britja. Od takrat je britje nog postalo moj obred in redno si jih brijem že 16 let. 

Poleg estetske vloge ima britje tudi praktični pomen:

  • masaže ne bolijo več
  • v primeru padca se rane lažje očistijo in zacelijo
  • splošna higiena je boljša
  • gladke noge je lažje namazati s kremo za sončenje
  • seveda aerodinamika - če prevozite 50 km s povprečno hitrostjo 50 km/h in "odvržete preprogo", boste pridobili približno 3 sekunde. Boste to poskusili tudi vi?

2. Ali pod kolesarskimi hlačami nosite spodnje perilo?

To je intimno vprašanje, zato mislim, da ga ni primerno zastaviti kar komurkoli, zato bom tukaj napisal, kako sem jaz "odkril Ameriko". Na prvem srečanju po napornem treningu sem slekel kolesarske hlače, pod katerimi sem takrat nosil "spodnje perilo". V sobi je skoraj eksplodirala granata s smehom in faux pas je bil na svetu. Kapetan ekipe me je ponovno "počastil" in ugotovil sem, da je kolesarska podloga na hlačah antibakterijska in da se pod njo v resnici ne nosi spodnjega perila. V tistem trenutku sem naenkrat doumel veliko in ugotovil razlog za modrice in odrgnine po treningu na občutljivih delih moškega telesa. 

V zvezi z nenošenjem spodnjega perila pod hlačami obstaja le ena pomanjkljivost, in sicer v primeru padca. Če raztrgate hlače, boste svetu razkrili dobesedno vse.

3. Koliko prevoženih kilometrov imaš in kakšen je tvoj FTP?

Vrednost teh dveh parametrov lahko veliko pove o resnični zmogljivosti kolesarja, pri čemer vam odgovora ne bo dal vsak. Nekateri kolesarji se s temi podatki dobesedno hvalijo, poznam pa tudi takšne, ki svoje podatke o zmogljivosti skrbno varujejo. Če vas zanima, kako je nekdo delal ali koliko kilometrov je naredil, vedno poskusite vprašanje zastaviti na naslednji način: Koliko kilometrov prevoziš na leto? Koliko vatov imaš v zvezi s FTP ?

4. Zakaj hobi kolesarji ne nosijo oblačil profesionalnih ekip, reprezentančnih ali šampionskih dresov?

Osebno bi profesionalno obleko ali šampionski dres nosil le, če bi bil eden od njih ali če bi šel na turnejo navijat za svojo najljubšo ekipo ali če bi želel imeti podpis svetovnega prvaka. V kolesarski skupnosti je to spet nekakšen faux pas, saj si je treba takšen dres resnično zaslužiti. Poleg tega če nimate natrenirane postave, je videti komično. Zato vam priporočam, da izberete nekaj bolj subtilnega.V trgovini Holokolo imajo veliko kul stvari. Oglejte si na primer kolekcijo UYN, CASTELLI ali MONTON.

Upam, da sem vam s tem člankom pomagal in odgovoril na vprašanja, ki ste se jih morda bali zastaviti svojim bolj izkušenim kolesarskim kolegom.