KAKO SE VZDRŽEVATI V ZIMSKIH POGOJIH: 5 ustreznih dejavnosti, s katerimi boste zagotovo uspeli.

Tagi:
KAKO SE VZDRŽEVATI V ZIMSKIH POGOJIH: 5 ustreznih dejavnosti, s katerimi boste zagotovo uspeli.>

S prihodom zime se vreme postopoma slabša in celo tema pride zgodaj. Človek po naravi postane bolj len in tako nas ne vleče več ven. Iz izkušenj vem, da se bo veliko ljudi na treningu popolnoma popustilo ali pa bodo trening izpustili, in se takodoma prepustili zimski hibernaciji. V tem članku vam bom svetoval o možnostih, kako ostati fit tudi izven sezone.

Vključite v usposabljanje multisport

Za zimsko sezono je značilno, da je okoli 16.00 tema. Če običajno delate, niste poklicni kolesar in ortodoksni ljubitelj ekstremnih kolesarskih treningov v temi in zimi, je vsekakor idealno, da v to obdobje vključite pestro usposabljanje.Korist takšnega treninga se kaže v kompenzaciji mišičnih neravnovesij, ki ste jih na kolesu pridobili med sezono.

Kako načrtovati dejavnosti?

Med tednom je običajno manj časa za trening, zato je dobro načrtovati 3 krajše vadbene enote z intenzivnejšim značajem. Vendar ne prekoračite laktatne cone, saj to v tem delu priprave ni pomembno, temveč se je treba osredotočiti na izgradnjo trdne in stabilne kondicionirne podlage pri manjših intenzivnostih obremenitve. Med vikendom je običajno več prostora za treninge, tukaj pa je dobro v načrt vključiti daljšo aerobno aktivnost. Za tiste, ki ne razumejo tega izraza ali trenirajo brez spremljanja srčnega utripa ali zmogljivosti, vam bo dih pokazal pravo cono. Če vam med aktivnostjo primanjkuje zraka, tako, da se lahko tekoče pogovarjate. Ste v pravi coni. Če med aktivnostjo zelo intenzivno dihate, in je vaš govor omejeni, moteno ali sploh ne morete govoriti, ste že v laktatnih conah ali nad njo.

Mojih TOP 5 športov

Še vedno kolesarim na visoki ravni, redno treniram in sodelujem na kolesarskih dirkah. Poleg tega delujem tudi kot trener, zato vam bom v naslednjih vrsticah predstavil najboljše športe, v katerih se imate lepo in ki vas bodo zagotovo ohranjali v dobri kondiciji.

 

  1. TELOVADNICA

Je idealno orodje za usposabljanje, s katero kompenzirate mišično neravnovesje. Ker nismo bodybuilderji, se pri treningu v telovadnici osredotočite na krožne kondicijske treninge. Dobro je vključiti treninge v telovadnici običajno 1 do 2 -krat na teden. Pri treningu se osredotočite predvsem na celovit trening z lastno težo. Prednost treninga v zaprtih prostorih je, da lahko telovadite tudi, če je zunaj slabo vreme. Priporočam vam, da preizkusite skupinske treninge, kjer ni dolgčas, poleg tega pa boste v družbi  zagotovo "blesteli".

     2. TEK

Kolesarjenje s tekom si ne razumeta. To boste izvedeli takoj, ko boste prvič po sezoni odšli na tek. Po polurnem teku računajte, da boste naslednji dan imeli bolečine v mišicah.

Na tej točki ni treba odnehati in nadaljevati v določenem tempu. Mišice v nogah se po nekaj treningih navadijo. Tek je odlično orodje za usposabljanje, s katerim lahko vzdržujete ali celo povečate svojo kondicijo, poleg tega je na čas in materialno nezahtevno. Z leti so se izkazali teki v hrib ali stopnice.

Kot kolesarji nimamo najboljše tekaške tehnike, tukaj pa to niti ni potrebno, saj pri teku v klanec narediš razmeroma majhne korake in tako naše »bandaske« trpijo manj. Kar zadeva obseg treninga, zadostuje ura v mešani coni.

     3.  POHODNIŠTVO

V oktobru in tudi novembru med toplejšim vremenom je to obdobje idealno za alpski turizem. Priporočljivo je, da takšno dejavnost vključite za vikend, ko imate dovolj časa. Pohodništvo ima številne prednosti, vendar ga kolesar uporablja predvsem zato, ker gre za aerobno aktivnost, ki traja relativno dolgo. Mislim, da ima bivanje v naravi na svežem zraku tudi številne blagodejne učinke na zdravje, zato vam, dokler ne zaprejo alpskih poti, priporočam odhod v gore.

     4. TEK NA SMUČEH

Snežne razmerame se iz leta v leto slabšajo, vendar je v gorah še veliko snega. Zato vsako leto v svoj trening vključim tek na smučeh.

Ta aktivnost je idealna za kolesarja, saj telo obremeni celovito. Kar zadeva fizično in tehnično plat, je to zahtevnejša dejavnost in tukaj boste vadili več gibalnih sposobnosti: moč, koordinacijo, ravnotežje, kondicijo. Tudi presnova se bo namučila, saj morate za premikanje po tekaških smučeh porabiti veliko energije. Takšen trening je zelo učinkovit in predvsem zabaven.

     5. GORSKO KOLO

Ker je kolesarjenje poseben šport, glede na obseg prevoženih kilometrov ni dobro popolnoma izpustiti kolesa, zato priporočam, da kolesarski trening vsaj enkrat na teden vključite v načrt. Osebno nisem podpornik trenažerja, zato se dobro oblečem in grem ven.

Zaradi takšnega usposabljanja ne boste popolnoma izločeni iz vadbe, poleg tega pa boste v primeru snega na terenu pridobili odlično tehniko vožnje. Druga prednost je, da se ne vozite tako hitro v primerjavi s cestnim kolesom, zato se boste tudi toplotno počutili bolj udobno.

Verjamem, da letos ne boste spali zimski spanec in poskusili nekaj (če ne vse) iz teh dejavnosti. Ne pozabite, da so za zimsko zabavo potrebna kakovostna oblačila, zato si privoščite nekaj iz zimske kolekcije Holokolo.