JAKNA SANTINI VEGA XTREME: Italijanska „bellezza“ do najtežjih pogojev

Tagi:
JAKNA SANTINI VEGA XTREME: Italijanska „bellezza“ do najtežjih pogojev >

Topli in prijetni dnevi so zagotovo minili. Sezona se je spremenila v pripravljalno obdobje, v katerem je vreme večinoma suho in zimsko. Trenutno imamo veliko sodobnih in funkcionalnih materialov, ki nam omogočajo vožnjo s kolesom vse leto. Kakovostna zimska jakna je sestavni del kolesarske zimske opreme, zato pridite in preberite, kakšno odlično stvar sem dobil za to zimsko sezono.

Prišel je na kolesarja mraz

Zadnje dni je prava zima, zlasti zjutraj. Na našem območju imamo trenutno okoli 7-11 stopinj podnevi, ko pa grem v hribe, temperatura hitro pade in v dneh, ko sonce ne vzide, se giblje od 0 do 6 stopinj. Zato se je treba za trening ustrezno obleči.

Prehod na višjo raven

Če se želite udobno počutiti med treningi v tej hladni sezoni, bodo kakovostna oblačila osnova uspeha. Letos sem poiskal zanimiv kos italijanskega podjetja SANTINI, ki sem ga kupil po zaslugi Holokola. To je TOP zimska jakna z imenom VEGA XTREME.

Zakaj sem se odločil za pravilno naložbo?

V zadnjih letih sem postal celoletni "voznik" in sem vožnjo na trenažerju zamenjal za zabaven trening na prostem. Na "bajk" grem tudi v najslabšem vremenu in če ne želim zboleti med tem ko treniram, res potrebujem super kakovostna oblačila. Poleg tega tudi tečem na smučeh in sodelujem na enem norem kolesarskem dogodku, kjer se celo dirka ponoči, temperature pa so običajno okoli -10 ° C. In takšno breme s splošno dostopnimi oblačili ni mogoče zmočti.

Kroj

Jakna ima "zožen" športni kroj, ki je idealen za zimsko vožnjo. Osebno niti ne nosim drugih krojev, saj si kot kolesar želim dobro videti na kolesu. Poleg estetske vloge ima zožen kroj tudi funkcionalno vlogo, saj moje izkušnje kažejo, da mora biti jakna med zimsko vožnjo dobro začrtana na telesu. Če ne bi bilo tako in bi med telesom in jakno nastale luknje, bi se lahko v njih kondenziral znoj, nato pa bi pri spustih v teh krajih počutil neprijeten hlad.

Kakšno velikost sem izbral?

Merim 184 cm in tehtam 83 kg. V skladu s priporočili bi moral izbrati suknjič, ki je za eno konfecijsko številko večji. Toda iz razlogov, ki sem jih navedel v prejšnjem odstavku, izberem velikost L. Dobro se mi prilega, natančno po mojih pričakovanjih. Vetrovka na sprednji strani ni dolga, zadaj pa je tudi v redu. Tudi rokavi se mi popolnoma prilegajo in tako sem zadovoljen. Pod jakno bom zagotovo namestil vsaj 2 sloja termo spodnjega perila.

Kaj nosim pod jakno?

Ker še ni tako hladno, se odločim za eno osnovno plast termičnega spodnjega perila SIX TS1. Pri temperaturah od -5 stopinj in manj bom vsekakor dodal še eno plast, zdaj pa to ni bilo potrebno.

Izdelana za Jamesa Bonda?

V tej jakni se počutim zelo dobro in v njej se počutim kot agent 007 v svoji čudežni obleki. Ker je izdelana iz materiala za zaščito proti vetru POLARTEC windblock.  Je univerzalna, 3-slojna, s težo 280 g. Je 100% odporna proti vetru in zelo odporna proti dežju. Hkrati diha in pri temperaturah okoli 0 se v tem sploh ne znojim.

Ovratnik je podložen z visoko napredno, ultra lahko in izolacijsko tkanino ALPHA®, ki se hitro suši, diha in termoregulira. Je dovolj dolg in tako topel, da mi ni treba med vožnjo pokrivati ​​vratu s bufijem.

Rokavi so ergonomsko razrezani in zaključeni z vodotesno manšeto na rokah. To je odlična rešitev, saj ko si nadenem rokavice, so zapestja popolnoma pokrita in sploh ne čutim hladnosti.

Spodnji zadnji del je narejen iz superroubaix tkanine s podlogo iz flisa, s popolnoma vodotesno mavrično in odsevno zunanjo plastjo PU. Če ne dežuje, zadnji del rolam noter. Če grem po mokri cesti ali mokrem delu terena, zadnji del jakne dam ven. Njegova funkcija je odlična, kajti ščiti zadnjico in križ pred škropljenjem vode s poti. To ocenjujem zelo pozitivno, saj osebno ni slabšega občutka na kolesu kot takrat, ko je moja zadnjica mokra in me na križu zebe.

Dodatni vodoodporen zadnji žep na zadrgo, obloženi z zračno membransko tkanino, kamor sem odložil svoje osebne stvari in mobilni telefon, da bi med vožnjo ostali na suhem. V nasprotnem primeru so žepi oblikovani v standardni velikosti in nimam težav z nameščanjem gela, sledi ali orodja, ki ga nosim s seboj.

Odsevni elementi - ker sem se odločil za črno, cenim obojestranski ramenski pas in napis na hrbtu, medtem ko ti elementi zagotavljajo največjo varnost tudi v najtemnejših dnevnih urah. Seveda ne pozabite, da ti elementi niso vse in v tem obdobju obvezno nosite utripajoče luči.

Zadrga je zelo pomemben del vsake jakne v času zimske zabave na sedlu kolesa, saj med vožnjo zelo udarjam v pedale. Pri tej intenzivnosti se zelo znojim, ne glede na to, iz česa so oblačila. Zato z zadrgo pogosto delam tako, da jo na hribu vedno odprem in na spustu zaprem. Na vetrovki je zadrga zelo enostavna, poleg tega pa je na tekaču velik in robusten krog, medtem ko s njim dobro manipuliram odlično tudi v zimskih rokavicah.      

Vega Xtreme napada ceno 240 €, kar ni malo, vendar se mi kljub temu že danes zdi kot zelo dobra izbira in naložba. V njej se počutim odlično in njena funkcionalnost je na TOP ravni.

 

POJDITE NA TO ČE: Ste zimski „rajder“, ki se v izjemno zahtevnih razmerah vozi s kolesom, medtem ko ste v prvi vrsti pozorni na svoje zdravje in toplotno udobje med vožnjo.

PLUSI: profesionalno oblikovanje, kroj, funkcionalnost, odsevni elementi, sodobni dodatki (ovratnik, rokavi, zadnji žep, spodnji del hrbta), teža, udobje, zadrga.

MÍNUSI: Jakno vozim relativno kratek čas, zato jih še ne morem uvesti, no v primeru da nekatere bodo, jih vsekakor dodam.

Zima se hitro približuje. Meteorologi spet napovedujejo močno in dolgotrajno. Bomo videli, če se jim bo izšlo, toda s to jakno boste zagotovo pripravljeni na vse, zato vam priporočam, da jo naročite na spletni strani Holokolo, ko je še na zalogi.