5 razlogov, zakaj je kolesarjenje jeseni čudovito

Tagi:
5 razlogov, zakaj je kolesarjenje jeseni čudovito>

S prihodom meseca septembra se vreme počasi začenja spreminjati in kolesarjenje dobi zanimiv pridih. Osebno imam ta letni čas zelo rad in v tem članku bom opisal 5 razlogov, zakaj menim, da je kolesarjenje jeseni res čudovito.

1. Trening za užitek

Večina izmed vas se poleti udeleži različnih tekmovanj ali kolesarskih dogodkov, kjer je potrebna tudi ustrezna telesna pripravljenost, za katero je treba trdo delati skozi vso sezono. S prihodom jeseni se konča glavna sezona in z njo serija tekmovanj. Zame to pomeni, da lahko v tem obdobju precej upočasnim in začnem dobesedno uživati v treningu. Ne spremljam časa, kilometrov ali intervalov in se preprosto vozim po podeželju. V takšni vožnji resnično uživam in zagotovo ima odličen učinek na človeško psiho.

2. Konec ekstremne vročine in stabilno vreme

Zadnjih nekaj let so bili jesenski letni časi precej prijetni, pri nas pa imamo vedno precej dolgo in čudovito indijansko poletje. To obdobje je kot ustvarjeno za vožnjo s kolesom, saj se dnevne temperature gibljejo med 18 in 25 stopinjami, kar je idealno. Jutra in večeri so hladnejši, zato zrak ni prevroč in se lažje diha. Prav tako smo se poslovili od sunkovitih neviht in nalivov zaradi vročine, zato lahko načrtujete daljšo vožnjo brez dežja.

3. Vse je polno barv

Kar zadeva okolje, lahko med potovanjem dobesedno opazujete, kako se spreminjajo barve listja in dreves, saj jesen naravo obarva v res čudovite barve, preživljanje časa v njej pa dobi zanimivo vzdušje. Osebno v tem letnem času najraje kolesarim v gorah, kjer se rad pripeljem do razgledne točke ali kraja z lepim razgledom in tam opazujem okolico in njen neskončni spekter barv.

4. Brez alergij in nadležnih žuželk

Ko se vreme ohladi, se narava pripravlja na zimsko spanje, zato drevesa in cvetje prenehajo cveteti. Alergiki si bodo v tem obdobju močno oddahnili in njihovo gibanje v naravi bo veliko bolj prijetno. Poleg tega se žuželke preselijo v kraje s toplejšim vremenom, zato se lahko poslovimo od nadležnih ugrizov komarjev in podobnih bitij in se bolj osredotočimo na samo vožnjo.

5. Zdravstvene koristi

Poleg duševnega boste okrepili tudi telesno zdravje. S spreminjanjem temperature in gibanjem v hladnejšem vremenu se telo prilagodi novim razmeram in pridobi odpornost, ki je v tem letnem času zelo koristna in nas varuje pred prehladi in različnimi virusnimi obolenji.

Upam, da se s koncem poletja ne bo končala tudi vaša kolesarska sezona in da boste tudi jeseni uživali na kolesu. V naslednjem članku vam bom napisal, katera oblačila so primerna za to sezono.