GPS URE ZA KOLESARJENJE>

Živimo v času podatkov. Na nek način lahko izmerimo skoraj vse in aplikacije, ki obdelujejo te podatke, so resnično fascinantne. Spadam v skupino ljudi, ki preprosto želi vedeti, koliko kilometrov sem prehodil po terenu, kakšen je bil povprečni, a tudi največji srčni utrip. Moje sanje pogosto padejo ko ugotovim, s kakšno največjo hitrostjo je moje kolo z mano “tekalo” itd... In GPS ura bo dovolj za vse to. Ker imam sedaj novo uro, staro le 3 dni, vam bom v nadaljevanju opisal svojo izkušnjo. Torej, kaj točno uporabljam na svoji uri, oziroma se mi zdi pomembno?

  1. Prsni pas, ki meri moj srčni utrip med celotnim potovanjem. Zlasti med dolgimi in strmimi sprehodi mi oči tu in tam počivajo na uri, tako da lahko preverim svoj pulz, ki lahko včasih skoči na res veliko številko. Najsodobnejši modeli ur ne potrebujejo več prsnega pasu za merjenje pulza - merijo ga neposredno iz zapestja, vendar izkušnje mnogih kažejo, da ta tehnologija še vedno zahteva nekatere izboljšave, saj obstajajo trenutki, ko pulza ne morejo izmeriti natančno ali v nekem določenem trenutku.
  2. Trenutna hitrost, prevožena razdalja in skupni čas od začetka vožnje so drugi trije parametri, ki mi jih ura nenehno prikazuje na zaslonu. Zlasti informacije o prevoženi razdalji so zame zelo pomembne, še posebej v primerih, ko se pričnem oddaljevati od doma, tako da lahko ocenim svojo trenutno moč za vrnitev domov in pravočasno ocenim, kdaj pride trenutek, ko je treba obrniti kolo, bodisi zaradi teme ali drugih časovnih zadev.
  3. Nenazadnje lahko vse posnete podatke o vožnji prenesem doma na računalnik, aplikacija bo narisala celotno pot in mi omogočila analizo najvijega srčnega utripa, največje hitrosti, prevožene razdalje in mnogih drugih koristnih informacij.

In tu je pravi čar GPS ure. Podatki, ki jih ura prikazuje neposredno, so izčrpni, vendar lahko veliko več informacij preberete po prenosu podatkov v namenski aplikaciji. Ker uporabljam ročno uro Garmin, je v mojem primeru aplikacija Garmin Connect.

Kot lahko vidite na zgornji sliki, aplikacija nariše grafe profila proge (zelena), hitrosti (modra) in, če ura meri tudi pulz, tretji graf (rdeča). Aplikacija vse te podatke lahko prikaže bodisi glede na čas x-osi ali na prevoženo razdaljo. Aplikacija bo celotno potovanje prenesla tudi v google zemljevid, ki ga je mogoče povečati, po potrebi pomanjšati in če želite izvedeti, v katerem oddelku ste imeli na primer najvišji srčni utrip ali hitrost, preprosto premaknite miškin kazalec na del grafa in si na zemljevidu oglejte kraj. kje ste bili v tem času.

Zelo koristni podatki so preplezani metri, najvišja in najnižja točka izhoda, povprečni in najvišji srčni utrip med potovanjem, skupni čas potovanja, vključno s skupnim časom gibanja, povprečno in največjo hitrostjo.

Seveda obstajajo osnovne informacije, ki jih prikazujejo tudi ure, kot so prevožena razdalja, najvišji srčni utrip ali povprečni srčni utrip. Aplikacija bo dodala tudi podatke o zunanji temperaturi ob določenem času odhoda, torej če večkrat vozite po isti poti in se časi bistveno razlikujejo, je lahko eden izmed dejavnikov vreme. V takem primeru, ko moramo primerjati 2 enaka izhoda, nam aplikacija omogoča primerjavo izbranih izhodov.

Tako kot zelo priljubljena aplikacija “Prehrana”, tudi Garmin vsebuje dobro znane segmente, ki so pogosto uporabljeni med številnimi kolesarji. Tako lahko primerjate na daljavo svoje delovanje. Za boljšo domišljijo je lahko hrib segment. Če veste, da gre za segment, potem ga nekateri resnično "silijo", da se čim bolj dvigne na lestvici.

Garmin Connect vam omogoča tudi samodejno nalaganje potovanja v druge aplikacije, to je takrat, ko se zadnje potovanje naloži v Garmin Connect, ki ga pošlje na vaša določena mesta (druge aplikacije). V mojem primeru tako pošljem podatke v Diet, ki jih uporabim samo za to, da mi zadnjo športno aktivnost pošljejo v drugo koristno aplikacijo - Relive, ki na zemljevidu nariše celotno pot in jo spremeni v zanimiv videoposnetek (https: //www.relive .cc).

Nenazadnje Garmin Connect ponuja povzetke podatkov za izbrano obdobje, tako da si lahko ogledate, koliko kilometrov ste prevozili v posameznih letih, mesecih in podobno. Definitivno koristne informacije v primeru, če se sprašujete, ali je bilo prejšnje leto boljše ali slabše in tudi pri nekaterih sestavnih delih, ki zahtevajo servisiranje po določenih kilometrih lahko zelo hitro in predvsem natančno ugotovim, koliko kilometrov sem prekolesaril od zadnjega servisa in popolnoma izključujem naključno ugibanje (npr. koliko bi lahko vozil od zadnjega servisa vilic itd.).

Za zaključek GPS ure zagotovo niso najpomembnejša oprema brez katere ne bi bilo mogoče sedeti na kolesu. Če ste eden izmed tistih, ki svojih podatkov nikoli ni analiziral ali ocenjeval, je to popolnoma v redu. Najpomembnejše je, da se dvignete in ne sedite doma. Če po drugi strani spadate v skupino, ki obožuje kolesarjenje, ne le na “kolesarskem sedlu”, ampak tudi ob večerih doma za računalnikom ali na mobilnih napravah, zagotovo priporočam GPS uro.