Kako se obleci za kolesarjenje v jesenskih pogojih

Tagi:
Kako se obleci za kolesarjenje v jesenskih pogojih >

Sploh nismo opazili in že je tu konec glavne kolesarske sezone. Če ste kolesar, za katerega se sezona nikoli ne konča in vas od kolesarjenja ne odvrne tudi najslabše vreme, preberite naslednji članek, v katerem navajam nekaj namigov za pravilno izbiro oblačil prav za to obdobje.  

Za jesen je značilna široka paleta različnih pogojev, s katerimi se lahko prav v tem obdobju srečate. Čudovito indijansko poletje se lahko v enem dnevu prevesi v hladne in vlažne zimske dni. Vreme pa se seveda lahko močno spremeni tudi v kratkem času med samim treningom. Če želimo v tem obdobju udobno kolesariti, moramo imeti kakovostna oblačila, sicer obstaja tveganje nastanka zdravstvenih težav v obliki neprijetnega prehlada. 

Načela, ki jih upoštevam pri izbiri oblačil v tem obdobju sem povzel v naslednjih točkah:     

1. Več slojev oblačil 

V enem od svojih starejših člankov sem že pojasnil, zakaj je pomembno izbirati funkcijska oblačila in kako jih pravilno uporabiti v posameznih slojih. V jesenskem obdobju je ta vidik pomemben pri vsaki vožnji, saj se temperatura zraka med treningom dinamično spreminja, zaradi tega je potrebno ohranjati konstantno telesno temperaturo. To dosežete z izbiro kakovostnih termo oblačil, ki bodo poskrbela, da boste na suhem, zaradi tega pa bo vaše telo temperaturo lahko uravnavalo po potrebi. Priporočam, da preizkusite nekaj termo oblačil od podjetja Holokolo, jaz trenutno preizkušam zanimiv izdelek WINTER BASE LAYER.

2. Izbira zgornjega sloja oblačil

V današnjem času je trg zasičen z različnimi kakovostnimi jaknami vseh mogočih vrst, zato se je še kar težko znajti v vsej tej ponudbi. Enako je bilo tudi pri meni, a sem se na koncu odločil za nakup več kakovostnih izdelkov, da bom pripravljen za vse pogoje. Zgornji sloj  izbiram v odvisnosti od časa treninga, temperature in vremenske napovedi, in sicer takole:  

  • jutranji trening – je tipičen po tem, da se prične v času, ko je zunaj še hladno, a med samim treningom se temperatura postopoma dvigne. V tem primeru oblečem dolgo majico in brezrokavnik temperaturnega obsega od + 5 do 20 stopinj. Pri vožnji v klanec brezrokavnik snamem, med vožnjo navzdol pa ga ponovno nadenem. Med treningom tako ohranjam temperaturno udobje in skrbim, da me ne prepiha. Letos se je kot koristen zame izkazal brezrokavnik od Castelli z oznako pro thermal mid.

  • trening okoli poldneva – v tem času je vožnja z bikom najbolj udobna, če pa se  pridruži tudi indijansko poletje, vožnja je popolnoma idealna in se lahko udobno odpravim kar v majici s kratkim rokavom. Seveda imam vedno s sabo pelerino in jo uporabim ob spustih, saj je zrak že za kanček hladnejši. S prihodom pozne jeseni tudi indijansko poletje ni več tako toplo in pričnejo prevladovati hladnejši dnevi brez sončnih žarkov, ko se temperatura spusti tudi pod 10 stopinj. Takrat izbiram univerzalno jakno Castelli Perfeto Ros v kateri lahko treniram v temperaturnem obsegu + 5 do +15 stopinj
  • popoldanski in večerni trening – v tem primeru večinoma odhajam na trening v relativno lepem vremenu, pri čemer se bo najbrž izrazito ohladilo, zato tudi v tem primeru izberem univerzalno jakno od Castelli.

3. Izbira spodnjega sloja oblačil 

Kakor pri zgornjem sloju oblačil, tudi pri spodnjem sloju oblačil obstaja na trgu veliko izdelkov. Težava jesenskega vremena pa je  v tem, da „je varljivo“ in se vam lahko zdi, da dobro prenašate hladno vreme. A med kolesarjenjem intenzivno delate z nogami, zato tudi mraz čutite manj. To pa ne pomeni, da ni hladno in da lahko pozabite, da se premikate z relativno visoko hitrostjo. Če vas bo prepihalo na občutljivih mestih, tvegate zares neprijetno stanje. Ne reče se slučajno, da se najprej prehladimo od nog, zato vam priporočam naslednje:      

  • jutranji trening – podložene kratke hlače + grelniki nog. Če se bo postopoma otoplilo,  grelnike preprosto snamete in nadaljujete v kratkih hlačah. Če je jutro še precej hladno in predvidevam, da temperatura ne bo presegla +10 stopinj, zagotovo se bom odločil za dolge hlače.  
  • trening okoli poldneva – v času indijanskega poletja in pri temperaturi nad +20 stopinj kratke hlače. Pri temperaturi od +10 do +15 stopinj kratke hlače + grelnike nog.  Pod +10 stopinj podložene kratke hlače in grelnike nog ali dolge hlače.
  • popoldanski in večerni trening – podložene kratke hlače in grelnike nog ali dolge hlače. 

4. Kapa za čelado in ovratna ruta 

Četudi se ne zdi, paradoksalno največ toplote izgubite preko glave. Zato mora biti sestavni del jesenskih odprav kapa za čelado. Ponovno izbiram v odvisnosti od prevladujočega dnevnega vremena. Če je od +15 do +20 stopinj, izberem klasično kapo šiltom. Pri +10 do +15 stopinj izberem tanko kapo, ki pokrije tudi ušesa. Če je manj kot +10 stopinj, uporabim debelejšo kapo. Če temperatura pade pod + 10 stopinj, uporabim tudi ovratno ruto.

Kolesarska kapa Holokolo - THERMAL CAP

5. Rokavice

Kar zadeva zaščito rok, odločitve so zelo individualne. Poznam ljudi, ki tudi pri -10 stopinjah ne potrebujejo rokavic, a tudi takšne, ki že pri + 15 iščejo dolge rokavice

6.  Prevleke za kolesarske čevlje ali zimske kolesarske čevlje

Tu ponovno priporočam uporabite več. A tudi to je individualno  in si na Holokolo lahko izberete iz bogate ponudbe zimskih dodatkov.  

Za jesensko obdobje je značilna tudi slabša vidljivost, zato izbirajte sodobna oblačila, ki razpolagajo z odsevnimi barvami in odsevnimi elementi. Zagotovo ne pozabite na svetilke  in sicer tudi spredaj. Upam, da sem vam s tem člankom pomagal pri izbiri ustreznih oblačil in vam še ne bo treba pospraviti kolesa za zimo. Naj živi šport!