Ne dovolite, da vam zmrznejo prsti na rokah>

Priznam, da se gre za nekakšno nadaljevanje bloga GALOŠE ZA ČEVLJE ZA ZIMSKO KOLESARJENJE.  Grobe zimske rokavice so pravi strup pi vsaki vožnji na kolesu (sleči jih je treba vsakič, kadar želite telefonirat ali pojesti prigrizek). Ampak rokavice so nujna oprema in brez njih ne bi prišli daleč. Sploh pa kadar je hud mraz in temperatura pade pod ničlo. Lahko imate to najboljšo opremo za puhno denarja, ampak ko vas zebe v prste na rokah,  se boste verjetno hitro obrnili proti domu.

V spletni trgovini Holokolo imamo v ponudbi sicer več rokavic za zimo ampak podrobno vam predstavim pet najbolje prodajanih.

 

CASTELLI ESTREMO

 

Najtoplejše rokavice priznanega italijanskega proizvajalca Castelli, razvite za extremno nizke temperature in slabo vreme (proizvajalec navaja temperaturno območje od -5 ° C do 5 ° C). Zgornji del rokavic je izdelan iz vodoodpornega materiala GORE-TEX INFINITUM ™ X-Fast. Dlan je izdelana iz flisa, ki je skoraj v celoti prekrit s silikonskim potiskom, kar zagotavlja dober grip  (oprijem krmila).

Rokavice imajo palec iz frotirja, ki vam bo zagotovo prišel prav, ko vam bo teklo iz nosa. Druga prednost je zapenjanje na ježka na zapestju za enostavno snemanje rokavic iz rok tudi med vožnjo. Ta model je preizkusila tudi naša kolegica Livija pri nizkih temperaturah. Rokavice so na prvi pogled videti precej robustne, vendar ne omejujejo občutljivega gibanja prstov med zaviranjem ali menjavanjem hitrosti.

Edina stvar, ki bi jo tem super rokavicam morda lahko očitali, je, da nimajo odsevnih elementov. Pri vožnji v temi je vidljivost na prvem mestu.

Cena: 99€

SANTINI VEGA EXTREME

 

Rokavice, ki imajo številne prednosti, ampak na žalost tudi slabosti. Zunanji sloj je izdelan iz PU (poliuretanskega) materiala, ki je popolnoma vodoodporen in vetrno odporen. Notranji sloj je narejen iz prijetnega flisa Super-Roubaix. Po navedbah proizvajalca so te rokavice primerne za najtežje vremenske pogoje - veter, dežj, hud mraz (temperaturno območje od -8 ° C do 5 ° C!). Vendar to ne velja, če pod temi rokavicami nimate spodnjega sloja. Proizvajalec priporoča rokavice Santini Alpha, ki so izdelane iz tkanine ALPHA® podjetja POLARTEC®. Teh rokavic trenutno nimamo na zalogi. Nadomestimo jih lahko z rokavicami Six2 GLX, GLX MERINOS ali Biotex WOOL EFFECT.

Druge prednosti: material je zelo tanek, ki spominja na neopren. Zahvaljujoč temu imate pri menjavanju ali zaviranju zelo dober nadzor nad krmilom. Logotip Santini na vrhu je popolnoma odseven. Rokavice na dlani sicer nimajo silikonskega odtisa, vendar se material zelo dobro prilega in "ne drsi",  zato silikona v tem primeru ni treba.

Slabosti: rokavice nimajo frotirnega palca, zato pri brisanju znoja ali drugih "tekočin" ne boste imeli sreče. In kaj mi na izdelku ni všeč? Zelo težko jih oblečeš, pogrešam zadrgo ali ježka za lažje oblačenje, zlasti za kolesarje z debelim zapestjem bo to problem. Sploh pa kadar želite telefonirat ali nekaj pojesti  (seveda ne med vožnjo - to ni dovoljeno).

Cena: 59€

 

BIOTEX EXTRAWINTER

Te rokavice so verjetno najboljše v današnji ponudbi v primerjavi kakovost in cena. Zelo dobro izpolnjujejo vse zahteve, ki jih morajo izpolnjevati kakovostne zimske rokavice. Izdelane so iz 90% poliestra in 10% najlona. Posebne tehnologije niso navedene, vendar so po navedbah italijanskega proizvajalca Biotex primerne kar do -10 ° C. Na kazalcu in sredincu imajo odsevne odtise, na zunanji strani logotip Biotex in na zapestju zapenjanje na ježka. Na notranji strani obeh kazalcev je prišit tanek kos materiala (verjetno umetno usnje), ki vam omogoča upravljanje pametnega telefona. Dlan ima silikonski potisk za boljši oprijem. Palec je izdelan iz flisa in dobro vpija znoj. Izbirate lahko med tremi barvnimi kombinacijami: črna s sivo, črna z modro, črna s fluorescentno rumeno.

Edini problem je kot vedno - velikost. A tega smo pri italijanskih izdelkih že vajeni. Samo naročite večje število in bo v redu. Običajno nosim velikost S ali M in za te rokavice potrebujem L velikost.

Cena: 45€

 

CASTELLI MORTIROLO

 

Rokavice so izdelane iz tkanine GORE-TEX INFINITUM ™ WINDSTOPPER®, ki je izjemno odporna proti vetru, hkrati pa ohranja kožo toplo in zagotavlja zračnost. Na podlogo je proizvajalec uporabil kar dve vrsti flisa - bolj fin spodaj in rahlo "kosmat" na vrhu. Po navedbah proizvajalca so te rokavice primerne bolj za "milejše" pogoje (od 7 ° C do 15 ° C), imajo pa številne druge prednosti. So zelo dobro in kakovostno izdelani s pametnimi detajli. Po mojem mnenju je največja prednost teh rokavic nepremočljiva zadrga YKK®, ki gre, kot vidite na sliki, navzkrižno od palca do zapestja. Vďaka tomuto sa rukavice obliekajú a vyzliekajú naozaj veľmi ľahko. Rokavice se enostavno oblečejo in slečejo. Odsevni logotip Castelli na kazalcu in logotip GORE-TEX INFINITUM ™ na zapestju zadošča svojemu namenu. Rokavice imajo na dlani dolge silikonske trakove, ki zagotavljajo dober oprijem. Na notranji strani kazalca in sredinca so tudi dolgi silikonski trakovi - tega sem se veselila, ker sem mislila, da bom lahko upravljala zaslon na dotik na telefonu, žal pa je ravno obratno. Ti trakovi so namenjeni oprijemu in ne za nadzor telefona. Rokavice so izredno lahke (79 g), izbirate pa lahko med tremi barvnimi kombinacijami: light black, saville blue a dark grey z zeleno zadrgo.

Cena: 75€

 

ALÉ WINTER

 

Univerzalne zimske rokavice, primerne za temperature od 8 ° C do -2 ° C. Zgornji del rokavic je izdelan iz 100% poliestra, dlan je iz 100% poliamida, ki spominja na semiš. Podloga je prav tako izdelana iz 100% podobnega poliestra, ki spet spominja na semiš. Rokavice imajo lep dizajn s svetlo rumenimi detajli, vendar so brez odsevnih elementov. Na koncu obeh kazalcev je kos blaga iz nekakšnega materiala, zahvaljujoč kateremu je mogoče na pametnem telefonu upravljati zaslon na dotik. Zahvaljujoč zapenjanju na ježka jih je mogoče enostavno obleči in sneti. Dlan ima silikonski odtis in celotno gelsko podlogo. Rokavice nimajo frotirnega palca. Zame razmerje - cena/ zmogljivost ni ravno najboljše.

Cena: 69€