MTB KOLESARSKI ČEVLJI - DA ALI NE?

Tagi:
MTB KOLESARSKI ČEVLJI - DA ALI NE?>

Zakaj kolesarski čevlji?

Pred tremi leti, ko sem kupil svoje prvo gorsko kolo, sem se soočil z odločitvijo, ali naj si kupim klasični čevlji za kolo ali čevlji, ki se vpenjajo na kolesarska pedala. Že od začetka mi je bilo to jasno, da sem želel takšne, ki se vpenjajo na pedala ampak sem imel tudi nekaj pomislekov. Ena in morda glavna stvar je bila čuden občutek, da ustavim kolo in pozabim, da sem nanj "pripet" in se polomil. Druga stvar je bila, kdaj in kako odpeti čevlji iz pedala, zlasti na težkih gozdnih terenih. Ko pogledam tri leta nazaj, mi je uspelo več krat pasti, ker sem pozabil čevelji odpeti iz pedala. Zadnjič, to je bilo lansko jesen, ko sem se s kolesom odpravil na "Podbansko", kar zame pomeni popolnoma novo okolje. Med spuščanjem po gozdni poti, polni odpadlih listov, sem z relativno hitro hitrostjo prišel do mesta, kjer je bila lesena brv - nekakšen začasni most, čez potok, ki je bil žal polomljen. V zadnjem trenutku sem uspel zavirati in moje navdušenje je bilo tako veliko, da sem upočasnil kolo in mi ni potrebno šteti zlomljenih kosti na telesu, da sem v hitrosti pozabil odpeti pedal in se zaletel na srečo kar v mehko podlago, tako da se mi ni nič zgodilo in doslej se temu smejim.

Tik pred padcem'

V trenutku stika s tlemi

Kar se tiče druge skrbi - kako hitro se naučim pritrditi na pedala, moram povedati, da zdaj v 90% primerov s tem nimam težav, le redko, predvsem pri težkem vzponu po terenu ali spustu, ko se moram hitro "pritrditi". Ampak prednosti kolesarskih čevljev na "klik" zanesljivo odtehtajo pomanjkljivosti.

Še preden pridem do tistega, da vam opišem vse prednosti, želim natančno določiti, kje in kaj najraje vozim.

Najraje imam cross-country, in rad se vozim po gozdu. Nimam jasne preference med vzponi in spusti, čeprav lahko rečem, da imam rad občutek, da bom z vsemi močmi dosegel vrh težkega vzpona, ne da bi se moral spustiti s kolesa. "

Prednosti kolesarskih čevljev

Prednosti bom poskušal zapisati glede na to, kako jih dojemam, to je moje čisto subjektivno mnenje in oceno bom prepustil vsakemu od vas, ali bo prednost, ki jo zaznavam, prednost tudi za vas.

  • prva prednost je nedvomno dejstvo, da se s klasičnimi kolesarskimi čevlji noga zaskoči v ročici pedala le od najvišje točke rezalnika. točko tik za njo do najnižje točke. V trenutku, ko pedal doseže najnižjo točko, prevzame pobudo druga noga. S kolesarskimi čevlji,  ki se vpenjajo na kolesarska pedala noga ne more samo potisniti pedala navzdol, ampak jo lahko tudi povleče navzgor. Torej je sila, ki jo noge prenašajo na pedala, veliko močnejša in njen prenos v pedaliranje je učinkovitejši.
  • pri spustu, zlasti na neravnem terenu, se vam ne more zgoditi, kot pri običajnih čevljih, da noga zdrsne s pedala, kar je zelo pomembno
  • tudi v primeru nenadne ovire na tleh, pa naj gre za podrto drevo ali luknjo, obstaja možnost, da oviro premagate prav takrat ko ste trdno pritrjeni na kolo. Nekoč sem doživel točno to situacijo, ko se v neznanem terenu nenadoma pojavila ogromna jama pred mano. Ker sem imel veliko hitrost, mi je uspelo brez večjih težav preskočiti celotno luknjo
  • pri klasičnih čevljih, zlasti v mokrih in blatnih razmerah, ko podplati čevljev, ne glede na to, ali so od blata ali so zmočeni, tvegajo zdrs s pedalov, kar pri čevljih po uspešni namestitvi sploh ne obstaja.
  • ogromna prednost kolesarskih čevljev so njihove sprednje stopnice, ki so na strmem naklonu neprecenljive, ko ni druge možnosti, kot da potisnete kolo navzgor. V navadnih čevljih je to skoraj nemogoče, saj podplati drsijo, medtem ko v čevljih pritrjenih na pedala se to nikoli ne bo zgodilo.

Če spadate med tiste neodločene, ki jih skrbi, da bi se včasih radi vozili s kolesom samo v navadnih čevljih, obstajajo tudi rešitve za te. Gre se za pedale, ki so videti kot klasični pedali, zato jih je mogoče uporabiti s katerim koli čevljem, poleg tega pa imajo na sredini pedala tudi mehanizem za pritrditev kolesarskih čevljev, ki se vpenjajo na kolesarska pedala. Druga možnost, kot to počnem v izjemnih primerih jaz, ko "iz nekega razloga" moram nujno uporabljati svoje MTB kolo in nimam s seboj čevljev, potem grem le v navadnih čevljih. Ni sicer super udobno, toda če mi ni treba iti v težaven teren, je povsem v redu.

Če vas skrbi, da ne boste mogli odpreti čevljev, priporočam, da pedale nastavite na najnižjo preklopno silo in to težavo tako rešite. Tudi če se mi je nekajkrat zgodilo, da sem padel s kolesa, mi je vedno uspelo "izvleči" nogo s pedala in se rešiti pred padcem.

In končno imam malo "posebne" noge, predvsem levo. Ko kupujem navadne čevlje, mi jih 9 od 10 ne ustreza, saj me pritiskajo na levi mali prst. Najbolj me je skrbelo to, ali si bom priskrbel takšno kolesarsko obutev. Čevlji Shimano, ki sem jih preizkusil, so bili res zelo ozki, in nato so mi svetovali čevlji DMT, za katere je značilna večja širina prstnega dela in moram priznati, da jih imam že 3 leta in me res ne tiščijo. Seveda ni čevlja, ki bi ustrezal vsem, zato je treba čevlji poskusiti.

In če iz mojega opisa ni povsem jasno, zame kolesarski čevlji,  ki se vpenjajo na kolesarska pedala  MTB na 100% DA!