Kakšne tekočine piti med kolesarjenjem pozimi?

Tagi:
Kakšne tekočine piti med kolesarjenjem pozimi?>

Če pozimi ne želite izgubiti kondicije in trening v zaprtih prostorih na trenažerju ni za vas, potem boste prej ali slej tudi pri temperaturah pod ničlo prisiljeni odpraviti se na vožnjo s kolesom. Ali ste vedeli, da nizke temperature zmanjšujejo občutek žeje, čeprav se vaše telo dehidrira hitreje kot v toplejših obdobjih?

Zaradi nizkih temperatur se morate topleje obleči, zato se vam zdi, da se med zimskim treningom ne znojite, ker znoj ne teče po vas, saj ga zadržuje funkcionalna plast oblačil. Poleg tega para, ki prihaja iz vaših ust, segreva in vlaži suh zrak, kar prav tako povzroča dehidracijo. Kako torej pozimi poskrbeti za hidracijo?

Temperatura vode

Najpomembneje je, da poskrbite, da tekočina v steklenici ne zamrzne, po možnosti naj bi imela okoli 10-20 stopinj. To lahko dosežete na več načinov. Prva možnost je, da camelbak namestite v nahrbtnik ali pod jakno. Pod jakno bo vaše telo poskrbelo za idealno temperaturo tekočine, pri nižjih temperaturah pa lahko nahrbtniku dodate grelne blazinice. Camelbak je najzanesljivejši način za zagotavljanje zalog tekočine. Vendar pa vsakomur ne ustreza kolesarjenje z nahrbtnikom ali camelbakom pod jakno, zato obstajajo tudi kolesarske termo steklenice. 

Vendar morate pri obeh možnostih zagotoviti, da lahko z nataknjenimi rokavicami pridete do pijače, ne da bi se morali ustaviti, saj v nasprotnem primeru ne bo služila svojemu namenu. Če imate raje navadno kolesarsko plastenko, bodite pozorni pri uporabi vroče vode. Nekatere kolesarske plastenke so zasnovane tudi za višje temperature vode, kar preprečuje izločanje neželenih snovi iz plastike. V tem primeru je priporočljivo pripraviti tudi 2 plastenki. Prvo, namenjeno za prvo uro vožnje, napolnite z mlačno tekočino za skoraj takojšnjo porabo, drugo pa z vročo tekočino za poznejšo uporabo.

Druga možnost, kako pozimi poskrbeti za dovolj toplih tekočin, je načrtovanje kratkega odmora za čaj ali vročo čokolado. Kupljen čaj lahko prelijete tudi v kolesarsko steklenico in si tako zagotovite toplo pijačo za daljši čas.

Vrsta tekočine

Kaj si torej pripraviti za pitje? Najprimernejša možnost je zeliščni ali zeleni čaj. Priporočljivo je tudi, da svoj najljubši ionski napitek prelijete z vročo vodo. Pozimi naj vas pijača ne le hidrira, ampak tudi ogreje. 

V hladnih dneh je poraba energije večja kot poleti, saj poleg same telesne dejavnosti porabimo veliko energije tudi za ogrevanje telesa. Zato je treba zagotoviti večjo količino ogljikovih hidratov kot v drugih obdobjih. Zaradi sladkane pijače telo ves čas med treningom neprekinjeno oskrbujete z ogljikovimi hidrati, kar preprečuje nenadno pomanjkanje energije. Če ne uživate v čaju in ne želite vnašati nepotrebnih kalorij v obliki ionskih napitkov, lahko z dodatkom elektrolitov poskrbite, da vaša voda ne zmrzne. Elektroliti vsebujejo potrebne minerale, vendar pijače ne osladijo. 

Minerali imajo slan okus in dajejo pijači lastnosti slane vode, ki zamrzne pri nižji temperaturi kot sladka voda. Vendar ta rešitev ni ravno idealna, zlasti ker bo temperatura vode precej nižja od priporočenega minimuma, zato je bolje razmisliti, ali ne bi bilo prijetneje poseči po toplem čaju. Če se vam zdi, da je tekočina v ustih zelo hladna, vam priporočamo, da jo pred zaužitjem nekaj časa zadržite v ustih, da se segreje.

Kaj torej piti med kolesarjenjem pozimi? Vedno je najbolje izbrati tisto, kar najraje pijete. Če niste ljubitelj čaja, ga nima smisla jemati s sabo na kolesarjenje, saj boste pitje po nepotrebnem le odlagali. Najpomembneje je, da imate vedno pri roki tekočino, ki po možnosti ne sme biti prehladna. Včasih se lahko tudi najbolje načrtovana pot zavleče, voda skoraj zamrzne in ste prisiljeni zaključiti vožnjo brez tekočine.