Kako izbrati kolesarske hlače in zakaj je kolesarska blazinica pomembna?

Tagi:
Kako izbrati kolesarske hlače in zakaj je kolesarska blazinica pomembna?>

Eden najboljših nasvetov, ki ga lahko dobi začetnik kolesar, je nakup kolesarskih hlač z blazinico. Izkušeni kolesarji bodo zagotovo potrdili, da ustrezen kolesarski vložek naredi vašo vožnjo bolj prijetno in obratno, izbira ne ustreznih hlač lahko pokvari prvo kolesarsko izkušnjo;

V primeru, da se odločite za nakup kakovostnih hlač z blazinico se lahko vozite več ur brez bolečin in modric. Če pa se odločite za dolgo vožnjo brez vložka, si boste verjetno prinesli domov spominke v obliki bolečih oteklin in modric.

Zgodovina kolesarske vložke

Prve kolesarske blazinice so izgledale bolj kot rokavice za baseball kot današnji vložki narjeni iz kakovostnih materialov. Pred skoraj stoletjem so bili predstavljeni zgolj kot rešitev za vzdržljivostne kolesarje in so bili narejeni iz usnja. Takrat so kolesarji kolesarili v volnenih hlačah, ki so brez te usnjene kolesarske blazinice povzročale boleče odrgnine. Usnjena blazinica jim vsaj malo pomagala preprečiti trenje, ampak pri vožnji po "luknjasti" cesti ni pomagala.

Prvo sintetično kolesarsko blazinico je razvil Maurizio Castelli (ustanovitelj italijanske znamke Castelli) okoli leta 1980. Skoraj vsak proizvajalec danes uporablja sintetične materiale, ki zmanjšujejo abrazijo in absorpcijo udarcev.

Pri izbiri vam bomo z veseljem pomagali

V tem članku vam bomo predstavili kolesarske vložke treh najbolj prodajanih znamk na Holokolo: Castelli, Santini in Monton.

 

Castelli Progetto X² AIR – vložek namenjen predvsem izkušenim kolesarjem in profesionalcem - ta kolesarski vložek uporabljajo tudi profesionalci Ineos. Njegova posebna zasnova loči mehko, prožno plast, ki je v stiku s kožo in se premika s svojim telesom od velikodušne podloge, ki se prilagaja obliki vašega sedeža. Tudi osemurne vožnje niso več problem. Če iščete prvovrstno kakovost, si oglejte hlače CASTELLI PREMIO, ki so opremljene s to kolesarsko blazinico.

Kiss Air 2 – visoko zmogljiv kolesarski vložek zagotavlja udobje v vseh pogojih. Narejen je iz enega kosa tkanine, vendar v različni  debelini. Leta 2019 je bil posodobljen z bolj podpornim oblazinjenjem in mehkejšo, prožnejšo vrsto, ki se dotika kože. Lahko ga preizkusite na hlačah CASTELLI COMPETIZIONE.

Santini C3 – vzdržljivost, visoko zmogljiva kolesarska podloga, idealna za dolge ure v sedlu. Zgrajena je po inovativnem postopku, imenovanem Carving. Ta posebna tehnika zagotavlja maksimalno zaščito pred udarci, neverjetno lahkotnost, zračnost in popolno prileganje, saj se tesno prilega telesu in omogoča prosto gibanje. Gelna plast na območju zadnjice omogoča, da se vibracije nevtralizirajo, ko je kolesarski vložek pod obremenitvijo. Mimogrede, prav ta kolesarski vložek uporabljajo tudi profesionalci Trek Segafredo in ga lahko preizkusite na hlačah SANTINI TREK SEGAFREDO 2021 ORIGINAL.

Santini GITevo – najbolj vsestransko uporabn kolesarsk vložek od znamke Santini. Ima gelsko jedro in je vsestranski za vse vrste kolesarjenja. GITevo je tehnološki razvoj originalne kolesarske vložke in dodane komponente GIT s silikonskim jedrom Twist Gel, ki nenehno in postopoma absorbira udarce. GITevo nudi višje športne zmogljivosti zahvaljujoč novemu proizvodnemu postopku, ki lahko ustvari debelino brez šivov, zmanjša težo in poveča mehkobo. Velika večina hlač, ki jih ponuja Holokolo, ima prav to posebno kolesarsko blazinico, poglejte pa na primer hlače SANTINI KARMA DELTA

Monton Dolomiti PRO – kolesarska blazinica iz penaste celice je sestavljena iz dveh slojev: prvi sloj ima gostoto 65 kg / m², drugi pa 120 kg / m². Kljub temu je debel samo 16 mm, kar vam nudi odlično zaščito med vožnjo. Prva plast je elastična in prijetna za kožo. Druga, debelejša plast vas med vožnjo dolgo ščiti pred udarci in odrgninami. Kolesarska blazinica ima 3 mm perforacije, ki zagotavljajo zračnost in hitro sušenje. Vrhunska kakovost za manj denarja. Preizkusite jo na hlačah MONTON PRO BLAZE.

Monton Urban Green – perforacija zagotavlja odlično zračnost kolesarskega vložka. Pena visoke gostote 90 kg / m² je primerna za vsakodnevno kolesarjenje v 4 urah. Anatomsko oblikovani prezračevalni kanali podpirajo prekrvavitev in najbolj obremenjene dele sedečih mišic. Vložek je priporočljiv za začetnike kolesarjenja, ki so si še posebej priljubili znamko Monton. Priporočamo hlače MONTON SUUPAA.

 

Nekaj koristnih nasvetov:

  1. Debelina kolesarskega vložka

Številni kolesarji slepo verjamejo, da čim bolj debelejša in mehkejša je kolesarska podloga, bolj udobna je. Ali če vzamejo dve kolesarski blazinici (na primer kolesarsko spodnje perilo + hlače), bodo povečale udobje. To je narobe. Med pedaliranjem se vaše kosti potopijo v sedež na najtežjem mestu, kar vam omogoča, da vložite čim več truda v pedaliranje. Čim debelejša je kolesarska blazinica, toliko bolj boste morali pritisniti, da začnete izvajati ustrezno silo - kar na koncu vodi v nelagodje in bolečino.

Res je, da mišice zadnjice potrebujejo nekaj tednov, da se navadijo in prilagodijo. Če pa vas zadnjica še vedno boli po 2-3 tednih rednega kolesarjenja, je morda čas, da spremenite sedež ali hlače z drugačno kolesarsko blazinico.

  1. Spodnje perilo– da ali ne?

To je pogosta napaka mnogih kolesarjev začetnikov. Nošenje spodnjega perila s kolesarsko blazinico povzroča veliko težav. Novodobne kolesarske hlače imajo moderne mehke materiale, ki so zasnovane posebej za stik s kožo. Za nošnjo perila pod dresom ni nobene potrebe. V drugem primeru perilo lovi bakterije in se tudi premika in seli v kraje, kjer nima kaj iskati, vas pa skrbijo težave. Pa smo te prepričali, da greš na kolo brez perila?

  1. Ali potrebujem zaščitno kremo za mednožje?

Načeloma ne. Ampak pri daljših vožnjah vam bo zagotovo prišla krema za mednožje prav. Preizkusite zaščitno kremo za mednožje CASTELLI CHAMOIS DRY. Preprosto nanesite majhno količino na mesta, kjer vas sedež tišči. Pazite, da ne nanesete preveč kreme, to bo ustvarilo še več trenja, tako da bi bila to napaka.

  1. Kako oprati kolesarske hlače?

Pravilo številka eno je, da kolesarske hlače ne nosite večkrat. Lahko jih operete v pralnem stroju, vendar je bolje, da jih obrnete navznoter. Uporabljajte detergent, ki ne draži kože. Da bi zmanjšali obrabo hlač, priporočamo, da hlače operete v občutljivi vrečki za perilo. To zagotavlja, da se naramnice ne ujamejo v pralni stroj.