3 nasveti pri nakupu kolesarskih očal

Tagi:
3 nasveti pri nakupu kolesarskih očal>

Čeprav se to novincem v kolesarstvu zdi nenavadno, pa mnogi izkušeni kolesarji nosijo očala vse leto - ne samo takrat, ko je sončno. Znano je, da je treba na oči dobro paziti. Navsezadnje so to občutljivi organi in večino informacij, ki jih dobijo človeški možgani, jih prejmejo  s očmi. Očala nam nudijo dodatno zaščito - ne samo pred škodljivimi UV žarki, temveč tudi pred žuželkami, prahom, umazanijo, dežjem, snegom itd.

Očala lahko poleg zaščite oči zmanjšajo tudi glavobole, ki jih povzroča kotaljenje po soncu. Dobra očala zmanjšujejo sončno sevanje ter zagotavljajo kontrast in jasnost, tako da dobro vidite, na primer luknje na cestah, ki so prekrite z sencami dreves in tako preprečujejo nevarne situacije.

Poleg tega so kolesarska očala zasnovana tako, da se popolnoma prilegajo vaši glavi in ​​v celoti pokrivajo oči, zato so zaščitena iz vseh kotov. In če se vam očala res dobro prilegajo in so v harmoniji s čelado, so tako popolnoma stabilna na glavi, kar pomeni, da se prilegajo tudi med vožnjo po neravnem terenu.

Poleg tega so kolesarska očala izjemno lahka, aerodinamična in trpežna, na večini modelov pa lahko nosno sedlo prilagodite tako, da vam resnično ustreza kot ulito.

Na kaj torej treba biti pozoren pri nakupu kolesarskih očal?

LEČE

Leče so najpomembnejši del očal. Na strani Holokolo lahko izbirate med več možnostmi:

Zamenljive leče– zagotavljajo zaščito v različnih vremenskih razmerah in čeprav imajo majhno pomanjkljivost v tem, da vsa tri stekla verjetno ne boste nikoli imeli s seboj, lahko doma pred vožnjo glede na vreme izberete najprimernejše .

  • Temne leče, primerne za sončno vreme, ki varujejo vaše oči pred UV sevanjem.
  • Rumene ali rožnate leče, ki so primerne za oblačno in delno oblačno vreme. Njihov namen je osvetliti sivo okolico ter da dodajo kontrast in svetlobo.
  • Prosojne leče so idealne za deževno, sihrasto vreme ali za vožnjo v temi.

Fotokromatske leče– samodejno spremenijo svoj odtenek, odvisno od stopnje izpostavljenosti svetlobi. Da, za to tehnologijo doplačate. Primerne pa so za tiste, ki pogosto vozijo v spremenljivih pogojih. Preden pa investirate v fotokromna očala, se glede zatemnitve in osvetlitve očal obrnite na prodajalca, da ne bi bili razočarani. Velikokrat taka očala nimajo takega obsega svetlobe, kot bi lahko pričakovali.

Polarizirane leče– vsebujejo laminiran filter, ki prepušča le vertikalno usmerjeno svetlobo. To blokira vodoravno svetlobo, zato je bleščanje skoraj eliminirano. Posebej so primerni za zmanjšanje bleščanja na površinah, kot so voda, sneg in steklo. To je zato, ker odsevi svetlobe izkrivljajo pravo barvo predmetov, zaradi česar jih je težko ločiti.

Polarizirana sončna očala so lahko še posebej uporabna pri določenih športih (seveda tudi pri kolesarjenju) in tudi pri vožnji, saj pomagajo povečati prepoznavnost in se tako izogniti morebitnim tveganjem.

OKVIR

Kot sem že omenila, morajo vaša očala ustrezati kot ulita. Pred nakupom je priporočljivo preizkusiti več vrst okvirjev in osebno priporočam, da očala vedno preizkusite s čelado, in se tako prepričate, da se med seboj ne motijo, kar bi zagotovo povzročalo precejšnje nelagodje med vožnjo.

Okvir naj bo lahek, prilagodljiv in trden, očala pa naj vam sedijo na glavi, ko gledate navzdol in ko premikate z glavo. Preprosto ne bi smeli niti vedeti, da jih imate na glavi, hkrati pa morajo vedno ostati na svojem mestu.

Na strani Holokolo lahko izbirate med tremi različnimi možnostmi: očala s polnim okvirjem, pol okvirjem ali očala brez okvirja. Od vas je odvisno, katera boste izbrali, če pa vam lahko jaz priporočam, čim večja so, boljša so. Vendar to ni odvisno samo od osebnega okusa, ampak predvsem od tega, kako vam ustrezajo.

Poleg bolj agresivnih športnih oblik obstajajo tudi tako imenovani lifestyle očala ali imidž očala, ki morda nimajo toliko prednosti pri športu, so pa bolj prilagodljiva in jih je mogoče nositi med običajnimi aktivnostmi.

OSTALE „FIČURKE“

Cenik očal ima zares širok razpon, zato je od vašega proračuna odvisno, katera očala izberete. Leče so običajno najdražji del očal - najboljše leče ponujajo ne le izjemno vidljivost, temveč tudi lastnosti, kot so oleofobna obdelava *, zračniki za zaščito pred ROSENJEM in kljub temu so odporna na praske ob udarcu. Najdražja očala ponujajo izredno lahke okvirje (nekateri celo iz karbona), ki so prilagodljive na ušesih, zato jih je mogoče popolnoma prilagoditi velikosti glave in so tudi trpežna, tako se ne poškodujejo niti med padcem.

Ne pozabite pa, da vam tudi najdražja očala morda ne ustrezajo. Zato preizkusite več vrst in modelov in razmislite, za kakšno kolesarjenje jih boste uporabili in pod kakšnimi pogoji.

* Oleofobna / hidrofobna ali hidroleofobna nega leč je zunanja površinska prevleka iz posebne kemične spojine, ki odbija nečistoče in preprečuje njihovo usedanje na leči.