Kako izbrati kolesarski računalnik GPS za trening in navigacijo?

Tagi:
Kako izbrati kolesarski računalnik GPS za trening in navigacijo?>

Časi okornih računalnikov na kolesih z motečimi žicami in magneti so že davno minili. Današnji kolesarski računalniki GPS imajo moderno zasnovo in najnovejše tehnologije GPS, ki pridobivajo podatke neposredno od satelitov, ki letijo nad Zemljo, in z njimi komunicirajo brezžično čez pametne senzorje kjer koli na vašem kolesu ali telesu.

Na kaj je treba biti pozoren pri nakupu prvega kolesarskega računalnika?

Zemljevidi in navigacija

Večina kolesarskih računalnikov ponuja neko obliko prikaza zemljevida na zaslonu ali pa je sposobno obravnavati podrobnejšo navigacijo. Večina jih bo omogočila tudi predhodno nalaganje poti, po katerih boste šli, nekatere pa vam bodo med vožnjo celo omogočile spreminjanje poti. Te funkcije zemljevida in navigacije verjetno pri redni vožnji blizu doma ne boste uporabljali. Le če načrtujete avanturo na oddaljenih in neznanih območjih bodo prišli v poštev. Preden plačate 500 evrov za celotno navigacijsko enoto, razmislite, kolikokrat jo boste uporabili. Ne pozabite pa tudi na druge stvari, ki vam lahko pomagajo na daljših potovanjih in ne pokvarijo vaših vozniških izkušenj. Lahko so to kakovostna očala, ki bodo dovolj zaščitila vid. Ali pa kakovostna kolesarska oblačila, ki vam bodo pomagala premagati nepričakovane vremenske razmere, kot sta dež in veter.

Baterija

Če nameravate na sedežu preživeti dolge ure, boste morali poiskati kolesarski računalnik z daljšo življensko dobo baterije. Večina kolesarskih računalnikov zdrži do 18 ur, kar bi moralo zadostovati za vsakega kolesarja. Življenjska doba baterije je navedena za vsak model. Življenjska doba baterije lahko vpliva na številne dejavnike: svetlost zaslona, interval snemanja poti, povezani senzorji, povezava s pametnim telefonom in celo tisto, kar je na zaslonu - nenehno posodabljan barvni zemljevid črpa več energije.

Združljivost senzorjev

Lahko gre za zunanji merilnik srčnega utripa ali senzor kadence, v vsakem primeru pa morate preveriti sposobnost kolesarskega računalnika za povezavo s senzorji in napravami. Nekateri dovoljujejo povezavo samo enega naenkrat, vendar večina omogoča več povezav z uporabo ANT + ali Bluetooth.

Povezava z mobilnim telefonom

Povezava z mobilnim telefonom je želena iz več razlogov. Veliko modelov blagovnih znamk kolesarskih računalnikov ponujajo povezavo Bluetooth. Vključujejo funkcije, kot je nadzor glasbe, dohodni klici in besedilna sporočila, obvestila in celo možnost snemanja podatkov o vožnji v Cloud. Seveda je priporočeno imeti mobilni telefon shranjen na primeren način. Med vožnjo po cesti vam bo zagotovo priročen kolesarski dres z zadrgo, kjer lahko varno vklopite mobilni telefon in se ne bo zgodilo, da nekje na poti padne ven. Druga varianta je torbica pod sedlom, v katero je že mogoče vstaviti več dodatkov in vam v dresu ni treba nositi vsega v žepih. Če radi raziskujete gozdove, je primeren spremljevalec nahrbtnik, ki vsebuje poseben predal za shranjevanje telefona, tako da ni bi bil poškodovan.

 

Kateri GPS kolesarski računalnik bi izbral?

Na trgu kolesarskih računalnikov GPS prevladujejo blagovne znamke, kot so Garmin, Wahoo, Polar, Bryton, Suunto, Lezyne. Na podlagi tega, da kolesarim več MTB bi izbral kolesarski računalnik, ki ima potencial pri zemljevidih, ker v gozdovih ni vedno jasne poti ali pa ni veliko možnih poti, zlasti v primeru slabe vidljivosti, ko ne morete prepoznati številnih mejnikov. Zato bi izbral kolesarski računalnik z natančnimi zemljevidi.

Drugi moj pogoj bi bil, da iz spletnih omrežij lahko prenesete različne poti / trail (Strava, Trailforks) do kolesarskega računalnika. Nekateri priljubljeni kolesarski portali omogočajo prenos podatkov o poti (v obliki datoteke GPX) in pomembne točke poti. Nekatere naprave celo ponujajo informacije o bližnjih kavarnah, kolesarskih trgovinah, bolnišnicah in drugih destinacijah, če vozite nekam drugam.

Druga pozitivna uporaba kolesarskih računalnikov GPS je varnost. Nekateri modeli imajo sposobnost pošiljanja natančnih koordinat, kjer ste, izbrani osebi , kar je lahko zelo hitro reševanje v primeru nesreče ali incidenta.

Tako kot večina elektronike se tudi kolesarski računalniki GPS hitro razvijajo in spreminjajo. Nenehno se pojavljajo novi modeli, pa tudi obstoječi modeli s posodobitvami pridobivajo nove funkcije. To pomeni, da osnovne funkcije običajnega kolesarskega računalnika - prikaz hitrosti, razdalja, čas, nadmorska višina, kadenca in srčni utrip - se v mnogih letih niso spremenili. Poleg teh osnovnih funkcij obstajajo tudi nadstandardne funkcije, pri katerih blagovne znamke skušajo vsiliti nakup njihovih izdelekov ali nadgrado na najnovejši model. Nekatere od teh funkcij, kot so na primer navigacija, odkrivanje nesreč, povezava pametnih telefonov ali vgrajeno poučevanje lahko izboljšajo vašo varnost, kondicijo in splošni užitek v vožnji. Pred investicijo v drag kolesarski računalnik, ki ga ima številne funkcije, ki jih nikoli ne boste uporabili, upoštevajte svoje potrebe.

 

Najpogosteje uporabljeni izrazi pri izbiri naprave GPS:

ANT +

Najpogostejši brezžični protokol v GPS kolesarstvu in elektroniki. Uporablja se za komunikacijo med senzorji, kot so merilniki moči, kadenca, merilniki hitrosti in srčnega utripa ter glavna oprema enote.

 

Barometrični višinometer (barometer)

Ko nekatere naprave uporabljajo za oceno višine nadmorsko višino zemljevida, boljše opreme pa uporabljajo barometer za natančno merjenje nadmorske višine. V nekaterih napravah se uporablja tudi za natančnejše sledenje koordinat.

 

Bluetooth

Oblika samostojnega brezžičnega sprejemnika / oddajnika, ki je standard v tehnologiji pametnih telefonov. Zdaj postaja vse bolj priljubljen v enotah GPS za sinhronizacijo s telefoni.

 

GLONASS

Pomeni Global Navigation Satellite System, ponuja alternativne satelite za GPS (Global Positioning System). Enote, ki jih ponuja GLONASS, pogosto imajo bolj zanesljivo pokritost in snemanje zemljevidov skupaj s hitrejšim odprtjem.

 

IPX7

To je povezano z vodoodpornostjo. IPX7 je standard za številne elektronske naprave in pomeni, da izdelek lahko prenese naključno izpostavljenost vodi do enega metra do 30 minut. To pomeni, da uporaba v dežju bo brez skrbi.