5 razlogov zakaj ne pospraviti kolesa pozimi

Tagi:
5 razlogov zakaj ne pospraviti kolesa pozimi >

Z mesecem november se „temno obdobje“ kolesarjenja premakne v naslednjo fazo. Temperature se bližajo ničli, tema je vedno „za hrbtom“, okoli 16. ure pa nas tema že kar prehiteva. Stanje terena in vozišča tudi ni ne vem kakšno. Taki pogoji na prvi pogled niso preveč vabljivi. A če premagate svojo lenobnost in se odpravite, lahko vaš trening doseže epske razsežnosti in prinese veliko koristi.

Tudi najboljši vadbeni simulatorji ne morejo nadomestiti treninga v resničnem okolju   

Četudi tehnika neprestano napreduje in so pametni vadbeni instrumenti z virtualno realnostjo zares odlična stvar, ne morejo, po mojem prepričanju in izkušnjah, nadomestiti „pristnega“ doživetja vadbe na prostem. Umetno nadzorovan upor ima svoje lepotne napake, v primerjavi s stvarnim okoljem je razlika po mojem mnenju znatna. Mislim tudi, da kolesarjenje v preznojenem prostoru z umetnim prezračevanjem nima nič skupnega s psihičnim ali fizičnim zdravjem. Ne vem, kaj mislite vi, a jaz razumem vadbene simulatorje prej kot alternativo oziroma nujno zlo, za katerega se odločam samo v primeru, če je zunaj resnično zelo slabo vreme. 

Psihično udobje  

Kot sem že omenil, s kolesarstvom se ukvarjam, ker sem navdušenec outdoor aktivnosti, uživam na prostem in v naravi ter verjamem, da je to tudi vaš primer. Zato po delovnem tednu in tudi ob delovnih dneh preprosto moram malo na zrak, in sicer ne glede na vremenske pogoje. Vožnja s kolesom pozimi je na določen način pravo doživetje, ki vas dobesedno napolni z endorfini, umiri in poskrbi, da se boste lahko izognili zimskemu bluesu.  

Krepitev organizma z mrzlo vodo

Pod krepitvijo organizma z mrzlo vodo si mnogi med nami predstavljajo zimske kopalce, ki plavajo v zamrznjenem jezeru. Ali ste vedeli, da ima lahko krepitev organizma z mrazom različne oblike? Ena od njih je na primer ti. „krepitev organizma z mrzlim zrakom“, ki nastaja med zimsko vožnjo. Če niste Wim Hoff, ne priporočam vožnje v kratkih hlačah, raje preverite kakovostna oblačila v zimski kolekciji holokolo, ki bodo osnova za kakovostno in varno vadbo tudi pozimi. Vožnja s kolesom je aerobna aktivnost, pri kateri prihaja do močnega znojenja, čemur se pridružuje tudi gibanje z visoko hitrostjo. Za ohranjanje zdravja in za spoštovanje načel pravilne krepitve organizma so zagotovo potrebna kakovostna oblačila. Oblačila kombinirajte tako, da bodo dobro odvajala znoj, v sprednjem delu ne prepihajo in ne premočijo. V zadnjem delu in okoli pazduh pa naj bodo seveda zračna. Ko boste pravilno oblečeni, bo vaša imuniteta zaradi fizične aktivnosti v hladnem okolju dobesedno boostirala, sezonski prehladi in gripe pa bodo za vas postali preteklost.   

Vožnja po različnih površinah = boljši skill 

V uvodu članka sem omenil, da cesta in različni tereni niso pozimi posebej vabljivi in človeka posebej ne vleče, da bi se „brodil“ v pesku, blatu ali snegu. Kar na prvi pogled veliko ljudi odvrne, ima paradoksalno najboljši učinek za tehniko vožnje. Zaradi kolesarjenja po različnih površinah pridobite veliko tehničnih spretnosti in se dobesedno zlijete s kolesom. Sneg, blato in nestabilne površine vas naučijo odlično in tekoče obračati, pridobite tudi odličen nadzor nad kolesom med vožnjo po ovinkih ali zaviranjem. Neravnost površin vas bo prisilila razmisliti nad pravilnimi plašči in njihovo napolnjenostjo. Pridobljene spretnosti vam bodo v sezoni prišli prav, pri čemer vam stoprocentno garantiram, da boste v tehničnem delu veliko bolj hitri. Če pa smo že pri tej temi, ali veste, da v spletni trgovini holokolo prodajajo top plašče od podjetja maxxis? Osebno vam za te pogoje priporočam forrecaster.

Boljše in učinkovitejše izgorevanje maščob

Z gibanjem v hladnem okolju prihaja do neomajne termo geneze, kar pomeni, da mora organizem porabiti dodatne kalorije, da poskrbi za svoje segrevanje. Telo torej kalorije pridobiva tudi iz maščobnih zalog. Prednost je, da med krajšim treningom porabite več kalorij in če pazite, lahko v tem obdobju celo shujšate. Če ne nameravate hujšati, lahko si po aktivnosti privoščite kakšno sladico več in se to ne bo nič poznalo.   

Za konec ne pozabite na varnost in če boste vozili tudi po navadnih cestah, vzemite s sabo tudi odsevne elemente in blinkerje. Če imate ustrezno opremo, zimske vožnje so lahko odlična zabava, ki bo iz vas naredila trdnejšega kolesarja in človeka. Upam, da vam je bil moj članek všeč in boste preizkusili tudi takšno aktivnost.