Priprava kolesa na zimo>

Pravilno delujoče kolo je zagotovilo za dobro vožnjo in zadovoljnega kolesarja. Po zahtevni sezoni so komponenti pogosto obrabljeni in njihova zamenjava pred zimo se lahko izogne ​​številnim zapletom, bodisi med vožnjo pozimi ali na začetku nove sezone.

V današnjem članku bomo pogledali, kako kolo pripraviti na zimo z dveh različnih vidikov. Prva je enostavnejša in velja za tiste, ki kolo dajo v klet za zimo in ga poberejo spomladi. Druga je za tiste, ki si ne predstavljajo svojega dneva brez kolesa, vožnja pozimi pa jim ne predstavlja težav.

,,Zimovanje kolesa“

Morda na prvi pogled preprosta zadeva. Pade prvi sneg in kolo morate le »odložiti« v klet. Mnogi naredijo to napako. Spomladi se torej ne sprašujte, koliko boste potrošili za servis. Velikim stroškom storitve se lahko izognete zelo enostavno.

Prvi korak je, da kolo temeljito operete. Seveda so za to namenjeni izdelki. Po pranju je dobro preveriti komponente, ki so se hitro v sezoni največ obrabile. Ekstremno obrabo opazimo tudi s prostim očesom. Obrabo verige lahko enostavno preverite tako, da jo poskusite nekoliko dvigniti na velikem pretvorniku. Če se veriga ne premakne in se drži za zobe pretvornika, je ni treba zamenjati. Če pa lahko verigo dvignemo za nekaj milimetrov ali celo centimetrov, je veriga obrabljena in jo je treba zamenjati. Priporočam merilo za verigo, ki je za ta namen poceni in zelo priročno orodje.

Obrabljena veriga lahko tudi skrajša življenjsko dobo kartuše. Zelo obrabljeno kartušo prepoznamo po tem, da njeni zobje niso kvadratni, ampak bolj deformirani v konico.

Poleg sestavnih delov je treba preveriti vse ležaje in njihovo voljo. Ne glede na to, ali gre za središče ali za sestavo glave, je volja v njih lahko ne samo nadležna, ampak tudi precej nevarna. Pokanje v srednji kompoziciji je bolj nadležno kot nevarno. Vendar je na primer pri sklopu glave njegova volja lahko zelo nevarna pri vožnji po klancu navzdol, ko lahko kolo pri zaviranju nevarno vibrira. Če niste povsem prepričani, je dobro, da serviser pregleda vaše kolo.

Po preverjanju in ocenjevanju obrabe posameznih sestavnih delov je na vrsti manj prijeten del in to je njihova zamenjava ali popravilo. Pogosto sploh ni treba servisirati kolesa, številne servisne naloge lahko opravite kar doma. Na primer, za mazanje pokrivala potrebujete le šestrobi ključ in pri roki vazelin. Če pa je nujen obisk servisa, je bolje, da kolo popravite, preden gre na zimski počitek. Po temeljitem servisu je kolo pripravljeno za "prezimovanje" in spomladi je dovolj, da samo napolnite pnevmatike.

Zimsko uglaševanje kolesa

Za skupino ljudi, ki so zvesti kolesarjenju tudi v mrzlih dneh, vam prinašam nekaj nasvetov in zvijač, kako čim bolj uživati ​​v vožnji pozimi. Kot sem že omenil, je čisto kolo nujno. V zimskem času to velja še bolj. Sol, ki lahko hitro stopi sneg in poledico na cesti, lahko zelo hitro razgradi tudi številne sestavne dele. Košček stare gume zadostuje za zaščito nekaterih sestavin pred soljo. Na primer, na stičišču sedežne opore z okvirjem zadostuje navoj cevi, ki preprečuje, da bi sol vstopila v okvir kolesa. Priporočljivo je tudi čiščenje in mazanje amortizerjev po vsaki vožnji, zlasti na gorskih kolesih. Enako velja za verige.

S čistega kolesa preidemo na dodatno opremo. Začnimo od spodaj, s kolesi. Ozke in gladke pnevmatike je dobro zamenjati z nečim širšim z globljim vzorcem. Najbolje je, da imate dodatne plašče za trening ali zimo, ki nam jih ne bol žal uničiti. Pnevmatike pod tlakom v snegu, kjer je pogosto led, se ne bodo dobro držale. Zato se zmanjšanju pritiska ne zahvali  le kolo, ampak tudi vaše telo, kar vas bo rešilo modric. Na kolo v zimskem času zagotovo spadajo tudi braniki. Danes je na trgu veliko elegantnih modelov, ki ne izgledajo le dobro na kolesu, ampak tudi izpolnjujejo svojo funkcijo. Konec koncev, nihče ne želi priti domov z mokro zadnjico, in se prehladiti ali kako drugače zboleti.

Dnevi so kratki, zato obstaja velika verjetnost, da se vrnete domov po temi. Vprašanje varnosti koles je eno najpomembnejših. Videti in biti viden bi moral biti osnovni moto vsakega kolesarja. Segment luči za kolesa je v zadnjih letih dosegel visoko raven, danes pa na trgu najdete tudi luči, ki bodo noč spremenile v dan. Izbira luči ne sme pasti na najcenejše, ki bi se pozimi mogoče zelo hitro izpraznile. In zato je bolje vlagati v nekaj boljšega. Osnova, na katero se moramo zanašati pri izbiri luči za kolo je njena svetilnost, ki je izražena v lumnih. To pomeni, da več lumnov svetlobe, bolje sveti in ste bolje videni. Najmanj lumnov, ki bi jih morale imeti luči na kolesu, je okoli 300-500. Zadnji vidik, ki ga je dobro upoštevati pri izbiri luči, so načini, ki jih svetloba vsebuje. Utripajočo luč bo voznik prej opazil. Odsevni elementi na kolesu ne izgledajo najbolje, lahko pa tudi močno prispevajo k boljši vidljivosti.

,,Zimski“

Zimski je dodatno kolo za zimsko vožnjo. Seveda si takšnega kolesa ne more privoščiti vsak. Vendar ni nujno, da je to draga zadeva. Prednost takšnega kolesa je, da je natančno zasnovano za zimsko vožnjo, zato je povsem odvisno od vas, kako ga zložite. Lahko je to staro kolo, ki mu zmanjkuje časa in na njem morate le zamenjati nekaj komponentev, ali pa poceni kolo iz bazarja, ki si ga lahko predelate po svojih željah. Na takšnem kolesu se lahko tudi zelo zabavate, o čem je celotno kolesarjenje pozimi. Trde in dolge vadbe bi morali nadomestiti kratka, a zabavna potovanja.