Kakšna je razlika med kolesarsko jakno in zimskim dresom?

Tagi:
Kakšna je razlika med kolesarsko jakno in zimskim dresom?>

Letošnja zimska sezona se počasi a zaneslivo zaključuje. Tisti, ki čez leto redno kolesarijo, pač ne morejo kar nehati kolesariti čez zimo. Poglejmo, kako je lahko kolesarjenje užitek tudi pozimi. Pravilno izbrana oblačila igrajo pomembno vlogo pri športnih aktivnostih v mrzlih dnevih. Vsaka druga stranka me pri izbiri vpraša, kakšna je sploh razlika med zimskim dresom in zimsko jakno - na prvi pogled in predvsem na sliki izgledata popolnoma enako. Vendar je to varljiv videz.  V tem blogu ne bom razložila le, kakšna je med njima razlika, ampak tudi, zakaj jih boste potrebovali, če se resnično želite ukvarjat s kolesarjenjem v hladnem in vlažnem vremenu.

Zagotovo dobro poznate pregovor, da slabo vreme ne obstaja, so samo slaba oblačila. A to ne velja samo za kolesarje, ampak tudi za tekače, smučarje, tekače na smučeh, smučarske alpiniste, drsalce itd. Zimsko slojenje. To je seveda učinkovito le v primeru, da poznate osnovo slojenja. To pomeni, da nižja kot je zunanja temperatura, več tankih slojev boste potrebovali. In zdaj boste izvedeli, zakaj sta v vaši opremi potrebni zimski dres in jakna. A poglejmo zdaj razliko med njima.

Zimski dres

Na prvi pogled ga lahko ločite od poletnega dresa po dolgem rokavu. A to še ni vse - obstajajo tudi dresi z dolgimi rokavi, ki so namenjeni poletju. Vendar pa so ti poletni dresi tanki, imajo samo eno plast (večinoma iz likre) in so namenjeni predvsem spomladanskim ali jesenskim vožnjam, ko zjutraj sonce še ne peče in med vožnjo vam bo postalo hitro hladno na rokah. Zimski dres je pa izoliran s finim toplim flisom. Je bistveno bolj grob in toplejši, zasnovan za vreme, ko temperatura pade pod 15 ° C. Sonce ne greje več tako močno, temperature so nižje in nas ob vožnji v kratkih rokavih kar fajn zebe. Veter je že pogost sopotnik in vsake toliko vas zajame tudi dež. Zato je zimski dres idelano oblačilo za prehodno vreme. V žep za vsak slučaj vedno pospravim vetru odporen brezrokavnik ali nepremočljivo jakno.V primeru, da imam srečo in prijetno jesensko vreme traja, jih ne bom potreboval ampak v žepu me ne motijo.

Zimska jakna

Zimske izolirane jakne služijo kot zgornja plast v res hladnem ali mokrem vremenu. Načeloma so vodotesne, odporne proti vetru, izolacijske, termoregulacijske in izolirane z grobim toplim flisom. Vsak proizvajalec ponuja in uporablja različne tehnologije, ki zagotavljajo te lastnosti. Med takšne patentirane tehnologije spadajo na primer GORE-TEX®, DWR (Durable Water Repellent), NANOTECH itd. Te tehnologije se razlikujejo, vendar imajo skupen cilj, da preprečujejo prodiranje vode, vetra in mraza skozi vaš zgornji sloj (ne glede na to, ali gre za oblačila ali čevlje). Zanje je značilno tudi to, da so, čeprav vas varujejo pred vlago in mrazom so dovolj prepustne, da odvajajo nabrani znoj zunaj in stran od telesa.

Zimske jakne imajo tudi druge "dodane vrednosti", na primer visok ovratnik, podolgovate in zaprte robove na rokavih, podaljšan zadnji del, spodnji sloj, ki je povezan z jakno, vendar ima ločeno zadrgo, zapečatene šive na ramenih , bolj izraziti odsevni elementi za boljšo vidljivost v temi itd. Proizvajalci tekmujejo, da bi svojo jakno razlikovali od konkurence z čim bolj modnim dizajnom. V naši trgovini Holokolo smo v tej sezoni resnično razširili ponudbo in smo prepričani, da si vsak izbere ta pravo jakno zase.

Zdaj, ko so razlike med zimskim dresom in zimsko jakno povsem jasne, bi se rada vrnia k svoji najljubši besedi: slojenje. Ko pa zunaj že res zebe, priporočam naslednje vrsti oblačil:

Prvi sloj: Funkcionalna majica – najboljše z dolgimi rokavi in še boljše z merino volno, v primeru, da nimate preobčutljivo kožo.

Drugi sloj: Zimski dres

Treti sloj: Zimska jakna

V primeru hude zime lahko dodate še  rokavčki in vetro odporen brezrokavnik. Ne pozabite tudi na spodnji del telesa - v naši široki ponudbi imamo tudi  dolge spodnje hlače, in nogavčke in bohato izbiro dolgih zimskih hlač.

Seveda lahko poljubno plast izpustite, kot se vam zdi primerno. Pomembno si je zapomniti, da ne smete biti preveč oblečeni, da se ne bi preveč znojili, saj se ob nenadnem ustavljanju telo hitro ohladi in prehladite se. Nasprotno, če na sebi nimate dovolj slojev, obstaja nevarnost, da se ne boste ogreli niti pod naporom in obremenitvijo in ne boste uživali v vožnji.