KOLESAR ZAČETNIK: IZBIRA OBLAČIL IN OPREME ZA JESE

Tagi:
KOLESAR ZAČETNIK: IZBIRA OBLAČIL IN OPREME ZA JESE>

Ali ste se odločili, da se boste bolj ukvarjali s kolesarjenjem, a se v svojih navadnih oblačilih ne počutite prijetno? Navadna oblačila zares ne zagotavljajo zadostnega udobja na kolesu. Privoščite svojemu telesu zasluženo udobje, komfort in veselje med kolesarskim spoznavanjem novih krajev, premagovanjem lastnih meja in doseganjem zastavljenih ciljev.

Proizvajalci koles v zadnjih letih beležijo veliko povpraševanje kupcev po „prijateljih na dveh kolesih“ za športne in rekreativne namene. Hkrati s povečanjem prodaje koles čutijo večje povpraševanje s strani športnikov začetnikov tudi proizvajalci in prodajalci kolesarskih oblačil in dodatkov za kolesarje.  

Holokolo se trudi prinašati svojim kupcem veselje pri kolesarjenju z uporabo taktike „kolesar kolesarju“. Dolgoročne izkušnje kolesarjev, ki stojijo za to blagovno znamko, lahko zadostijo potrebam različnih kupcev - aktivnih kolesarjev in prav tako kolesarjev začetnikov. Vsak (ne)športnik lahko izbira oblačila iz različnih materialov in oblačila različnih proizvajalcev, ki oblačijo tudi profesionalne kolesarske peletone. Izbira lahko upošteva tudi cenovne zahteve. Ne glede na to, ali se boste odločili za cestno ali gorsko kolesarstvo, mogoče celo za spinning, ste na pravem mestu, če iščete osnovna kolesarska oblačila.  

Če še niste prevozili na stotine kilometrov, štejete se med začetnike, za kolesarska oblačila pa ne želite porabiti celotne plače, tukaj ste na pravem mestu. Z veseljem bom pojasnil, zakaj sem po uporabi različnih znamk kolesarskih oblačil ostal zvest prav spletni trgovini Holokolo, v kateri boste resnično našli vse, kar potrebujete za vse vremenske razmere.   

Osnovna oprema

Če pogledamo kolesarja, ki pelje mimo, lahko takoj vidimo, da v osnovno opreme vsekakor sodi kolesarska majica, hlače, rokavice in čelada. Pomembni so tudi dodatki za kolo z varnostnimi odsevniki, ki jih morajo vsebovati tudi oblačila športnika. Pa poglejmo bolj podrobno.

Čelada

Varnost je na prvem mestu, zato bom začel s čelado, brez katere se nikoli ne odpravim na pot. Holokolo nudi čelade za kolesarje za različne terene. Cestni kolesar potrebuje lahko čelado, ki se mu popolnoma prilega, čela je zračna in glavo zaščiti v primeru padca. Sam dajem prednost čeladi z mrežico proti mrčesu. Veter v laseh je prijeten, a čebela ali osa nista dobrodošli gostji. 

Kolesarska čelada - ARX (Scott)

Tudi za gorske terene je za kolesarje na voljo več oblik čelade, čelada s šiltom ali sprednjim ščitnikom. Pravilno velikost lahko izberete s pomočjo priloženih tabel velikosti posameznih proizvajalcev. Morate pa poznati obsega glave. Proizvajalci čelad v zadnjem času izdelujejo tudi UNI velikost, pri kateri lahko obseg glave enostavno nastavite v zadnjem delu. 

Majica

Majica ni samo trendovski izdelek in način za izražanje simpatij določeni kolesarski ekipi. S pravilno izbiro materiala poskrbimo, da telo diha, kar pomeni, da se ne bomo soočili z občutkom preznojene in prilepljene majice. Majica za cestno kolesarjenje naj bo prilegajoča, za gorsko kolesarstvo je bolj pomembna zračnost. Kot cestni kolesar znam ceniti detajle na majici. Zame so pomembni silikonski zaključki na spodnjem delu majice in na rokavih. Majica mora med vožnjo ostati na svojem mestu. Pri izbiri majice upoštevam tudi »prostor za shranjevanje«. Na hrbtu mora imeti vsaj 3 žepe, v katere lahko shranim mobilni telefon, pelerino za dež ali prigrizek.

Kolesarski dres z dolgimi rokavi zimski - AFTERGLOW WINTER (Holokolo)

Na strani Holokolo boste našli veliko majic različnih dizajnov za moške in ženske, a tudi za najmlajše kolesarje. V tem letnem času moramo upoštevati tudi padec temperature. V hladnem vremenu nas lahko pogrejejo rokavčki, majica z dolgimi rokavi ali majica iz toplega blaga. 

Hlače

Kolesarske hlače so pomemben detajl, ki bo zagotovil udobje in veselje med vožnjo. Z gel vložkom in funkcijskim elastičnim materialom, ki se popolnoma prilagodi telesu kolesarja, je udobje zajamčeno. Tega dela celotnega kolesarskega outfita zagotovo ne gre podcenjevati. Če kdo misli, da lahko kolesari kar v navadnih hlačah oz. ženske v pajkicah, naj poskusi z gel vložkom, ki pomaga tudi pri daljši in zlasti udobnejši vožnji.  

Kolesarske dolge hlače z naramnicami - WINTER (Holokolo)

V spletni trgovini so na izbiro hlače brez ali z naramnicami. Iz lastnih izkušenj priporočam hlače z naramnicami, saj hlače ne drsijo in ščitijo spodnji del hrbtenice pred vetrom. Podobno kot pri majicah je dobro pri kolesarjenju jeseni paziti na temperature in raje izbrati dolge hlače ali kolesarske hlačnice.   

Rokavice

Seveda je tudi zaščita rok izrednega pomena. Mogoče kdo misli, da rokavic ne potrebuje, jaz pa jih med vožnjo s kolesom vedno uporabljam. Pomagajo pri blaženju tresljajev, vesel pa sem jih tudi med vožnjo po slabšem asfaltu ali med spustom po klancu navzdol. Rokavic sem bil vesel tudi ob padcu, saj so rokavice dovolj dobro zaščitile moje dlani, ki so ob padcu ostale nepoškodovane. V hladnejših dneh uporabljam dolge zimske rokavice, ki razen zaščite poskrbijo tudi za občutek toplote.  

Kolesarske rokavice z dolgimi prsti - NEAT WINTER (Holokolo)

Jakna

Dober nasvet je zlata vreden. Priporočam, da na kolesarski izlet vzamete več slojev oblačil. Velikokrat me je že presenetil dež, včasih se je načrtovana pot podaljšala kar za nekaj kilometrov in sem se vračal šele v hladnih večernih urah. Izkušenim kolesarjem so znane priročne pelerine za dež ali nevpadljive jakne, ki jih lahko zložite na velikost žogice za tenis, po potrebi pa pomenijo rešitev ob nenadni nevihti ali spustu po klancu.   

Tudi jaz imam takšno jakno že sedem let in me še nikoli ni razočarala. Resnično mi je bila v pomoč ob dežju in hladnih dnevih. 

Kolesarska vetru odporna jakna - X-LIGHT (Biotex)

Kolesarski čevlji

Navodilo, kako naj bo vsak zagon stopalke še bolj učinkovit je enostavno – uporabite kolesarske čevlje. Če se odločite za enostavno zapenjanje z ježkom ali z zatezno vrvico, ne pozabite ene pomembne stvari - ob zaustavitvi in sestopanju s kolesa čevelj odpnite s stopalke. V nasprotnem primeru se lahko kot kolesar podrobno in do potankosti seznanite s stanjem ceste. ? 

Izbira pravilne velikosti pri kolesarskih čevljih različnih proizvajalcev je različna. Nekateri proizvajalci priporočajo izbiro večje številke od navadne obutve. Zagotovo se lahko strinjamo, da je najbolje čevelj pomeriti. Seveda ne smemo pozabljati na pravilno nastavitev pozicije torb, da bodo noge uživali in ne bodo boleli.

Kolesarski čevlji - F-11 (FLR)

Funkcionalna kolesarska oblačila

Upam, da vsi, tudi kolesarji začetniki, vedo, da ob padcu temperature pod 10 °C ni treba takoj kolesa shraniti za zimo in se lotiti priprave smuči za začetek sezone. V trgovinah in spletnih trgovinah boste našli tudi spodnja oblačila z različno dolgimi rokavi, iz prijetnih materialov, ki dovolj dobro grejejo ob nižjih temperaturah ali močnejšem jesenskem vetru. 

Kolesarska majica z dolgimi rokavi - WINTER BASE LAYER (Holokolo)

Kolesarju začetniku ni treba nositi ob prvi vožnji profesionalnih kolesarskih oblačil, za katera bo porabil vse svoje prihranke. Kolesarska oblačila lahko zdaj kupite po ceni enega polnega rezervoarja goriva. Vsi pri nakupu spremljamo tudi ocene, da bomo z nakupom zares zadovoljni. Jaz sem svojo garderobo v zadnjih letih prenovil z nakupom izdelkov v spletni trgovini Holokolo in lahko zatrdim, da sem s svojo opremo zelo zadovoljen.