MTB in jesen>

Če nam je všeč ali ne (meni vsekakor ni), zima je pred vrati in zdaj je čas, da se odločimo za gorsko kolesarsko opremo za hladne vremenske razmere. Nekateri gorski kolesarji bodo mogoče zamenjali gume s smučmi ali snowboardi, drugi (jaz na primer) ostajamo gorskemu kolesarjenju zvesti vse leto. 

Vožnja v hladnejšem vremenu in po blatnih poteh zahteva nekaj kosov opreme, ki je odporna na vremenske vplive in vas bo ohranila na toplem in suhem. Debelejše rokavice, dolge kolesarske hlače, nepremočljivi čevlji in zračna jakna so odlični dodatki za gorsko kolesarjenje. Če se torej odpravljate na vožnjo s kolesom v hladnem vremenu, preberite  članek do konca in boste izvedeli nekaj več o tem, kaj obleči, da se izognete hladu.

Jakna

Jakna je prva stvar, ki nam padne na pamet ob dežju in to ne glede na to, kaj trenutno počnemo. Na splošno velja, da se pri izbiri nepremočljive jakne odločamo za tisto, ki ima točke pri vseh ustreznih kategorijah: zračnost, nepremočljivost in odpornost, pri čemer pa mora še vedno omogočati enostavno gibanje.  

Glede zračnosti in vodotesnosti velja, da višje kot so številke, boljše so jakne (npr. 15 000 mm za vodotesnost in 10 000 m2 za zračnost sta visoki številki.) Moramo pa priznati, da se bomo v vsaki jakni, ne glede na njeno zračnost, potili, če bomo aktivnosti opravljali v hitrem tempu, a v takih primerih je dobrodošla vsaka malenkost.  Jakna je verjetno najdražja stvar, ki jo boste kupili. Dražje jakne so zračnejše, dlje časa ne premočijo, na splošno pa so kroja, ki vas zaščiti tudi pri vožnji s kolesom. To vse so stvari, ki vam lahko pomagajo uravnavati toploto znotraj jakne in poskrbijo, da v neugodnih vremenskih pogojih boste ohranili eno od pomembnih delov vašega telesa na toplem.

Kolesarski vodo odporen dežni plašč FOX RANGER 2.5-LAYER

Hlače

Za hlače pri gorskem kolesarstvu veljajo enaka pravila kot za jakne, morajo biti zračne, nepremočljive, morajo se dobro prilegati in biti odporne zaradi vožnje po veliko blatnih kilometrih. Nepremočljive hlače so nujnost za vsakega vztrajnega zimskega kolesarja. Morajo zaščititi pred dežjem, a tudi odbijati brizgajočo vodo iz trailov. Preprečiti morajo tudi pronicanje nečistoče in kamenčkov v kolesarske čevlje, kar omogoča ohranitev občutljivih delov telesa v čim boljšem udobju. 

Kolesarske dolge hlače brez naramnic Haven ENERGIZER LONG

Osnovni sloj oblačil (termo majica, brezrokavnik)

Osnovni sloj je zasnovan tako, da odvaja pot in vlažnost stran od kože in uporabnika ohranja na toplem in suhem. Osnovni sloj tudi zadrži zrak ob koži, s tem pa poveča toploto. Izdelki so izdelani iz različnih materialov - sintetičnih, kot je mešanica poliestra, ali pa iz naravne volne, na primer merino


Osnovni sloji so običajno dokaj oprijeti, da odvajajo pot in ohranjajo topli zrak na mestu, kjer je to potrebno; na razpolago pa so v različnih dolžinah rokavov. Običajno imam v predalniku brezrokavnik, ki je primeren za vse vremenske razmere, v katerih kolesarim. Brezrokavnik je odličen za dres z dolgimi ali kratkimi rokavi. Če gre za nakup samo enega osnovnega sloja oblačila, izberite merino volno z dolgimi rokavi, ki odlično funkcionira, je nežna na dotik in prilagodljiva.

Kolesarska majica z dolgimi rokavi Holokolo WINTER BASE LAYER 

Nogavice

Obstajata dve bistveni opciji: nepremočljive nogavice ali preprosto enostavne merino nogavice. Prva vodotesna različica je zasnovana tako, da preprečuje pronicanje dežja, druga različica je običajna nogavica z lastnostmi materiala, ki ohranjajo vaše noge na toplem; čeprav bodo nogavice mokre, dokler se boste gibali, ostali boste na toplem.  


Merino nogavice so odlična izbira, če ne želite večjega obsega blaga na svojem stopalu, ki ga s sabo prinašajo vodotesne nogavice. Lahko jih nosite vse leto, lažje se perejo, sušijo in mogoče boste ugotovili, da bodo vaše noge ohranile tople bolje od vodotesnih opcij.

Kolesarske klasične nogavice Castelli QUINDICI SOFT MERINO

Rokavice

»Vodotesne« rokavice so lahko v različnih stilih, a po mojih izkušnjah so le redko popolnoma vodotesne ves čas vožnje, kombinacija veliko šivov in veliko gibanja na tem področju poskrbi, da voda kmalu pride noter. Rokavice z oznako nepremočljive so lahko tudi dokaj debele in velike, kar je v redu, če ne potrebujete spretnosti pri zaviranju, kajti količina materiala običajno precej ovira občutek zavornih ročajev za varno vožnjo. 

Obstajajo tudi druge možnosti in dobra izbira so zimske rokavice, ki so odporne na veter. Pred hladnim vetrom zaščitijo roke, ki so pogosto dlje časa v mirovanju, hkrati pa niso tako velike. Iščite tiste, ki nimajo preveč polnil na dlaneh, da bo njihov obseg še manjši. Moj namig je nakup dveh parov, enega si pustite za primere v sili.

Kolesarske rokavice z dolgimi prsti Holokolo NEAT WINTER