6 razlogov, zakaj si kolesarji brijo noge

Tagi:
6 razlogov, zakaj si kolesarji brijo noge>

Obrite noge in brazgotine. To je značilno za kolesarje, ki že več kot 100 let trenirajo britje nog in so med prvimi širilci tega običaja, ki jih spodbuja sodobna zahodna kultura. Ampak zakaj si kolesarji obrijemo noge? To je ena najpogostejših vprašanj, povezanih s kolesarji. Tako profesionalci kot amaterji poznajo prednosti uporabe britvice.

Celjenje ran in izpuščajev

Grozdne modrice so najpogostejša poškodba po trku s kolesom. Ob udarcu na trdo podlago lasje zaidejo v tkivo pod kožo in poškodbe so večje, bolj boleče. Obrite noge so dobra preventiva. Hkrati je celjenje ran, ki ga ni treba, hitreje, lažje zdraviti in zmanjšuje tveganje za razvoj in širjenje okužbe.

Čistoča, higiena

Ne glede na to, ali vozite po gozdu ali po cesti, se prah in umazanija prilepita na lase. Vsako leto na primer televizijski posnetki poklicnih cestnih kolesarjev po izjemno zahtevnem klasičnem Parizu - Roubaix to nazorno ponazori. Včasih izpod prahu štrlijo le njihove oči. Obrite noge in obrito telo se bo veliko lažje in hitreje tuširati. Kolesar tako dobi dragocene dodatne minute za napolnjen program in regeneracijo po cilju. Amater lahko nekoliko dlje porabi ne le za regeneracijo, ampak tudi za svojo drago polovico ali otroke.

Udobnejša masaža

To še posebej velja za profesionalce, ki imajo tudi na najtežjih dirkah vsak dan več urno masažo. Masaža za maserja in kolesarja je prijetnejša in enostavnejša masaža brez nepotrebnih ovir v obliki las. Seveda si celo amaterji zaslužijo masažo po vadbi. Od njih je odvisno, ali boste dobili voljne maserje in maserke.

Aerodinamika

Obrisan kolesar je hitrejši od nebrisanega. To dokazuje več preizkusov v vetrovnicah. Tako lahko kolesar v eni fazi prihrani nekaj minut ali energije, ki ustreza tistemu času. To je močan argument v športu, kjer zmagovalci milimetrov in stotink sekunde pogosto odločajo o zmagovalcih.

Estetika, slog

Izdelane mišice nog so med prednostmi kolesarjev. Lepota je subjektivna, vendar je vedno večja privlačnost eden od razlogov za uporabo britvice. Mimogrede, kolesar se za razliko od nogometaša ne more pohvaliti na primer z najnovejšimi trendi pričeske. Pod čelado ga ni mogoče videti.

Tradicija, timski duh

Vsi zgoraj navedeni razlogi so se postopoma razvili v navado in tradicijo. Tako kot si hokejisti ne brijo brade v končnici, je za kolesarje značilno, da si obrijejo noge. Je del kolesarske kulture in timskega duha.

Ko se Peter Sagan v sezoni 2016 ni obrisal nog, je takoj pritegnil ogromno medijsko pozornost. Novinarji, kolegi, oboževalci so vprašali, zakaj. Ali pa so rekli, če je v redu. "Vesel sem, da je bila etapa odpovedana zaradi snega. Vsaj imam čas, da si obrijem noge, «je Sagan odgovoril.