Kako pravilno izbrati rokavice >

Izbiri kolesarskih rokavic običajno ne posvečamo pretirane pozornosti, pogosto se izbiri sploh ne posvetimo. Čeprav so rokavice v primerjavi z drugo opremo za kolesarjenje zanemarljiv kos opreme, splača se njihovi izbiri posvetiti pozornost. Zakaj sploh uporabljamo rokavice na kolesu? 

Kolesarske rokavice uporabljamo kot osnovni varnostni element, ki ščiti pred neželenim padcem zaradi potnih dlani, ki na ročajih krmila drsijo. Ob padcu namreč nagonsko iztegnemo roke predse. Ni pomembno, ali se peljemo po cesti ali po različnih terenih, v obeh primerih bodo odrgnine na dlaneh povzročile neprijetno bolečino. Naslednji razlog za uporabo kolesarskih rokavic so tudi žulji in mehurji, ki nastanejo po daljšem času držanja krmila. Najpomembnejši in tudi najbolj aktualen razlog za uporabo kolesarskih rokavic je zaščita pred mrazom. Če vas namreč zebe v roke, občutite mraz po celem telesu, zaradi tega pa tudi vaša vožnja ne bo najbolj prijetna.  

Pravilna velikost rokavic 

Velikost rokavic je pomembna za dober občutek pri upravjanju kolesa. Rokavice se morajo dobro prilegati. Če so rokavice ohlapne, najverjetneje bo roka drsela in z rokavicami poskrbite samo za to, da bo vožnja z rokavicami manj udobna od vožnje brez rokavic. Upoštevatje tudi dejstvo, da se rokavice hitro raztegnejo, zato je bolje izbrati čim bolj prilegajoče. Če rokavice naročate na spletu, temeljito preverite proizvajalčevo tabelo velikosti, saj se velikosti pogosto razlikujejo.  

Osnovno razlikovanje rokavic 

Cestno kolesarstvo X gorsko kolesarstvo 

V prvi vrsti moramo določiti, ali se bomo vozili z gorskim ali cestnim kolesom. Ne gre samo za velikost podloge zaradi učinkovitejšega blaženja udarcev, razlika je prvenstveno v različnem načinu oprijema rok na krmilu. Za gorsko kolesarstvo se pogosto priporočajo tudi tanke rokavice s celimi prsti, ki poskrbijo za zaščito sklepov ob padcu. Rokavice MTB s prsti so večinoma izdelane iz zračnih materialov, zato vam ne bo prevroče. Izbira med rokavicami brez prstov in s celimi prsti je odvisna predvsem od vaših želja.  

Podloga iz gela X podloga iz pene 

Na prvi pogled se lahko zdi, da je gel podloga boljša. Če kolesarite samo rekreativno in se samo občasno odpravite ven s kolesom, gel podloga bo vašo vožnjo zagotovo naredila bolj prijetno. Če pa kolesarite pogosteje, boljša izbira za vas bo zagotovo podloga iz pene. Pomembno vlogo ima tudi debelina podloge. Večja kot je podloga rokavic, prijetnejša bo vaša vožnja, po drugi strani  pa se s tem poslabša občutek za upravljanje kolesa. Sigurnost oprijema pa se po drugi strani izboljša pri rokavicah, ki imajo na dlaneh silikonske trakove ali pike proti drsenju.  

Moške X ženske X otroške

Da, tudi ta dejavnik igra pomembno vlogo pri rokavicah. Moški imajo večinoma večjo in močnejšo dlan, tudi zapestje je širše. Ženske roke so manjše, moške rokavice bi jim torej bile prevelike. Ne gre samo za videz, ampak tudi za funkcionalnost, zato ne moremo tega dejavnika spregledati. Otroci na kolesu pogosteje padejo, zato so otroške rokavice, razen manjših velikosti, opremljene s posebno razporeditvijo podloge, ki ščiti otroške roke ob padcu.  

Zimske rokavice 

Pri izbiri zimskih rokavic moramo odgovoriti na nekaj vprašanj. Pri kakšni temperaturi bomo kolesarili? Ali morajo biti rokavice nepremočljive? Če nameravate kolesariti samo spomladi in jeseni, zadostovale vam bodo tudi manj tople rokavice. Če pa spadate med navdušence, ki kolesarijo tudi pri temperaturah pod ničlo, zagotovo izberite podložene rokavice, oziroma palčnike, v katerih se prsti pogrejejo tudi drug od drugega.  

Če nameravate kolesariti tudi v dežju in snegu, idealna izbira so nepremočljive rokavice. Razlikujemo med več osnovnimi materiali, ki določajo karakteristike rokavic: 

  • Gore-Tex: tanka nepremočljiva membrana, zračna in odporna na drgnjenje  
  • Lycra: izredno elastična, ni nepremočljiva, ne preveč odporna na drgnjenje 
  • Windstopper: zelo zračna, zaščita pred vetrom 

Podložene rokavice so večinoma opremljene s tehnologijo Gore-Tex ali Windstopper, največjo zračnost pa zagotavlja Lycra. 

Pri izbiri rokavic zagotovo ni dobro varčevati. Dražje rokavice vam bodo kolesarjenje zagotovo naredile bolj prijetno. Pri zimskih rokavicah bodo dražje rokavice toplejše in odpornejše, poletne rokavice pa bodo imele površino namenjeno za brisanje znoja in zapenjanje, ki vas ne bo praskalo po koži. Dražje rokavice imajo pogosto tudi odsevne elemente, ki jih ni nikoli preveč.