Očala>

Hitim dol po gozdu in nenadoma izgubim tla pod kolesi, letim po zraku, nimam pojma, kaj se dogaja, udaril sem z nosom v tla, v upanju, da bodo kirurgi lahko sanirali večkratni zlom. Na srečo pa je mehka glina blažila udarce, nos in del obraza pa je skupaj s preostalim delom telesa utrpel le nekaj odrgnin in krvavih madežev. Kasnejše preiskave so pokazale, da me je ustavilo nevidno, verjetno med nočno nevihto, podrto manjše drevo, ki je ležalo križno nad gozdno potjo.

Sam sem kriv.  Vendar se vprašam, kako lahko spregledam neizogibno oviro? Res je sploh nisem videl, zato nisem imel pojma, zakaj sem katapultiran v zrak. Bil je čudovit sončen majski dan, ko sonce v gozdovih ustvari lep mozaik svetlobe in senc. Saj prav po zaslugi senc je bilo drevo popolnoma prikrito.

Takoj naslednji dan sem naročil fotokromna sončna očala, naj me zaščitijo pred takšnimi nevšečnostmi. Ampak to je bila prenagljena odločitev, ugotovil sem , da potrebujem polarizacijska očala :-) Fotokromna so super, ko začnem z vožnjo v mraku. Takrat ni potrebno imeti seboj temnih in svetlih leč in jih nadležno menjati. Drugo je, kadar se vožnja začne v mraku in konča v temi. Potem fotokromna očala ostanejo rahlo zatemnjena tudi v najsvetlejšem načinu. Nekajkrat sem jih po pomoti peljal na nočni izlet po ulicah in nekako se mi ni zdelo, ali mesto želi prihraniti pri razsvetljavi z nižjo intenzivnostjo svetlobe.

Polarizacijska očala bi morala "likati neenakosti" celo pri neposredni sončni svetlobi izravnati razliko med svetlobo in senco. Do zdaj sem jih nosil samo za volanom, in dodajajo občutek varnosti tudi ob zahajajočem soncu. V gozdu, kjer skozi veje in listje sije sonce, so neprecenljive. Moj načrt je, da kmalu kupim fotokromatsko-polarizacijski hibrid.

Meglenje, še ena slabost številnih sončnih očal. Za to obstajajo različni spreji in robčki, vendar po mojih izkušnjah je to kot drugo lepilo - fuge ostanejo še bolj trdne točno za eno sekundo ...

Zame kot navdušenca za gorsko kolesarjenje je zelo pomembna lastnost očal odvajanje znoja. Nekateri modeli imajo gumijasti drenažni kanal na notranjem zgornjem delu okvirja, kar je po mojem izum enak izumu kolesa. In če to ne deluje, je dobro imeti steklo, odporno na praske. Ko jih moram vsaj med pohodi po gozdu spraviti v žep, v katerem so po naključju ključi :-) Tudi trpežen okvir je nekaj samoumevnega. Sam sem v preteklosti kupil plastična očala, ki so zdržali maksimalno 4-5 voženj. Kakovostna očala naj bi zdržala tudi pritiske trakov čelade, pozimi še kape ali traka. Včasih po njih zdrsne tudi veja, če se potepamo v goščavi. Vsekakor tudi spreminjanje temperatur od -20 do +40 vpliva na material in njegovo trdnost, lastnosti materiala se v takih skrajnostih spremenijo. Znoj je tudi močno agresiven in ima slab učinek na material.

Zgornje lastnosti in še veliko več pričakujem od kakovostnih očal. Da bodo preživeli vsaj eno sezono, z mojimi približno 500 prekolesarenimi urami od januarja do decembra :-)