5 PREDNOSTI TERMO OBLAČIL ZA ZIMSKE ŠPORTE>

Ne glede na to, kako draga in odlična je vaša zimska jakna ali hlače, brez kakovostnega termo spodnjega perila to ne bo šlo. Preden začnemo razpravljati o osnovnih načelih in funkcijah termo spodnjega perila, je treba razumeti, kako deluje uravnavanje temperature v človeškem telesu.

Telesno temperaturo nadzoruje hipotalamus 

Ta živčni center se nahaja v možganih in je odgovoren za vzdrževanje idealne telesne temperature. Ob telesni aktivnosti deluje tako, da ko nam je vroče in se telo začne pregrevati, pošlje signal znojnicam, ki takoj začnejo delovati in nas z izločanjem znoja hladijo. Nasprotno, če nam je hladno, se bomo tresli, telo pa bo zaradi krčenja mišic proizvajalo potrebno toploto, da bi se izognilo podhladitvi. Glede na te okoliščine je jasno, da navadna majica in pulover ne bosta dovolj za zimske aktivnosti, zato vam priporočam, da si ogledate trgovino Holokolo, kjer lahko najdete kakovostno termo spodnje perilo. 

Kakšne so prednosti termo spodnjega perila?

 1. Odvaja znoj s kože.
 2. Hitro se posuši in ko se zmoči, se njegova teža ne poveča.
 3. Na telesu ne hladi.
 4. Ne omejuje gibanja.
 5. Pozimi greje, poleti hladi.

Kako se pravilno obleči za zimski trening?

Najprej se morate na trening odpraviti z občutkom rahlega mraza in misliti na to, da se boste kasneje zaradi dejavnosti ogreli. Zato se morate obleči ravno prav, kar je precej odvisno od posameznika, zato morate idealno mero najti sami. Pri oblačenju imejte v mislih, da če boste z oblačenjem pretiravali, vam bo prevroče, zato se boste preveč potili in tudi kakovostno termo spodnje perilo temu morda ne bo kos. In nasprotno, če vas bo med aktivnostjo ves čas zeblo, se prehladu sigurno ne boste izognili. 

Načelo oblačenja po plasteh

Ključno načelo udobnega zimskega treninga je, da se oblečete po plasteh. Načelo treh plasti je preprosto in funkcionalno, kombinacija različnih plasti pa športniku zagotavlja popolno udobje. Idealen sistem, ki ga je treba upoštevati, je naslednji:

 1. Transportna plast (termo spodnje perilo). Prva plast oblačila, ki je v neposrednem stiku s kožo. Zasnovano je tako, da se tesno prilega ter tako odvaja znoj s telesa.
 2. Termoizolacijska plast (oblačila iz flisa, volne, poliestra). Druga plast oblačil ne prepušča toplote, ki jo ustvarja telo, hkrati pa preprečuje prodiranje hladnega zraka v notranjost. Prav tako vpija znoj iz spodnje plasti perila in ga odvaja.
 3. Zaščitna plast (jopiči, telovniki, hlače). Zgornja plast oblačil je nepremočljiva in odporna na veter. Vendar pa mora biti zračna, da ne zadržuje vlage.

Na kaj morate biti pozorni pri izbiri termo spodnjega perila? 

V svoji kolesarski "karieri" sem doživel različne situacije. Na začetku nisem imel pojma o kakovostnih materialih, zato me je med treningi pogosto zeblo. S pojavom sodobnih materialov sem začel eksperimentirati, vendar sem bil vedno malce skop in sem iskal cenejše alternative. Rezultat tega je bil, da sem zaradi nepravilnega delovanja materiala ostal moker po telesu in ko me je po končani aktivnosti veter močno prepihal, me je zopet zeblo. Kot mladenič sem se s tem dobro spopadal brez posledic, toda prelomnica se je zgodila, ko sem dopolnil 30 let. Mislim, da po tej starosti ni prostora za takšne poskuse, saj ne ostane vedno brez posledic, po takšni podhladitvi pa je večkrat prišlo tudi do prehladov. 

Zato pri izbiri termo oblačil upoštevajte naslednja načela: 

 1. Ne bojte se zapraviti več denarja
 2. Izberite termo oblačilo za pravo sezono (glej temperaturni razpon)
 3. Izberite tanek kroj, ki se popolnoma prilega telesu
 4. Osredotočite se na izbiro oblačil z ravnimi šivi ali celo brez šivov
 5. Izberite sodobne materiale (sintetika, merino, kombinacija teh materialov)
 6. Kupujte oblačila zaupanja vrednih blagovnih znamk
 7. Ne pozabite na načela pravilnega oblačenja po plasteh

Mislim, da bi se danes le »samomorilec« vozil s kolesom pozimi brez termo spodnjega perila. Če želite kupiti nekaj zares kakovostnega, pobrskajte v spletni trgovini Holokolo, v razdelku funkcionalno perilo. Trenutno testiram termo majico UYN Evolutyon, ki vam jo bom predstavil v naslednjem članku. Do takrat veliko vadite in slava športu!