Sto kilometrov, mejnik v življenju vsakega kolesarja

Tagi:
Sto kilometrov, mejnik v življenju vsakega kolesarja>

Vsak od nas si zastavlja različne cilje in izzive, ki jih želi doseči. V kolesarstvu je zastavljanje ciljev povezano s premikanjem meja in izboljševanjem svojih sposobnosti. Med največjimi izzivi v življenju vsakega kolesarja je, seveda, cilj, da bo lahko prvič prevozil stokilometrsko razdaljo.   

Sto kilometrov je za ene čisto vsakdanja razdalja, za druge pa predstavlja težko dosegljiv cilj. V današnjem članku se bom posvetil zlasti drugi skupini kolesarjev, ki so s kolesarstvom začeli ne dolgo časa nazaj, a že nekaj časa premišljujejo, ali bi lahko prevozili mejo stotih kilometrov, vendar pa za to še niso našli dovolj poguma.     

Ali moram imeti kondicijo kot Rogljič?

Dokaj zahtevno je kolesariti oziroma ukvarjati se s katerim koli športom brez kondicije in vsaj malo treninga.  Kolesarstvo pa je priljubljeno prav zato, ker lahko tudi z minimalno kondicijo lahko prevozimo nekaj deset kilometrov. Če kolesarite že kakšen mesec, zagotovo ste opazili, da lahko prevozite več kilometrov in v krajšem času. Kaj pa prevoziti sto kilometrov? Večino kolesarjev od tega odvrača prav številka 100. Saj tudi z avtom za sto kilometrov porabimo več kot eno uro. V nadaljevanju članka bom poskusil opisati osnovne zahteve, ki jih je treba izpolniti, da boste v redu in z nasmehom na obrazu prevozili svojo prvo stokilometrsko razdaljo.   

Ne pretiravajte 

Pogosta napaka, ki sem jo tudi jaz kar nekaj časa delal, je bila, da sem vsako vožnjo začel v visokem tempu. Za velike razdalje pa je najbolj pomembno, da dobro razporedite svojo energijo. Razporeditev energije namreč vpliva na to, ali boste v vožnji uživali, ali pa se boste domov vrnili popolnoma izčrpani. Zato je dobro, če tako dolgo vožnjo, kot jo predstavlja stokilometrska razdalja, začnete v spokojnejšem tempu. Če namreč pritiravate že na začetku, lahko se vam zgodi, da vam za zadnje kilometre zmanjka energije oziroma se boste zelo matrali.  

Psihika

Psihična nastavitev pred vožnjo lahko vpliva na kakovost vaše vožnje. Na psihiko vpliva veliko dejavnikov. Drugače se kolesar počuti, če zunaj sije sonce, spet drugače pa, če kolesari v mračnem jesenskem vremenu. Če se odločite premagati svojih prvih sto kilometrov, dobro je, če ob tem ne boste sami. Vzemite s sabo tudi svojega prijatelja, ki je že kar nekaj tisoč kilometrov prevozil. Med vožnjo lahko pride do krize, ko boste želeli odnehati, in prav podpora in bodrilo drugega človeka sta v takih trenutkih izredno pomembni.

Da boste lažje zmogli zahtevnejše vožnje, kakršna je tudi prva stokilometrska vožnja, priporočam, da se ne osredotočate na to, koliko kilometrov je še pred vami. To lahko pomeni psihično obremenitev, saj se odštevanje kilometrov lahko zdi neskončno. Namesto tega si raje zastavite posamezne delne cilje, na primer pavza za kavo po prvih prevoženih petdesetih kilometrih. Tako bo vožnja potekala hitreje in ne boste v stresu, koliko je še pred vami. 

Energija

Brez energije, ki jo sprejemamo v obliki hrane, ne bi mogli funkcionirati. Enako velja tudi za zmogljivostne športe, torej tudi za kolesarstvo. V kolesarstvu velja nepisano pravilo, da morate vsakih 40-60 minut dodajati energijo, morate torej nekaj pojesti. Lahko navedem kar svoj primer. Kot popolnemu začetniku, ki ni veliko stvari glede kolesarstva ni razumel, se mi je zdelo čudno jesti med vožnjo.

Ob svoji prvi stokilometrski vožnji sem doumel, da to sploh ni neumnost; nisem namreč ničesar jedel in zadnjih dvajset kilometrov sem dobil močne krče ter mislil,  da vožnje sploh ne bom mogel dokončal. Na koncu sem moral kupiti nekaj sladkega, da sem sploh lahko prišel do doma. V ponudbi Holokolo boste našli prehrano za kolesarje - od gelov do različnih ploščic in regeneracijskih napitkov, ki vam bodo pomagali pri premagovanju vaših meja.  

Oblačila in oprema 

Tudi izbira oblačil za prvo zahtevnejšo vožnjo  vpliva na rezultate. Z izbiro oblačil se ne bom podrobneje ukvarjal, kajti o ustrezni izbiri oblačil so pisali že kolegi in lahko preberete njihove podrobnejše članke. Na strani Holokolo lahko izberete več znamk kolesarskih oblačil, lahko pa posežete tudi po oblačilih iz kolekcije Holokolo, ki v sebi kombinira najboljše razmerje cena/rezultat. Drugo opremo za dolge vožnje mora vsekakor predstavljati osnovno orodje za popravilo počene gume in kakšen večnamenski ključ. Če pa se vseeno odpravite na svojo prvo veliko vožnjo sami, priporočam, da s sabo vzamete tudi nekaj denarja. Lahko vam bo v pomoč v primeru nepričakovane tehnične težave, ki je ne boste znali popraviti.

Relacija 

Za konec želim še enkrat omeniti načrtovanje poti. Verjetno zna vsak najbolje presoditi, kje  so njegove meje, zato je premišljeno načrtovanje poti naslednji pomembni korak za uspešno premagovanje prve stokilometrske razdalje. Ne izbirajte po nepotrebnem prevelikih vzponov, ki vas lahko stanejo veliko energije. Raje izberite bolj ravne profile, na primer svoj priljubljen krog, ki ga lahko prevozite večkrat. Za prvo daljšo vožnjo tudi odsvetujem vožnjo na neznana mesta, zlasti če se odločite, da boste šli sami.   

Upam, da vam je ta članek prinesel vsaj nekaj navodil in navdiha za premagovanje vaših prvih stotih kilometrov, in vsem, ki boste poskusili, držim pesti.