NA KAJ BITI POZORNI PRI ZIMSKEM KOLESARJENJU?>

V preteklosti me takšno »kolesarjenje« ni pritegnilo, s prihodom sodobnih materialov in milše zime pa sem postal celoletni »rider«. Dandanes sem prekolesaril že nekaj zimskih sezon, ki so me naučile dobro, udobno in, kar je najpomembneje, varno trenirati tudi v najzahtevnejših razmerah. Izkušnje, ki sem jih pridobil z leti, sem za vas povzel v naslednjih točkah:

Oblačila  

Alfa in omega zimske vožnje so kakovostna športna oblačila. Če jih nimate, se v takih razmerah niti ne usedite na kolo, saj se trening čez nekaj časa spremeni v mučne stiske, ki se »sigurno« končajo s prehladom ali boleznijo. Res ne varčujete in vlagajte v oblačila, pri čemer izkoristite prednosti sodobnih materialov. Najbolj boste cenili njihove funkcionalne lastnosti in dejstvo, da ne pihajo, so odporne na vodo in veter, dihajo in vas dovolj ščitijo pred pastmi slabega vremena.

Poleg kvalitetne jakne ali hlač so pomembni tudi drugi dodatki, kapa, zimski čevlji, nogavice in rokavice. Vse to najdete na spletni strani Holokolo.

Izbira poti

Pomemben vidik zimske zabave v sedlu "bajka" bo izbira poti. Idealno je kolesariti nekam izven glavnih cest ali v terenu. Poleg tega se je glede toplotnega udobja pametno izogibati dolgim ​​vzponom in kasnejšim spustom. Odlično je, če lahko svojo pot umestite na krajšem krogu z izmeničnim profilom terena, s katerega se lahko hitro vrnete domov v primeru spremembe vremena, okvare kolesa ali podhladitve.

Vidljivost 

Za zimsko sezono je značilno, da se hitro stemni in je ves dan manj svetlobe, tudi paradoksno v dneh, ko je precej sončno. Zato, če se odločite za investicijo v oblačila, izberite stvari z odsevnimi elementi ali v dobro vidnih barvnih kombinacijah.

To je seveda le polovica uspeha, da ste dovolj vidni in zagotovo si nabavite kakovostne luči in utripalke z visoko svetlostjo. Ne pozabite, da so naše ceste zadnje čase polne arogantnih in agresivnih voznikov, zato tega vsekakor ne podcenjujte.

Kolo

Sol, sneg, voda in blato kolesu zagotovo ne pomagajo, zato, če imate na voljo zimsko kolo, potem trenirajte v njem v najslabšem vremenu. Če takšne možnosti nimate, potem svojo »enoto« po vsaki vožnji temeljito operite in namažite, sicer bi bilo spomladi v opustošenem stanju. Več o tem, kako skrbeti za kolo pozimi, si lahko preberete na Adrianovem blogu Priprava kolesa na zimo.

Pnevmatike in tlaki

Pozimi je na cesti več neravnin, udrtin in nereda. Če vozite po terenu, lahko sneg prekrije kamne in razne druge pasti. Zato je idealno izbrati debelejše pnevmatike z mehko zmesjo in dovolj visokim dezenom.

Nato jih morate napihniti na nižji pritisk. To vam zagotavlja več udobja v smislu voznih lastnosti, poleg tega pa se izognete defektom. Z leti se mi je obnesel tudi tubeless sistem, ki je zmanjšal pogostost okvar na minimum, ker tesnilna masa brez težav tesni manjše luknje.

Hrana in pijača

Med telesnimi aktivnostmi v hladnem vremenu mora človeško telo porabiti več energije, da pokrije izgubo toplote. Zaradi tega je treba zadostno in redno dopolnjevati dovolj ogljikovih hidratov. Kar zadeva pijačo, je idealna hipertonična ionska pijača z višjo vsebino ogljikovih hidratov. Prav tako izberite palčke in ne pozabite jesti in piti v rednih časovnih presledkih.

Obvezno si priskrbite termo steklenico, saj boste po pol ure vožnje s standardno stekleničko iz pijače imeli sladoled. Piškote in palčke vstavite v jakno, kjer ne bodo zmrznili, sicer si boste na njih zlomili zobe. Kakovostna prehranska dopolnila najdete na spodnji povezavi.  

Orodja

Dobiti okvaro ali rešiti kak drug tehnični problem je najslabše, kar se ti lahko zgodi, saj ko si prisiljen ustaviti, hitro izgubiš telesno temperaturo. Zato imejte vedno s seboj orodje in rezervno pnevmatiko ter poskušajte napako odpraviti čim prej. Super je imeti s seboj CO2 bombico, z njeno uporabo pa lahko napako igrivo odpravite v 5 minutah. Poleg tega priporočam, da nosite multi-ključ z zakovico in verižno sklopko, kjer ga v primeru zloma hitro vrnete v funkčno stanje.

Obseg treninga 

Ne pretiravajte z obsegom in intenzivnostjo treninga. Ko boste dopolnili športni raznoliki načrt »workout« z dvema izletoma na teden, ki trajata približno dve uri, bo ravno prav. Pri treningu se osredotočite predvsem na razvoj osnovnega vzdržljivostnega tempa in tehnike vožnje. Na tej stopnji priprave ni smiselno siliti z nepotrebnim velikim obsegom in intenzivnostjo, saj bi bila takšna pot zelo kontraproduktivna.

Frekvenca pedaliranja

Med treningom poskusite povečati kadenco pedaliranja na 90 do 100 vrtljajev na minuto. Prednost, ki jo boste dobili, bo ta, da bodo noge bolj prekrvljene, kar vam bo zagotovilo večje toplotno udobje, poleg tega pa bodo mišice dovolj tople, in tako preprečite poškodbe mišic, do katerih bi lahko prišlo zaradi nepričakovanega krčenja (npr. zdrs koles, zdrs, uravnoteženje na drsni površini , in tako naprej...)

 

Prečkanje ovinkov in zaviranje

Zagotovo ste opazili, da je pozimi v ovinkih ali križiščih več nereda (prahu, posipa ipd.). Zato je pomembno, da pred zavijanjem upočasnite do hitrosti, s katero lahko prečkate ovinek ali križišče. Pomemben je tudi položaj nog, na primer na sliki peljem na desno stran, zato imam ročice obrnjene tako, da je leva obrnjena navzdol, desna pa navzgor. Enako, samo na zrcalni način to velja v primeru nasprotnega ovinka. Pazite, da med samim delovanjem ne zavirate, saj bi kolo zdrsnilo in vi bi padli na tla.

Kolesarjenje ni več le poletni šport. Vsekakor vam priporočam, da doživite čarobnost zimske vožnje. Poleg tega, če boste sledili načelom, ki sem vam jih opisal, bo vaš trening dobil novo dimenzijo, hkrati pa bo zabaven in zelo učinkovit. Delajte in pozdrav športu!