Glasba na kolesu? Da ali ne?>

Približno eden od štirih kolesarjev na kolesu posluša glasbo. Rezlutat je iz našega facebook glasovanja ljubiteljev kolesarenja. Dejstvo je, da nas glasba lahko motivira ali pomiri. Glasba je odlično sredstvo za spremembo stanja in dvig razpoloženja! Prav tako zmanjšuje zaznani napor in povečuje raven energije. to dokazujejo različne športne raziskave in študije. Toda na kolesu je glasba za nekoga lahko nevarna, moteča, nepotrebna. Nekomu lahko glasba odvrača glavno pozornost.

Zvočnik, mobilni telefon, pametna čelada

Nekateri kolesarji poslušajo glasbo preko zvočnika ali mobilnega telefona, pritrjenega na krmilo. Težava je v tem, da lahko z glasno glasbo motite drugih ljudi v prometu. Pametne čelade s tehnologijo bluetooth in vgrajenimi majhnimi zvočniki so še ena možna rešitev. Pametna čelada je sicer najbolj draga izbira ampak se splača, zato ker poslušanje glasbe je z njo lahko najbolj  udobno in varno.

Slušalke so verjetno najbolj razširjena možnost. Bodisi športne slušalke, ki se ne dajo neposredno v uho, ampak visijo čez. Ali klasične slušalke „»Glasbo poslušam samo v eni slušalki in nikoli ne preglasno. Vedno poslušam skozi desno uho. «je nam svojo vožnjo opisal eden od oboževalcev na Facebooku.

Eno uho in brez krika

Eno od priporočil pri vožnji v prometu je, da glasbe ne poslušamo skozi levo uho, zato kar levo uho bolje zaznava okoliške zvoke vozil. Dejstvo je, da so kolesarji manj varni v cestnem prometu kot drugi udeleženci v cestnem prometu.

Upoštevajte tudi nasvet, da glasbe nikoli ne poslušajte glasneje od 60% največje glasnosti predvajalnika. Obseg človeškega govora je med 40 in 60 decibeli. Glasna glasba vas morda bolj zajame, vendar je tako, kot da bi nekdo kričal na vas iz neposredne bližine. Za ušesa to res ni zdravo.

Zanimiva nova priložnost 21. stoletja je poslušanje podcastov med kolesarjenjem. Naj bo to tema o kolesarjenju ali nekaj drugega kaj vas zanima. Hkrati boste razvijali telo in um.

Nekateri od nas kolesarjev slušalke uporabljajo samo za sprejem in hitro reševanje telefonskih klicev. Najbolj varno je poslušati glasbo samo na lokacijah, kjer obstaja minimalna nevarnost, da bi se trčili z avtomobilom, turisti ali divjimi živalmi. Na primer na varni kolesarski stezi.

Zvoki narave, kolesa in lastnega diha

"Vedno vozim brez glasbe. Rad poslušam zvoke okolice. Ptice in narava je najlepša glasba. «nam je na Facebooku zaupal eden od kolesarjev.

Prednosti ne poslušanja glasbe na kolesu so večja varnost, boljša koncentracija v naravi ali okolici ali boljša koncentracija na lastno gibanje. Čarobno je iti skozi miren in tih gozd. Poslušajte le zvoke kolesa, dih in utrip. Torej kako ste se odločili? Glasba na kolesu? Da ali ne?

Važno je, da se vsaka vožnja uživa in se vsakič varno vrnemo domov.