5 načinov, kako sa zaščititi na kolesu pred žuželkami

Tagi:
5 načinov, kako sa zaščititi na kolesu pred žuželkami>

Muhe, komarji, klopi, čebele ali rogovi. Za kolesarje so res neprijetne žuželke. Alergologi naj bodo še posebej previdni. Tudi iz profesionalnega kolesarjenja vemo, da so ugrizi žuželk prisilili kolesarja, da se je umaknil s pomembnih dirk. Prelivanja ni mogoče, ko se na primer na očesu pojavi oteklina, podobna marelici.

Toda žuželke zagotovo niso razlog, da ne kolesarijo. Poznamo več učinkovitih načinov obrambe pred njim.

Primerna oblačila in oprema

Začnimo z vprašanjem, kaj obleči. Priporočamo originalna tesna kolesarska oblačila za vaše kolo. To bo omejilo dostop žuželk do občutljivega intimnega območja ali začelo besno ujeti na hrbtu. Zaščito pred žuželkami izboljšujejo tudi očala in mrežasta čelada. Poleg oprijema bo vaša obramba izboljšala izbiro ustrezne barve oblačil. Vse ima svoje prednosti in slabosti. Šareni barvi bolje vidijo šoferje, hkrati pa so privlačnejši za žuželke. Temne barve so bolj privlačne za sončne žarke, vendar niso privlačne za žuželke.

Repelenti

Druga osnovna obrambna strategija je uporaba repelentov. Na trgu boste našli različne naravne različice ali odbojne zapestnice. Če se dolgo vozite po gozdu, je koristno nositi posebno pinceto, s katero odstranite klope in razkužite.

Brez sladkega zadaha

Pazite tudi, da žuželk po nepotrebnem ne privlačite sladkih vonjev. Morda vonj po prezreli banani v žepu vašega dresa ali v žepu športne torbe.

Izbira lokacije in časa

Čim bližje ste vodi in večerji, tem več žuželk lahko pričakujete v neposredni bližini. In agresivnost žuželk povečuje suho vreme. Poznali boste ta dva poenostavljena pravila obnašanja žuželk. Včasih je koristno, da jih ne pozabite pri načrtovanju kolesarjenja.

Bodite mirni

Kaj dodati? Tudi če nosite najboljše obleke in sredstva za odganjanje žuželk, vas lahko neposlušni posameznik ali roj žuželk, ki ima slab dan, vedno prekriža. Potem ostanite mirni. Histerično pometanje rok in nog običajno ne pomaga.