" Kako naj mi ustreza kolesarska čelada?">

Začela bom s tem, da sem resnično presenečena nad ljudmi, ki vozijo brez čelade. Mogoče zato, ker mi je čelada nekoč že rešila zdravje in življenje. In vem, da zagotovo nisem sama. Zato se vedno sprašujem, ko vidim kolesarje brez čelade. Argumenti, ki jih pogosto slišim, na primer "saj ne vozim tako hitro" ali "to je draga naložba", so popolnoma smešni, saj ni nujno da se nesreča zgodi pri visoki hitrosti in je verjetno ne boste vi povzročili . In ko slišim, da so čelade drage, si ne odpustim malo črnega humorja: invalidski voziček je veliko dražji. In poleg tega - čelado je mogoče dobiti zelo poceni, na primer čelada Scrambler že od 45 €. Zato prosim vedno nosite čelado - in imejte jo na glavi, ne na krmilu.

Moja čelada po padcu na kavelj

Čelada seveda ni vaše "življenjsko zavarovanje" in tudi mednarodne raziskave o učinkih zaščite se razlikujejo. Vedeti, ali čelade zmanjšujejo tveganje za poškodbe glave za 88%, 65% ali 50% (samo za dopolnitev nekaterih informacij), je pomembno zlasti za statistične namene, kar je pri preventivi sekundarni dejavnik. Najpomembnejši vidik je, da čelade zmanjšujejo tveganje za poškodbe glave. [1]

Da, v nekaterih primerih so kolesarji resno poškodovani, čeprav imajo čelado. Potem se morda sprašujete, zakaj bi nosili čelado? Čelada ne bo zaščitila celotnega telesa, njena naloga je zaščititi najbolj občutljiv in ranljiv del - glavo. Čeprav lahko dinamika nesreče povzroči poškodbe glave, čelada ublaži posledice in prepreči smrtne poškodbe. [1]

Predvidevam pa, da ste se, če berete ta blog, že odločili za nakup čelade in potrebujete le nasvet. In pri tem vam bom z veseljem pomagala. Torej, kako to storiti?

Korak 1: Izmerite se

Preden se sploh odločite, katero čelado boste kupili, je pomembno vedeti, kakšno velikost potrebujete. In to določa obseg vaše glave. Če želite pravilno izmeriti obseg, uporabite navaden merilni trak in začnite od sredine čela. Izmerite približno 1 cm nad obrvmi in okoli glave v najširšem delu - ne previsoko ali prenizko.

Verjetno bi bilo dobro, če bi vam kdo pri tem lahko pomagal ali preverite v ogledalu, ali imate meter na pravilnem delu.

Če imate slučajno krojaški trak, lahko uporabite tudi kos niti, ki jo nato pritrdite na ravnilo.

Korak 2: Kakšno vrsto čelade želite?

Pri izbiri čelade je zelo pomembno, s katero vrsto kolesarjenja se želite ukvarjati. Cestnemu, gramoznemu, MTB, Enduro? Ali mestnemu ali e-kolo? Ali potrebujete nekaj univerzalnega? Na srečo vam v Holokolu lahko ponudimo veliko izbiro za (skoraj) katero koli vrsto kolesarjenja. Torej vsaj kratek povzetek najbolje prodajanih:

Cestne čelade: so lahkr, dobro prezračene in aerodinamične.

MTB čelade: so dobro prezračene in imajo običajno vizir, ki ščiti obraz ne le pri padcu, temveč tudi pred vejami. Imajo tudi podaljšani zadnji del, ker biker bolj verjetno pade nazaj kot kolesar na cestnem kolesu.

Rekreacijske ali Urban čelade: so najbolj varčne in zagotavljajo osnovno zaščito rekreativnim ali hobi kolesarjem.

Čelade za električna kolesa: te čelade so posebej razvite in preizkušene na udarce pri visoki hitrosti v primerjavi z mestnimi kolesi. Poglejte čelade Limar Urbe ali Suomy E-cube.

Izbira čelade je v veliki meri odvisna tudi od vašega proračuna, saj se znesek zlahka povzpne čez 200 €. Vendar si je treba zapomniti, da dejstvo, da je čelada poceni, še ne pomeni, da ni varna. Seveda lahko doplačate za dodatne varnostne funkcije, kot je npr technologija MIPS®, ki jeseni poveča varnost zaradi posebne plasti znotraj čelade. Toda za vse čelade velja zelo strog evropski standard CE EN 1078, zato vedno preverite, ali ima vaša nova čelada takšno nalepko. [1]

Korak 3: Poskusite jih nekaj

Ko veste, kakšno velikost in vrsto čelade želite, je dobro poskusiti nekaj čelad kar v kamniti trgovini. Če nimate te možnosti in kupujete po spletu, raje naročite 2-3 različne čelade in vrnite tiste, ki vam ne bodo ustrezale. Nekatere čelade so lahko enake velikosti, vendar jih boste ob poskusu občutili povsem drugače. Še posebej, če so od različnih proizvajalcev.

Tu se vrnemo k vašemu proračunu. Načeloma, če je čelada lažja, dražja je. Čelade, ki jih nosijo profesionalci, so popolnoma lahke, saj je med dirko pomemben  vsak gram. Upošteva se tudi oblika, kako aerodinamična je čelada, koliko prezračevalnih lukenj ima itd. Ekipa našega centra za stranke vam bo z veseljem pomagala pri morebitnih vprašanjih, zato jih lahko kontaktirate.

In še ena vrsta - če ste že kupili kolesarska očala, z njimi preizkusite svojo novo čelado. S tem zagotovimo, da se očala in čelada ne dotikajo nikjer in se lepo prilegajo. Seveda to velja tudi obratno - zato pri nakupu očal imejte čelado pri sebi. Prepričajte se tudi, da lahko očala vstavite v luknje na čeladi, kadar jih ne želite nositi. Verjemite mi, da vam bo to olajšalo življenje.

Korak 4: Podrobno nastavite podrobnosti

Seveda je vsaka glava drugačna, zato ima večina čelad več možnosti za natančno nastavitev. Ko ste izbrali čelado, ki se vam dobro prilega, po namestitvi prilagodite zatezna kolesa na zadnji strani, tako da bo čelada stabilna na vaši glavi.

Prav tako je treba prilagoditi trakove. Začnite z ušesi - trakovi naj bodo usmerjeni navzdol v obliki črke V pod ušesi - to lahko prilagodite s pomočjo plastične zaponke. Pomembno je, da se trakovi ne dotikajo, motili vas bodo med vožnjo, še posebej, ko se potite.

Pripnite trakove pod brado. Tu je zelo pomembno, da trakove nastavite na pravilno dolžino. Če jih premočno potegnete, vas lahko davijo. Če jih ne povlečete dovolj, v primeru padca ne bodo izpolnili svoje vloge.

Če to želite pravilno oceniti, bi morali med pritrjene trakove in brado vstaviti dva prsta, kot je prikazano na spodnji sliki.

Na koncu si nataknite čelado tik nad obrvmi - tako, kot ste si izmerili glavo v 1. koraku.

Korak 5: Stresite z glavo

Ko se čelada udobno prilega vaši glavi, jo nežno potisnite naprej, nato nazaj in z ene strani na drugo. Če se premakne za več kot pol cm v katero koli smer, jo morate bolje prilagoditi ali pa je velika za vas. Če pa se sploh ne premakne, je verjetno premajhna za vas. Če pa se vam zdi, da so gibi ustrezni, poskusite premikati z glavo v vse smeri. Če je velikost in nastavitev pravilna, bi se čelada morala premikati le minimalno.

KAKO SKRBITI ČELADO?

Tako kot pri vseh športih se boste potili tudi pri kolesarjenju. Toliko bolj, če imate na glavi odejo. Na srečo imajo kolesarske čelade iznajdljivo oblikovane luknje, ki služijo tako aerodinamiki kot prezračevanju. Vendar se boste vseeno potili, zato je treba čelado občasno očistiti.

V notranjosti čelade je obloga, ki je na trdi del čelade pritrjena s suhim zipsom. To oblogo je treba odstraniti in oprati. Vse, kar morate storiti, je, da uporabite milnico in jo najbolje posušite na soncu. Nato trdi del čelade obrišite z vlažno krpo tako znotraj kot zunaj. Poleti priporočam čiščenje na ta način, če ne po vsaki vožnji, pa vsaj enkrat na teden - odvisno od tega, kako pogosto vozite.

KDAJ MENJATI?

Vsekakor je treba čelado zamenjati po vsakem padcu. Čeprav se morda zdi, da "gre samo za praske", čelada med udarcem trpi predvsem na notranji strani, kar pogosto ni vidno s prostim očesom. In četudi se zdi da ji ni nič, vas naslednjič, ko padete, morda ne bo več dovolj zaščitila. [1]

Čelado pa morate zamenjati ne le po padcu, ampak če jo nosite redno, tudi po določenem času. To je zaradi tega, ker na to vplivajo dejavniki, kot so sonce, znoj in vibracije, kar vpliva na zaščitne lastnosti materiala. Zato je priporočljivo čelado zamenjati vsakih približno 5 let, če jo pogosto nosite. [1]

DOBRE NOVICE OB KONCU!

Italijanski proizvajalec Limar, katerega izdelke lahko najdete tudi na spletni strani Holokolo, je eden izmed proizvajalcev, ki ponuja edinstven programCRASH REPLACEMEN. V bistvu to pomeni, če se v primeru nakupa čelade Limar registrirate na njihovi spletni strani, in ste v primeru poškodbe čelade, tudi v primeru padca (!), upravičeni do 50% popusta na novo čelado od tega proizvajalca. Če vam uspe pasti in poškodovati čelado, jim morate le poslati svoje osebne podatke in fotografijo poškodovane Limarke na elektronski naslov info@limar.com in popust na novo čelado je vaš. Seveda tukaj obstajajo nekatera pravila, na primer popust velja za celotno ceno čelade in blago mora biti na skladišču.

Držala bom pesti, da vam tega nikoli ne bo treba uporabljati, vendar prosim ne bodite sebični in nosite čelado. Tudi če greste samo v trgovino.

Viri:

[1]https://limar.com/faq/?lang=en#1527244966877-f0454c78-83be