Kako otroka naučiti kolesariti?>

Prav zanimivo je opazovati kolesarjenje svojega lastnega otroka. Kako ponosni in motivirani so tisti dan ko prvič sedejo na kolo. Toda starši še vedno delajo pri učenju različne napake. Večina otrok se je pripravljenih učiti kolesarjenja v starosti približno štirih let, če jim skrbno pomagajo odrasli. Preverite, kako se lotiti učenja vožnje otroka s kolesom, nato pa kar pogumno v učenje. Otroka učite na potrpežljiv, spodbuden in igriv način. Otroku lahko pomagamo tudi tako, da vidi starše ali druge otroke, ki kolesarijo. Pomembno je da, izberete primerno lokacijo. Miren park ali uličica z dovolj prostora in v idealnem primeru z gladkim asfaltom.

Vožnja brez pomožnih koles

Bistveno je, da se otrok nauči delati z ravnotežjem. Zato ne priporočamo starega načina pritrditve pomožnih koles na kolo. Poganjalci so v zadnjih letih postali zelo popularni pri starših, ki želijo, da se njihov malček nauči vožnje kolesa brez pomožnih koles.

Pomembno je da, izberete primerno velikost kolesa za svojega otroka, tako da sega do tal, hkrati pa nima sedež prenizko, kar privede do nenaravnega položaja pedala. Seveda je otroška kolesarska čelada obvezna. Primerne so tudi kolesarske rokavice in pomembni so trdni čevlji. Lahko pa otroku oblečete otroški kolesarski dres.

In zdaj sama praksa. Koleso ne držite za sedež ali krmilo ob strani. Stojte za otrokom, nad zadnjim kolesom in bodite pripravljeni, da ga ujamete v prvem poskusu. Otroku pomagajte, da se sprosti in začuti, kako se kolo odziva na nagib.

Otrok naj namesti noge na pedala in prične s poganjanem, pri počasni hitrosti. Zavorno silo se otrok dobro nauči med hojo, medtem ko kolo drži od strani. Zdaj samo še veliko potrpljenja in vaje.