Fuj smrdiš! Kako se znebiti neprijetnega vonja športnih oblačil in štitnikov?

Tagi:
Fuj smrdiš! Kako se znebiti neprijetnega vonja športnih oblačil in štitnikov?>

"Kdo tukaj smrdi? Ali si to ti? Fuj! "

To so besede, ki je nihče noče slišati. Seveda se boste pri fizičnem naporu znojili in morda celo nekoliko smrdeli, še posebej v poletni vročini. Lahko ste oblačila pravkar oprali v pralnem stroju, a opažate, da tkanina ne diši, ampak ima celo neprijeten vonj, ki se ga nikakor ne morete znebiti?

Zakaj nekateri kolesarji nenehno smrdijo? So to oni? Ali njihova športna oblačila? Ali oboje? Ne bi želeli biti tisti, s katerim se noben noče voziti. Zato pojdite hitro pod tuš in si potem poglejte kar nekaj rešitev, da se znebite te neprijetne težave.

 Kako se znebiti neprijetnega vonja športnih oblačil in opreme?

  • Kolesarska oblačila je treba oprati po vsakem nošenju in to čim prej. Vsekakor ni dobro, da jeih pustite na tleh ali v vrečki. To po nepotrebnem spodbuja rast bakterij in plesni, ki proizvajajo vonj.
  • Uporabljajte takšne detergente za perilo, ki so posebej zasnovane za pranje športnih oblačil. Preizkusite izdelke, kot so Feel Eco Wash gel ali prašek, Perwoll Sport Activecare, sredstvo za pranje funkcionalnih oblačil Sodasan itd. Ti izdelki obljubljajo nežno ravnanje z vašimi športnimi oblačili, hkrati jih znebijo neprijetnega vonja.
  • Poskusite lahko tudi z alternativnimi metodami. Vaša babica bi vam verjetno svetovala, da oblačila operete s sodo bikarbono in kisom. (V boben stresite kozarček sode bikarbone, v dozirno posodico za prašek pa nalite deciliter kisa). Internet je poln podobnih nasvetov naših starih mam, kot je uporaba soli ali celo vodke!
  • Ne uporabljajte mehčalca tkanine, saj ta predčasno razgradi tkanine in tako uniči vaša oblačila.
  • Občasno sperite svoja oblačila v pralnem stroju brez kakršnih koli sredstev. Lahko se zgodi, da imate v vlaknih vaše tkanine še detergent in bakterije, ki povzročajo neprijeten vonj.
  • Zdaj bo morda veliko downhill kolesarjev presenečenih, ampak tudi vaše ščitnike lahko neprijetno dišijo, če zanje ne boste ustrezno skrbeli. Vsake toliko, si očistite vse ščitnike, vključno s ščitnikami za telo, koleno in komolce. To storite čisto preprosto. Dajte vodo v kad, dodajte detergent in potopite ščitnike. Pustite jih nekaj ur ali čez noč in potem jih drgnite s čopičem.
  • Prepričajte se, da so vaša oblačila in sčitniki popolnoma suhi. Proizvajalci običajno priporočajo sušenje na zraku, vendar ne na neposredni sončni svetlobi, saj lahko to uniči likro in tudi silikonske potiske.
  • Tudi umazan pralni stroj zna biti problem, vaša oblačila nebo očistil, prav nasprotno. Pralni stroj je občasno treba očistiti. Priporočljivo je, da izberete samočistilni program, ki poteka na višji temperaturi in dodate alkoholni kis.
  • V primeru, da nobena od teh metod ne pomaga, poskusite kolesarska oblačila pospraviti v zaprto vrečko in z majhno skledo sode bikarbone in jih čez noč dati v zamrzovalnik. Mraz ubija bakterije, soda pa pogoltne neprijeten vonj.

Ni vsak smrdljiv poliester enak

Če kljub vsem zgoraj omenjenim načinom vaša oblačila še vedno neprijetno dišijo, bo težava več kot samo skrb za vaše spodnje perilo. Zagotovo imate tudi kakšen poceni dres, ki vam bo začel smrdeti že po 10 minutah vožnje, medtem ko vaš dražji dres kar več voženj ostane brez neprijetnega vonja. Imate takšno izkušnjo? Zakaj je tako? Ali je lahko uporabljen drugačen material? Oba dresa sta narejena iz 100% poliestra, materiala, zelo značilnega za kolesarska oblačila. In če sta oba dresa narejena iz istega materiala, zakaj eden diši, drugi pa ne?

Zato smo si besedo  "poliester" poiskali na spletu in našli besede, kot so "dolgo verižni polimeri, kemično sestavljeni, ester in vodni alkohol, karboksilna kislina in tereftalna kislina". Preprosto povedano, poliester je sintetično vlakno. Sintetična vlakna se posušijo hitreje od naravnih vlaken, kot sta bombaž ali volna, ki vpijejo več vlage. In bakterije, ki rastejo na poliestru, so drugačne od tistih na bombažu in prav te so bolj "dišeče".

Dragi poliestri so verjetno boljše kakovosti in imajo boljše zračenje, boljše odvajajo znoj in s tem tudi neprijeten vonj. Majice iz poceni in nekvalitetnega poliestra so večinoma takšne, da vonj povzročajo in z njim povezane težave. Vsak proizvajalec ima lastna imena tehnologij, ki upravljajo z zračenjem in odvajanjem znojenja. Na Holokolo imamo pestro izbiro kvalitetnih oblačil. Oglejte si našo ponudbo moških in  ženskih dresov. Nakup kakovostnega dresa se resnično splača. Če kupite poceni dres, ki nima nobene posebne tehnologije za zračenje in odvajanje znoja, je veliko večja verjetnost, da se bodo bakterije pod pazduho razmnožile in s strelo spustili neprijeten vonj.

Za zaključek še: Pazite, da pravilno in redno skrbite za svoja kolesarska oblačila in opremo. Če se še neprijetnega vonja še vedno ne morete znebiti, je morda čas, za kupo novega.  In če že investirate, investirajte razumno in dolgoročno. Majice in hlače iz kakovostnega poliestra ali v kombinaciji z ogljikovimi vlakni in Merino volno so najboljša izbira in vam bodo prinesle boljši kolesarski užitek (in morda nove prijatelje).