ZAKAJ JE POMEMBNO NOSITI FUNKCIONALNO SPODNJE PERILO TUDI POLETI?

Tagi:
ZAKAJ JE POMEMBNO NOSITI FUNKCIONALNO SPODNJE PERILO TUDI POLETI?>

Kolesarska sezona je na vrhuncu poleti in ponuja številne dogodke, vožnje in dirke. To obdobje je zaradi visokih temperatur nad 35 °C, ki so na našem območju vse pogostejše, zelo specifično za športne dosežke. Vročina negativno vpliva na človeško telo in ga zelo obremenjuje. Če ne izberete pravih oblačil, se lahko v skrajnem primeru znajdete v krizni situaciji zaradi pregrevanja telesa, kar lahko predčasno konča vaše potovanje.  Navsezadnje tudi sami veste, da sta trening in dirkanje v vročini veliko bolj zahtevna kot v optimalnih razmerah. V današnjem članku boste izvedeli, kako lahko funkcionalno termalno perilo poveča vaše udobje med treningom.

ZAKAJ PLASTITI OBLAČILA TUDI POLETI? 

Mnogi med vami, ki ste prebrali uvod tega članka, morda pravite: "Ali naj si tudi na tem safariju nadenem več plasti?" Morda se sliši paradoksalno, vendar je to zelo dobra in učinkovita rešitev, ki bo povečala vaše toplotno udobje med potovanjem. Človeško telo med telesno vadbo ne prenaša nenadnih temperaturnih sprememb, saj mora poleg energije za pokrivanje izgub pri sami vadbi zagotoviti še energijo za pokrivanje temperaturnih nihanj, kar seveda negativno vpliva na rezultat treninga ali tekme. Pri kolesarjenju premagujemo različne poti, večinoma po razgibanem terenu. Na začetku vožnje je lahko 35 stopinj Celzija, med treningom pa se povzpnete na hrib, kjer je lahko 5 stopinj nižja, nato se spustite navzdol in temperatura okolja se spet dinamično spremeni.

Če vozite samo v kolesarskem dresu, se zgodi, da se pri vzponu na hrib močno znojite, dres in telo sta popolnoma mokra, zato znoj zamaši pore in telo se ne more idealno ohladiti, zato se telo postopoma pregreje, kar hitro zmanjša vašo zmogljivost na vzponu. Po drugi strani pa vas bo spust spet prevetril in premalo ohladil, saj se boste vanj podali popolnoma mokri, zato boste potrebovali nekaj časa, da boste po končanem spustu ponovno dosegli idealno temperaturo in hitrost. Takšna temperaturna nihanja preprosto niso dobra za človeško telo in tudi ne za športne dosežke.

KAKO JE BILO TO UREJENO V PRETEKLOSTI 

To težavo so v preteklosti že reševali tako, da so si kolesarji na hribu povsem odpeli drese in upali, da se njihovo telo ne bo pregrelo. Po vzponu na hrib so jim člani ekipe poleg vode izročili še časopise, ki so si jih dali pod dres. Takrat materiali niso bili tako kakovostni kot danes, časopis pa je služil za izolacijo izgube toplote in mraza, ki bi ga tekmovalec občutil, če bi ga na spustu prepoteni dres prepihal.

SODOBNI MATERIALI IN NJIHOVA FUNKCIJA

Na srečo so časi napredovali in od časopisov smo prešli k termopropelerju, ki je namenjen za najhujšo vročino, ko temperatura in vlaga preprečujeta dihanje kože. Material je večinoma mrežast in izjemno lahek ter služi kot srednji sloj oblačila, ki preprečuje tudi neprijetno praskanje in drgnjenje prepotenih in mokrih oblačil. Lan odvaja znoj na zunanjo stran in tako ustvarja občutek suhosti. Funkcionalna oblačila imajo tako pomembno vlogo, da uravnavajo telesno temperaturo. Med povečano telesno aktivnostjo odvaja vlago s telesa v naslednje plasti oblačil (npr. majico). Zato vaše telo ostane suho in se počutite hladno med pohodništvom ali celo vožnjo po hribu navzdol. 

LASTNE IZKUŠNJE 

V preteklosti nisem imel tako dobrega termo perila, zato sem dirkal le v kolesarskem dresu. Na dan dirke je bilo čudovitih 35 stopinj in pred nami je bila 120 km dolga etapa v hribih. V hribih je bilo nekaj neverjetnih "bomb", ki so eksplodirale. Bila sem popolnoma premočena, kot bi me polili z vedrom vode, zato moje telo seveda ni moglo delovati idealno, da bi me ohladilo. Približno na polovici dirke sem bil tako pregret, da me je začelo zebsti, in takrat sem vedel, da sem zbolel. Bila sem povsem "zadihana" in med vožnjo skozi eno od vasi me je na Liberti prehitela babica, ki je šla v lokalno trgovino po nakupih.  Razumljivo je, da sem moral takoj odstopiti od dirke. Ker mi je bilo popolnoma slabo, sem si takoj po tem podvigu mislil izmeriti temperaturo - izmeril sem 39,5 °C. Ko sem se pomiril in okreval po predstavi, nisem imel več temperature, torej nisem bil bolan. S to zgodbo sem želel opozoriti na ekstremna temperaturna nihanja, s katerimi se telo sooča med vadbo.  Mislim, da če bi imel takrat kakovostno termalno perilo, se mi to ne bi zgodilo in bi dirko v redu končal. 

Kot sem že omenil, so časi napredovali in danes lahko na spletni strani Holokolo izbirate med široko paleto termo perila za ekstremno vročino. Idealno je, če izberete tudi lep komplet kolesarskih oblačil, ki so prav tako namenjena takšnim razmeram. Zato ne oklevajte, saj bo s takšno opremo vaš trening ali dirka v teh ekstremnih razmerah veliko bolj udobna.