Kolo kot pobeg iz realnosti v času pandemije

Tagi:
Kolo kot pobeg iz realnosti v času pandemije>

Eden največjih izumov človeštva. Par koles, okvir sestavljen iz več cevi in ​​sklop komponentov, ki skupaj tvorijo "umetniško delo". Za nekatere zgolj prevozno sredstvo, ki postaja v današnjem mestnem prometu vse bolj učinkovito, drugim orodje za prebijanje rekordov, potem pa obstajajo tisti, ki jim je kolo vseživljenjska ljubezen. Torej, kako nam lahko ta šport pomaga ohranjati ne samo fizično, temveč tudi duševno zdravje?

„Kolesarjenje je pobeg pred malodušjem“- James E. Starrs

Verjetno nobena druga beseda ne more bolje popisati občutka vožnje. Danes pa ima bolj veliki pomen kot kdaj koli prej. Kolesarjenje je poseben šport, ki s seboj prinaša številne prednosti. Z zdravstvenega vidika nam kolesarjenje pomaga izboljšati delovanje kardiovaskularnega sistema, spodbuja hitrejše izgubljanje teže in v primerjavi s tekom so sklepi veliko manj obremenjeni. Koristi kolesarjenja za zdravje so znane skorajda vsem, a le pravi navdušenec tega športa se zaveda velikih učinkov na psiho in duševno počutje. In prav duševno počutje je tisto, po čemer mnogi od nas trenutno najbolj hrepenimo.

Le nekaj kilometrov tedensko lahko izboljša razpoloženje, poveča produktivnost za nekaj odstotkov in prepreči depresijo. Občutek svobode in možnost, da pridete kamorkoli le zahvaljujoč lastnim nogam, je prednost, ki jih nimajo vsi športi. Kako pa najbolje izkoristiti kolesarjenje in se po vsaki vožnji še boljše počutiti?

Oprema je osnova

Pravilna oprema nam lahko privošči veselje z vožnje in zagotovi potrebno udobje. Nujna osnova je čelada. Pri izbiri ne bi smeli skopariti, saj je najpomembnejše zaščitno sredstvo pri kolesarjenju. Razpoke ali deformiran material, iz katerega so narejene čelade, so lahko znak, da je pravi čas za njihovo zamenjavo. Videti in biti viden je moto, ki bi mu morali slediti ne samo kolesarji. Majhen utripalec, skrit pod sedežem, ne bo zavzel veliko prostora in tako bomo v primeru poznega prihoda domov ali v megli vidni z zadostne razdalje. Pomemben del opreme je tudi pravilno izbran kolesarski dres, ki nas varuje pred vetrom in lahko učinkovito odvaja znoj. K boljšemu udobju bodo še pripomogla kolesarska očala, zaradi katerih nas ne bodo presenetili ostri sončni žarki, močan veter ali potepuške leteče žuželke. Na nobenem izletu ne sme manjkati vsaj ena plastenka vode in orodja za lepljenje. Orodje za lepljenje lahko priročno skrijete v sedežnem žepu ali v žepu na majici. 

Pravilno izbrana pot

Ko temperatura narašča, narašča tudi apetit po daljših vožnjah. Po dolgem zimskem premoru ni treba preceniti moči in pot je treba izbrati glede na kondicijo, ki po zimskih mesecih morda ne bo na najvišji ravni. Za najboljšo motivacijo je dobro, da v pot vključite najljubši vzpon ali segment, ki vam je že dolgo všeč. Tudi odmor v priljubljeni kavarni (v ne covidovih časih) lahko naredi vožnjo bolj prijetno. S prihodom pomladi se vetrovni dnevi povečujejo, zato je pomembno, da pot dobro načrtujete ob upoštevanju tega elementa. Dober način med vetrovnimi dnevi je začeti proti vetru, da bi imeli med vožnjo v smeri nazaj veter v hrbtu. Po takšni vožnji se ne bomo zgražali in se bomo veselili vsake vožnje.

Podcenjevanje dopolnitve energije med vožnjo

Dolgo sem ponavljal to napako in na vsako potovanje odhajal brez hrane. Zlasti za ljudi, ki poskušajo shujšati s kolesarjenjem, se lahko uživanje hrane med vožnjo zdi nesmiselno. Vendar je to ravno obratno. Zahvaljujoč rednemu polnjenju energije med kolesarjenjem je naše telo sposobno dalj časa oddajati več energije, kar pospeši metabolizem, ki pomaga pri hujšanju. Nepisano pravilo je, da vsakih 40 minut vožnje pod zob daste nekaj malega. Vsak organizem pa je edinstven in vsak od nas mora najti način, ki mu najbolj ustreza - prisluhniti moramo svojemu telesu, preizkusiti različne kombinacije in načine.

Začnite počasi

Druga pogosta napaka je oster začetek že od samega začetka. Poskus, da bi šli čim hitreje v prvih kilometrih vožnje, se nam lahko kasneje maščuje. Prav je, da začnemo počasi in postopoma dodajamo. Ni idealnega navodila za vsakogar, toda kot osnovna definicija je pravilni ritem tak, da se lahko še vedno pogovarjamo.

Odpravite se, četudi niste razpoloženi

Ta točka je le majhno priporočilo. Še posebej v teh dneh - občutek utrujenosti in nenaklonjenosti v vse je lahko zavajajoč. Upadanje motivacije za katero koli dejavnost je včasih močnejše kot ljubezen do kolesarjenja. Potem obstaja samo eno zdravilo zanj - kljub temu občutku se odpraviti na kolo in na pot. Izberite svoj najljubši krog ali se povzpnite na hrib za hišo in uživajte v sončnem zahodu. Po nekaj kilometrih ugotovimo, da je šlo le za kratkotrajno čustvo. In takrat se zavedamo, da ta prijeten občutek, ki gre skozi naše telo in um, je razlog, zakaj je kolesarjenje za nas "droga".

Kolesarjenje je eden od načinov, kako si lahko pomagamo premagati in olajšati ta težaven čas. Zame osebno bi bilo obdobje pandemije nevzdržno, če ne bi imel možnosti, da bi se vsaj za trenutek usedel na kolo in izstopil iz rutinskega mehurčka. 

Na koncu bi omenil še besede Arthurja Conana Doylea, ki izražajo celotno bistvo tega, kar sem želel izraziti s tem člankom: „če niste razpoloženi, nimate dobrega dneva, delo bo postalo monotono in zdi se vam, da bodo zadnji upi izginili, samo vzemite kolo in pojdite na pot, ne da bi pomislili na kaj drugega kot na svojo vožnjo."