Zaščita glave: Kako pravilno izbrati ustrezno kolesarsko čelado?

Tagi:
Zaščita glave: Kako pravilno izbrati ustrezno kolesarsko čelado?>

Kakovostna kolesarska čelada je na notranji strani oblazinjena, glede na vašo glavo pa se mora prilegati tako, da se ne premika. Poleg tega pa mora biti čelada čim bolj udobna, nikjer nas ne sme tiščati in na naši glavi ne sme opletati, saj v tem primeru ne nudi primerne zaščite

Upoštevajte, da tudi za kolesarje veljajo zakoni fizike, zato morajo hitrost prilagoditi razmeram na cesti. Na primer, če se kolesar pelje s hitrostjo 15 km / uro in pade navzdol po glavi, to približno ustreza padcu na beton z višine enega metra. Če kolesar pelje s hitrostjo 15 km / uro in trči v avtomobil, ki gre s hitrostjo 35 km / h, udarec kolesarja ustreza padcu z višine 10 metrov.

Medicinski strokovnjaki priporočajo nošenje kolesarske čelade, ki je mnogim kolesarjem rešila življenje in zdravje. Kolesarska čelada zmanjša tveganje za poškodbe glave za 48%, tveganje za resne poškodbe glave za 60% in tveganje za poškodbe obraza za 23%. Takšne podatke poročal Inštitut za prometno ekonomijo 2018 v Oslu.   

Kako izbrati ustrezno kolesarsko čelado?

Osnovno pravilo že poznate. Da se čelada ne premika in trdno drži na glavi. Tudi čelade so razdeljene na moške, ženske, uniseks in otroške čelade, prilagojene so raznim posebnostim, kot sta oblika in velikost lobanje ali dolžina las.

Vedno priporočamo nakup nove čelade in ne rabljene, ki morda ima za seboj že marsikaj, mogoče tudi močan padec. Na Holokolo lahko kupite čelado v kateri koli od štirih kategorij. Za cestno kolesarsko čelado je značilna majhna teža in dobro prezračevanje primerno za daljše vožnje. MTB kolesarska čelada je zasnovana predvsem za gorsko kolesarjenje, ima robustnejšo konstrukcijo in zaščitni ščit.

Urbano kolesarsko čelado odlikuje izvirna zasnova, ki se prilega mestnemu okolju, a hkrati ima nekoliko slabše prezračevanje. Ampak za kratke mestne izlete to ni noben problem. Time trial kolesarska čelada je zasnovana za tiste, ki jim gre za vsako sekundo. Ima podolgovato aerodinamično obliko. Združuje najvišjo varnost z najvišjo zmogljivostjo, zaradi česar ima tudi najdražjo ceno.

Potrebni in koristni kolesarski dodatki

Pri izbiri čelade, upoštevajte tudi, kakšne dodatke potrebujete. Velika prednost je, če ima čelada odstranljivo oblazinjenje, ki ga je mogoče oprati. Šilt je lahko primerna dodatna zaščita pred sončno svetlobo, vejami in žuželkami. Mrežica na zračnikih preprečuje vstop žuželkam. Odsevni elementi so še posebej uporabni, če se želite voziti tudi po temi.

Izberite si glede na vaše potrebe. Kljub temu vam vljudno svetujemo, da na kolesu nosite čelado vsakič, čeprav je to za odrasle v skoraj vseh evropskih državah prostovoljno. To pomeni, da jih zakon ne zahteva. Študije kažejo, da uvedba obvezne nošnje čelade zmanjšuje zanimanje za kolesarjenje. Hkrati statistika v razvitih državah kaže, da čim je večji delež kolesarjev s čelado, večja je njihova varnost. Ko se število kolesarjev povečuje, se izboljšuje zavedanje o ustreznem vedenju v cestnem prometu, predvsem pa se hitreje gradijo varne kolesarske poti.  

Profesionalci so čelado zavrnili

Tudi pri profesionalnem cestnem kolesarjenju je bila čelada dolgo neobvezna. V devetdesetih letih kolesarji celo stavkali proti obvezni uporabi čelade- Pritoževali so se zaradi neudobnosti in nepotrebnih gramov preveč. Vse je spremenila nenadna smrt Andreja Kivileva leta 2003. Trčenje treh kolesarjev je povzročilo njegov padec na obraz in niti večurna operacija mu ni več pomagala.

Na to tragedijo se je odzvala Mednarodna kolesarska zveza (UCI) in dokončno uvedla obvezne čelade za vse profesionalne kolesarje. Zdaj kolesarji nič več ne protestirajo proti čeladam.