Ko se zob časa zagrizne v vašo kolesarsko čelado.

Tagi:
Ko se zob časa zagrizne v vašo kolesarsko čelado.>

Kdaj zamenjati čelado in zakaj?

Kolesarjenje je eden izmed najlepših športov, ima tudi svoje pomanjkljivosti.. To so predvsem poškodbe in prometne nesreče na cestah. Kolesarjenje je zaradi svoje visoke hitrosti in možnosti zadetka v tvrdo nepričakovano oviro eden najnevarnejših športov. 

Dejstvo je, da kolesarska čelada zmanjšujejo tveganje za resne poškodbe glave. Strokovnjaki z avstralske univerze v Novem Južnem Walesu so rezultate predstavili na mednarodni konferenci SAFETY 2016, ki temelji na analizi 43 študij preiskav nesreč in padcev več kot 64.000 kolesarjev v 11 državah. Njihov odgovor je jasen.

Kakovostna kolesarska čelada zmanjšuje tveganje za:

 • Hude poškodbe glave za 69%
 • Usodne poškodbe glave za 65%
 • Poškodbe glave za 51%
 • Poškodbe obraza za 33 %
 • Poškodbe vratu za 4%

Da bi čelada izpolnila svoj namen, ne pozabite jo redno menjati. Kdaj zamenjati čelado in zakaj?

 1. Zob časa se zagrizne v vsako čelado

Še posebej se stara penasti polistiren (EPS) pod vplivom UV sevanja in temperaturnih sprememb. To spremeni njegove absorpcijske lastnosti ne glede na to, kakšne super pripomočke uporabljajo proizvajalci za zmanjšanje učinkov razgradnje. Tudi lupina (najpogosteje narejena iz ABS plastike), ki pokriva površino, ne bo preprečila te razgradnje, le upočasnila jo.

 1. Čez nekaj let čelada želi spremembo. Nekateri proizvajalci priporočajo preventivno zamenjavo čelade po treh letih, drugi po petih, nekateri proizvajalci se ponašajo, da njihova čelada zdrži do osem let.
 2. Poškodbo in razpoko na čeladi ne lepite, ampak jo raje zamejajte. Mehanska obraba čelade bo ogrozila več kot daljši čas uporabe. EPS material, ki se najpogosteje uporablja v notrjanosti čelad, zaradi svoje nepovratne deformacije razmeroma dobro absorbira udarce, EPS absorbira udarno energijo in se razpoči. Če so na čeladi vidne odrgnine ali drugi znaki stika s površino ali drugim predmetom v primeru padca na zunanjo stran čelade, ne oklevajte, in zamenjate čelado. V primeru padca čelade, se čelada pokvari in če zagledate razpoko, ki pokriva celotno strukturo čelad, ne varčujte. Zdravje in varnost sta najpomembnejša, zato hitro zamenjajte čelado.

NAŠ NASVET: Pri svoji zdravstveni zavarovalnici preverite, ali prispevajo za zaščitno opremo in kakšne ugodnosti nudijo kolesarjem.

Redno skrbite za svojo čelado:

 1. Po vsaki uporabi, čelado očistite z blagim milom in toplo vodo.
 2. Ne uporabljajte kemikalij.
 3. Ne hranite jo na mestih, kjer padajo sončni žarki, ampak v temnem in suhem prostoru.
 4. Redno jo preverjajte.
 5. Po vsaki vožnji čelado posušite

Zanimivost: Prvi poskusi zaščite glave na kolesu so bili že v devetnajstem stoletju. Material je bila pluta prekrita s tkanino. Ti predhodniki so delovali bolj kot klobuk in so imeli minimalno zaščitno funkcijo.