4 razlogi, zakaj je skupinska vožnja IN

Tagi:
4 razlogi, zakaj je skupinska vožnja IN>

Skupinska vožnja s kolesom je odlična kolesarska izkušnja. Poleg tega, da gre za družabno prijetno dejavnost, ima tudi številne prednosti pri treningu. V tem članku vam predstavljam 4 razloge, zakaj bi vsekakor morali poskusiti to obliko kolesarjenja.

1. Motivacija 

So dnevi, ko morda ne bo šlo vse popolno. Morda ste psihično utrujeni in se vam preprosto ne ljubi iti na vadbo ali storiti kaj drugega za svoje zdravje. Če pa ste z nekom dogovorjeni ali ste del skupine, se preprosto prebijete in greste na vadbo. Najpomembnejši steber skupinskih voženj je torej skupni cilj, s tem pa pride tudi velik odmerek motivacije, saj je večina skupine vedno pozitivno naravnana in pripravljena na vadbo.

Velik odmerek motivacije je lahko koristen tudi pri intenzivnem treningu na dirkah. Če ste kolesar z dirkaškimi ambicijami, lahko vožnjo v skupini s podobno naravnanimi prijatelji izkoristite kot modelirano vadbo, da si privoščite dober trening. Po žilah vam bo tekel adrenalin, vaša zmogljivost pa bo nekoliko višja, kot če bi sami poskušali simulirati dirkaško intenzivnost.

2. Hitrejše povprečenje za manj truda

Druga prednost treninga v skupini je višja povprečna hitrost, saj se peloton kolesarjev giblje z res veliko hitrostjo. Z vidika treninga je to velika prednost, saj lahko na ta način zlahka razvijate svoj tempo, se prilagajate višji hitrosti in se hkrati ne utrudite fizično.

Uveljavljeno pravilo je, da se vrh skupine vrti v rednih časovnih presledkih. Ko torej vozite na čelu pelotona, morate povečati svojo zmogljivost in izpihati zrak iz kolesarskih kolegov. Nato za nagrado, ko potegnete svojo težo in pridete na vrsto, nadaljujete z visoko hitrostjo med vožnjo v kljuki, kjer varčujete moči in se pripravljate na naslednjo menjavo.

Prednost takega treninga je jasna: več kilometrov v krajšem času pri višjem tempu in z bistveno manj napora.

3. Izboljšanje tehnike vožnje

Pri vožnji v pelotonu nenehno izboljšujete tehniko vožnje. Med celotnim treningom morate spremljati različne spremenljivke okolja in se takoj odzvati. Razmere v cestnem prometu so pogosto zapletene, zato izpopolnjujete svojo pozornost in reflekse.

Pri vožnji v koloni se kolesarji gibljejo v tesnem zaporedju, zato ponovno izpopolnjujete svojo pozornost in sposobnost ohranjanja majhne razdalje za kolesarjem, ki vozi pred vami. Poleg tega pridobivate občutek pri drugih dejanjih, kot so vožnja iz sedla, zavijanje, vožnja skozi ovinke, saj imate vedno odgovornost in na neki način pilotirate tudi kolesarje za vami.

Tako bi lahko rekli, da je vožnja v skupnosti tudi nekakšen preizkus vaših celovitih sposobnosti v sedlu kolesa in odlična priprava na dirko.

4. Nikoli niste sami v težavah

Po mojih izkušnjah ni nikoli nič stoodstotno. Tu ima skupinsko usposabljanje neverjetno prednost.

Kolesarji smo različnih značajev v smislu, da se nekateri na treningu umirijo in s seboj vzamejo le cev in bombico, nekateri ne vzamejo s seboj sploh ničesar, obstajajo pa tudi borci, ki imajo v zadnjih žepih in torbicah natrpano celo delavnico. Enako velja za sposobnost odpravljanja določenih tehničnih težav. Zato je velika verjetnost, da boste, ko se v vaši skupini kaj pojavi, to skupaj prebrodili in v redu končali usposabljanje. Da ne boste črna ovca v skupini brez osnovnega servisiranja, poskusite preveriti spletno stran holokolo.si, kjer boste našli številne priročne pripomočke.

Seveda ni nujno, da so težave vedno tehnične, v primeru padca ali kakšne druge zdravstvene težave pa je odlična tudi vožnja v skupini, saj vam bo vedno nekdo pomagal ali poklical na pomoč.

Upam, da vas je članek motiviral in da se boste kmalu pridružili kakšnemu usposabljanju v skupnosti. Dandanes so po vsej Slovaški ljudje okoli LEtape Slovakia začeli graditi super skupnost, kjer se lahko pridružite takšnim skupinskim vožnjam v različnih krajih po državi.