Zakaj kolesariti v kolesarskih čevljih

Tagi:
Zakaj kolesariti v kolesarskih čevljih>

V zgodovini kolesarstva so se pojavili številni načini pritrjevanja stopala na pedal za povečanje učinkovitosti pedaliranja. Razvoj je potekal v različnih fazah. V preteklosti so se uporabljali navadni pedali, različni trakovi in košare, v katere se je vpenjalo stopalo v navadnih supergah. Danes se uporablja sodoben sistem kolesarskih pedalnih ploščic, ki se vpenjajo v posebne pedale. 

Inovacije so tako vplivale tudi na kolesarske čevlje, ki so se iz superg preusmerili v kolesarske čevlje. Čeprav se stopala med kolesarjenjem ne dotikajo tal, lahko izbira prave obutve močno vpliva na kakovost vaše vožnje. V tem članku boste izvedeli, kako deluje celoten sistem in kakšne prednosti pridobite z nakupom. 

Problematika kolesarskega gibanja

Pri vožnji s kolesom se premikamo s pedaliranjem. Čeprav se morda na prvi pogled ne zdi tako, je vrtenje za 360⸰, ki ga izvajamo pri pedaliranju, precej zapleteno gibanje. Pravilen vrtljaj mora biti lep in nemoten, pri tem pa je treba enakomerno vključiti vse mišice na spodnjih okončinah. Pri pedaliranju moramo vedno z eno nogo pritiskati na pedal, z drugo pa ga vleči. To pa ni mogoče pri uporabi običajnih pedalov in čevljev, saj boste brez fiksnih stopal ves čas pritiskali na pedale, tako rekoč v kocko. Če se želite v kolesarskih začetkih naučiti pravilne tehnike pedaliranja, upoštevajte prednosti pedalnih ploščic in kolesarskih blokejev. 

Iz česa je sestavljen ta sistem 

Vključeni so posebni pedali, pedalne ploščice in kolesarski čevlji. Po namestitvi vseh sestavnih delov sistem deluje tako, da ploščice vstavite v pedale in tako ustvarite simbiozo s kolesom. Sprva je lahko nekoliko neprijetno in stalno boste razmišljali o tem, ali so vaše noge dobro pritrjene, vendar ne skrbite, hitro se boste navadili. Sistem je varen in v primeru padca se kolesarski čevlji samodejno odklopijo od pedalov, saj sistem deluje podobno kot pri smučarskih čevljih. Tudi izkopavanje je enostavno, le z nogo pomaknite na stran.  

Kako se kolesarski čevlji razlikujejo od navadnih čevljev 

Danes je na trgu nešteto modelov kolesarskih čevljev. Kar zadeva oblikovanje, lahko vsakdo najde nekaj zase. Lahko izbirate med kolesarskimi čevlji futurističnih oblik in modeli, ki jih na prvi pogled ne bi prepoznali od klasičnih športnih čevljev. Za poznavalce so izumili celo sandale.

Glavna razlika od običajnih čevljev je, da je podplat izredno trden in da je v njem prostor za namestitev pedalnih ploščic, ki se pritrdijo s pomočjo imbusnih vijakov. Prednosti kolesarjenja s pedalnimi ploščicami

  • Ojačano stopalo 
  • Preprečevanje zdrsa noge s pedala
  • Sposobnost pravilnega izvajanja vrtljaja za 360⸰
  • Večja zmogljivost 
  • Udobnost 
  • Anatomsko pravilen položaj stopala na pedalu 

Če šele začenjate s kolesarjenjem in nameravate redno trenirati, je nakup pedalnih ploščic skupaj s posebnimi čevlji najboljša izbira za vas. V naslednji seriji člankov bomo obravnavali prav to področje. Podrobno vam bomo razložili, kako izbrati prave kolesarske čevlje, kakšni so sistemi in kako jih pravilno namestiti.