Kako izbrati svoje prve kolesarske čevlje?

Tagi:
Kako izbrati svoje prve kolesarske čevlje? >

Mnogi od vas se sprašujejo, kako izbrati kolesarske čevlje - kakšen tip, združljivost pedala, velikost, vrsto podplata, pritrditev itd. Izkušeni kolesarji bi se gotovo strinjali, da je med kolesarjenjem s in brez kolesarskih čevljev ogromna razlika. Če ste se (zelo pravilno) odločili za naložbe v kolesarske čevlje, vam bomo z veseljem pomagali ugotoviti, v katero smer se boste podali.

Zakaj potrebujem kolesarske čevlje?

Ko enkrat preizkusite vožnjo s kolesarskimi čevlji, boste opazili veliko razliko v zmogljivosti in v prenosu moči oz. moč na stopalki. To je zato, ker so čevlji lahki in imajo trd podplat, kar odpravlja izgubo energije. Zato kolesarji, ki se resno ukvarjajo s kolesarjenjem, investirajo v kolesarske čevlje. Ne glede na vaš proračun so čevlji, ki jih kupite v spletni trgovini Holokolo, kakovostni in vam bodo zdržali več sezon. Zato jih jemljite kot dolgoročno naložbo.

Kako to deluje ?

Kolesarke čevlje delujejo v skladu s pedali, zato vam olajšajo pedaliranje. Na dnu podplata so opremljeni z mehanizmom, ki se pritrdi na združljivo stopalko. Tako boste dobili boljšo stabilnost in boljši nadzor nad silo in energijo, ki jo vložite v pedaliranje.

Kot lahko vidite na spodnji sliki, ko se vozite v navadnih supergah brez kovčkov (modri čevelj), energijo vstavite v pedal le v eno smer - ko pritisnete navzdol. Kolesarski čevlji vam omogočajo, da stopalko povlečete navzgor (rdeč čevelj) in s tem svojo energijo porabite veliko bolj učinkovito.

Razlika v ceni med dragimi in cenejšimi kolesarskimi čevlji je lahko kar 300 €. Kot začetnik ne boste potrebovali najdražjega para, ampak kako se odločiti, katere kupiti?

Vrste kolesarskih čevljev in pripenjanj

Izbira pravih kolesarskih čevljev, ki bodo najbolj primerni za vaš kolesarski slog, vam bo zagotovila največje možno udobje in učinkovitost. Čevlje lahko razdelimo v dve osnovni kategoriji:

  1. MTB kolesarski čevlji za gorsko kolo - SPD (Shimano Pedaling Dynamics) pripenjanje - združljivost s pedali je skoraj 100% zahvaljujoč standardni vezavi z 2 luknjami. Čevlji MTB so bolj vsestranski in dajejo kolesarju večjo prožnost. Podplati čevljev MTB praviloma niso tako togi kot pri cestnih čevljih in imajo gumijaste žlebove, zato jih uporabite tudi za hojo (čeprav ne na zelo dolgih razdaljah).
  1. Cestni kolesarski čevlji so primerni samo za kolesarjenje in ne za hojo. Greste v njih samo od hiše k kolesu, tudi na kavo ali pivo na oddih, ampak to je to. Cestni čevlji imajo običajno zelo trd podplat in za razliko od MTB čevljev nimajo gumijaste prevleke, zato so res primerni samo za kolesarjenje in hoja v njih ni udobna. Vendar togost podplata zagotavlja učinkovitejšo porazdelitev sil pri pedaliranju.

Cestni čevlji niso tako vsestranski kot MTB čevlji in obstaja več različnih pripenjanj, ki niso združljive s pedali drugega proizvajalca. Večina cestnih čevljev ima na podplatu 3 luknje za držanje kovčkov.

Predstavili vam bomo štiri pripenjanja:

  • SPD-SL (SL je okrajšava italijanske besede Supperlegra, kar pomeni super lahka)
  • Look Keo
  • Time RXS
  • Speedplay – če želite uporabiti to pripenjanje, je treba kupiti posebne čevlje s 4 luknjami, ki so združljivi s to vezavo.

Pripenjanje - izberite pravo vrsto za vas

Pri izbiri kolesarskih čevljev je največji poudarek na podplatu, pomembno pa je tudi pripenjanje. Zategovanje čevljev na nogo je pomembno za stabilnost in boljšo učinkovitost. Tri najpogosteje uporabljene vrste pripenjanja so vezalke, ježek in pritrdilno kolo.

Vezalke

Enostavno, poceni in hitro zapiranje, na katero smo navajeni. Vendar pa vezalke v deževnem vremenu in blatu niso praktične in jih med vožnjo tudi ni mogoče nastaviti. Nekateri kolesarji radi potegnejo svoje čevlje pred sprintom, kar v tem primeru ni mogoče. Če se odločite za vezalke, pazite, da niso predolge, da se ne bi zapletle v verigo.

Ježek

Zapiranje na ježka je zelo priljubljeno in enostavno za prilagajanje. Večina čevljev ima dva ali tri ježke, ki se enostavno prilagodijo vašemu stopalu. Slabosti ježka so, da se med vožnjo v blatu zlahka umazajo in se potem ne držijo tako tesno, kot bi morale. Zato jih morate pogosto čistiti. Prav tako se lahko hitro obrabijo v primerjavi z ovojnim kolom. Druga pomanjkljivost je, da če imate visoke skočnice, ježek na čevlju ni dolg dovolj, da ga močno zategnete.

Pritrdilno kolo

Ta sistem je najdražji in izkušeni kolesarji ga imajo najraje. Gre za patentiran sistem, v katerem je namesto vrvic zvit tanek jekleni kabel pritrjen na eno ali dve vrtljiva kola. Z obračanjem kola med vožnjo preprosto potegnete nogo v pravi meri, če je potrebno. Edina pomanjkljivost tega sistema je, da je bistveno dražji od vezalk ali ježka. Vendar je ena tistih naložb, ki je zagotovo ne boste obžalovali, če nameravate preživeti veliko časa kolesarjenjem.

Kolesarske nogavice

Morda bi pomislili: »Kaj z navadnih nogavic naredi kolesarske nogavice?« Za razliko od navadnih nogavic imajo kolesarske nogavice več prednosti. Izdelani so iz posebnih vlaken, ki se hitro sušijo, in materialov, ki zagotavljajo odtok znoja. Poleg tega so brezšivne, zato vam ne bodo povzročale nepotrebnega neugodja v tesnih čevljih. In četudi ti argumenti niso dovolj, so barvite in izvirne kolesarske nogavice odličen način, da svojemu kolesarskemu kompletu dodate slog in izvirnost.

Prevleke za kolesarske čevlje

Prevleke za kolesarske čevlje so običajno izdelani iz debelega neoprena ali lažjega vetruodpornega materiala. Zasnovani so za zaščito pred mrazom, mokroto ali obojim. Na dnu prevleke so posebni izrezki za kovčke. Prav tako ščiti vaše čevlje pred prahom, umazanijo in blatom.