Test zimske jakne Holokolo 2v1 winter

Tagi:
Test zimske jakne Holokolo 2v1 winter>

S prihodom pravega zimskega vremena se ni treba preusmeriti na notranje aktivnosti. Ravno nasprotno, saj se zabava šele začenja. Če ste izkušen zimski športnik, potem se zavedate, da brez dobre zimske jakne ne gre. V zadnjih nekaj tednih sem imel priložnost preizkusiti novost podjetja Holokolo, jakno 2v1 winter. Kako se je obnesla pri kolesarjenju in drugih športih, si lahko preberete v naslednji recenziji.

Že na podlagi imena lahko sklepate, da se v tej jakni skriva tudi kakšno presenečenje. Ja, oblikovalci so vanjo vključili telovnik po celotni dolžini, ki deluje kot notranja in odstranljiva osnova, da bi izboljšali njene funkcionalne lastnosti. Ampak začnimo lepo po vrsti.

Vizualna stran 

Vetrovka me je na prvi pogled pritegnila s svojim privlačnim videzom. Osebno imam raje minimalističen slog. Prav takšna je zimska jakna 2v1. Enobarvno kombinacijo dopolnjujeta subtilen odsevni trak z logotipom Holokolo na levem rokavu in napis Holokolo na prsih. Ponudba je zelo raznolika. Na voljo je v rdeči, odsevni oranžni, črni in odsevni rumeni barvi. Osebno mi je najbolj všeč črna različica, zato sem jo izbral kljub temu, da bi bile v tem letnem času z vidika varnosti primernejše živahnejše barve. 

Kroj, materiali in dodatki 

Na zunanji strani jakne so oblikovalci uporabili raven kroj, ki so ga poimenovali relaxed fit, saj je bil njihov cilj izdelati bolj namensko jakno, ki bi jo bilo poleg športnih aktivnosti mogoče uporabljati na primer tudi za pot v službo. 

Pri notranjem telovniku pa je uporabljen slim fit kroj, ki je potreben za ustrezne funkcionalne lastnosti. 

Kar zadeva materiale na sprednji strani, je uporabljen 3-slojni laminat, odporen na različne vremenske razmere. Zadnja stran je sešita iz italijanske tkanine Lombardia DWR. Silikonski trakovi so nameščeni na mestih, ki bi lahko zdrsnila, se zvila ali štrlela, zato vse ostane na svojem mestu. Jakna ima dolg ovratnik, v območju podpazduh, kjer se najbolj znojite, pa so nameščeni prezračevalni delci za boljše odvajanje zraka. 

Na vetrovki boste našli veliko žepov. En žep z zadrgo se nahaja na prsnem delu, klasični trije žepi so nameščeni na spodnjem delu hrbta, še dva žepa z zadrgo pa se nahajata spredaj na območju pasu.

Test pred ogledalom

Že na prvi pogled je jasno, da gre za TOP kos oblačila. Jakna je zasnovana tako, da jo lahko uporabljate samo s termo spodnjim perilom. Za mojo postavo z višino 184 cm in težo 84 kg sem izbral velikost L, ki je tudi moja konfekcijska velikost. Prvič sem si jo oblekel skupaj z notranjim telovnikom in pri tem sem imel mešane občutke. Po eni strani se počutim, kot da bi nosil tesno tekmovalno jakno, ko pa se pogledam v ogledalo, sem videti precej ležerno. Potem sem jo oblekel brez notranjega telovnika in tako se počutim veliko manj utesnjeno. To je zanimivo. Toda dovolj je bilo opazovanja pred ogledalom, gremo športat.

Test na terenu

Kot sem že omenil v uvodu, jakna ni posebej zasnovana za kolesarjenje, temveč za bolj namensko uporabo, ki se je izkazala pri posameznih športih: 

Kolesarjenje

Pri športu, kot je vožnja na dveh kolesih, veljajo za uporabljene materiale zelo stroga merila. O tem sem že pisal v več svojih prispevkih. Problematika je zelo raznolika, od specifičnega položaja telesa na sedežu kolesa do kolesarjev z različno telesno pripravljenostjo. Osebno sodim bolj v dirkaško skupnost in rad kolesarim v različnih intenzivnostih. Pozimi mi ni všeč trenirati samo na ravnem terenu z osnovnim tempom, zato običajno treniram izmenično na terenu in klancih. Da bi se izognil prehladu, zahtevam 100 % kakovost. V jakni sem kolesaril pri temperaturah od - 5 °C do 10 °C. Med kolesarjenjem sem opravil naslednje teste: 

Najprej sem jo med treningom nosil skupaj s telovnikom. Ko sem se usedel na kolo, sem imel še naprej mešane občutke. Čeprav sem se počutil utesnjenega, se ob pogledu na jakno nisem počutil tako in sem deloval skoraj sproščeno. Silikonska manšeta v pasu je dobro izdelana in vetrovka ni zdrsnila po zadnji strani telesa, čeprav sem imel polne žepe. Prav tako nobene manšete na jakni ne podpihuje. Kombinacija vetrovke in telovnika boste bolj cenili pri treningu pri nižjih temperaturah in intenzivnosti.

Ko sem povečal hitrost, sem ostal moker. Zato sem, ko sem treniral po hribih ali pri večji intenzivnosti, poskusil prvo plast popolnoma odpreti, telovnik pa sem pustil zaprt. Na ta način je bilo zelo prijetno. Nisem se pretirano znojil, telovnik pa je preprečeval, da bi se prsni koš prepihal. Zadrge so zelo enostavne za rokovanje, kar je v tem letnem času velik plus. 

Pri športni vožnji, kjer sem opravil tudi nekaj intervalnih treningov, sem odstranil telovnik in pod jakno oblekel termo oblačilo UYN Evolution. Odstranitev telovnika ni bila dobra ideja, saj je med prsnim košem in termo oblačilom ostal zračni medprostor. Zaradi tega se je na tem območju začel nabirati znoj, ki me je na spustu hladil. Zato je vsekakor bolje kolesariti s telovnikom in uporabljati zadrge kot biti brez njega. 

Sicer pa se uporabljeni materiali dobro obnesejo. Vetrovka je odporna na dobesedno nečloveške razmere, kot so mraz, rosenje, sneg, dež in veter. Dodatna prednost so vsi žepi, ki jih lahko uporabite za orodje, dokumente, mobilni telefon ali rezervne predmete. 

Zimski trening ne zajema samo kolesarjenja, ukvarjam se tudi z drugimi športi. Jakno sem preizkusil tudi med tekom, tekom na smučeh in pohodništvom. 

Tek - je zelo intenzivna dejavnost in če greste na enourno vadbo v tempu bo dovolj, če preko dolgega dresa nosite odstranljiv telovnik ali ločeno vetrovko. Za fartlek in daljše teke v slabem vremenu je smiselna celotna kombinacija.

Tek na smučeh - Kar zadeva oblačila, pri tem športu veljajo podobna načela kot pri zimskem kolesarjenju, le da pri tem ni nobene nenavadne drže. Menim, da je ta jakna idealna za tek na smučeh, tako vizualno kot funkcionalno.

Pohodništvo - Odvisno od tega, katero vrsto pohodništva izvajate. Če se nameravate nekje dalj časa samo potikati naokoli pri nizkih temperaturah in zmernih vzponih, vam priporočam, da jo nosite skupaj s telovnikom. Priznam, da zelo rad hodim na ekstremne vzpone v hitrem tempu. Tu sem izkoristil možnost 2 v 1 in med hojo v hrib sem na sebi imel le termo oblačilo in telovnik. Ko sem dosegel cilj, sem dodal zgornji del in tako nadaljeval. Tudi za ta šport menim, da je vizualno in funkcionalno odlična izbira. 

Zaključek

Holokolo je inovativna blagovna znamka, ki ji je ponovno uspelo predstaviti kakovosten izdelek. Osebno sem jakno kupil z namenom, da jo bom uporabljal za različne športne dejavnosti. Če bi jo kupoval samo za kolesarjenje, bi izbral velikost M, kar bi preprečilo nagubanost materiala v predelu prsi. Sicer pa sem z njo zelo zadovoljen. Kar se tiče vizualne in funkcionalne izvedbe, gre za zelo dober kos. Menim, da bi v tem cenovnem razredu težko našli primerljiv kos drugih blagovnih znamk.

Prednosti: Privlačna zasnova, odstranljiv telovnik, sodobni funkcionalni materiali, vzdržljivost, veliko prostora za shranjevanje, odsevni elementi, enostavno upravljanje zadrge. 

Minusi: Napihnjenost v prsnem košu med kolesarjenjem, odsotnost t. i. "repa" v zadnjem delu, prav tako uporaben le med kolesarjenjem. 

Odločite se zanjo, če: Iščete cenovno ugodno, visokokakovostno zimsko jakno za več športov.