POSTAVITI SE SPOMLADANSKEMU VREMENU NASPROTI

Tagi:
POSTAVITI SE SPOMLADANSKEMU VREMENU NASPROTI>

Pred kratkim me je zabaval citat, ki bi ga rad delil z vami: "vsi govorijo o vremenu, vendar nihče nič ne naredi glede tega" - Mark Twain. Popolnoma se strinjam s to izjavo in večkrat pomislim, kaj lahko naredim, da se popolnoma prilagodim vremenu, ki me čaka na moji poti.

Prihod prvih sončnih in razmeroma toplih dni po zimski sezoni bodo po poti in kolesarski poti uživali v prvih kilometrih ljubitelji kolesarjenja. Spominja me na vsakoletno informacijo gozdarjev, da se medvedi prebujajo iz zimskega spanja. Zagotovo boste poznali evforijo in občutke, ki jih kolesar doživi med prvo vožnjo v novi kolesarski sezoni. Vendar ta prva potovanja niso vedno idealna, oziroma nimajo popolnoma udobne pogoje. Razen kondicije, ki je po zimskih mesecih, še vedno ob ledišču, igra pomembno vlogo tudi nestabilno vreme. Zato ne smemo pozabiti na zlato pravilo: "ni slabega vremena, ampak je le slabo oblečen kolesar".

Seveda so med nami kolesarji, ki kolesarijo celo leto, tudi pozimi. Želim se jim pokloniti in priznati, da jih občudujem. Vsak ljubitelj športov mora pozimi imeti opremljeno garderobo, zlasti z dobrimi funkcionalnimi oblačili, podlago in zgornjo plastjo. Obvezne morajo biti tudi izolirane dolge hlače, izolirana in neprepustna jakna. Osebno imam raje tradicionalne zimske športe na snegu in ledu, kot so tek na smučeh, smučanje, zimsko pohodništvo ali hokej. Kolesarjenja seveda ne pozabim. Ohraniti je treba stik s kolesom, zato jeklenke v notranjosti uporabljamo v dolgih zimskih večerih.

 

PO ZIMI PRIHAJA POMLAD

Ko sila sončnih žarkov začne nabirati na hitrost in zadnji zasneženi kraji izginejo, poti se polnijo s kolegi kolesarji. Zame je to znak, da kolo končno prezračim tudi zunaj. Kolesarji izpod Visokih Tatjer upajo na prve spomladanske vožnje nekje v začetku marca, vendar je to odvisno od moči in dolžine zimske sezone. V tej spomladanski sezoni je vreme precej "muhasto". Saj veste, en dan prijetno toplo vreme, ko zaradi sonca zavihate rokave in naslednji dan se občutno ohladi z ostrim vetrom ali rahlimi plohami, s občasnim snegom. Seveda s prenosom oddaj prvih dirk ali spomladanskih klasik na televizijskoh zaslonih  je kolesar motiviran, da se usede na kolo in začne voziti "na polno".

Preden se usedem na kolo, se odločim, kako bo izgledala moja pot. V hladnejšem spomladanskem vremenu vožnja ne traja dlje kot 1,5 ure. Razmišljam, ali bodo hribi tisti, ki bodo z nadmorsko višino znižali temperaturo, ali bo pot vodila skozi gozd, ki bo vsaj delno preprečil pasti vetra. Vremensko napoved spremljam tudi z več hidrometeoroloških strani. Včasih čutim, da bi s toliko informacijami lahko tekmoval z izobraženim meteorologom. Poleg temperature, senzorične temperature me zanimajo tudi smer in sunki vetra oziroma odstotek verjetnosti padavin. No, vremena ne moremo izbirati ampak oblačila da, in zato sledi ta pomembna izbira.

Ravno zaradi vremena vas spomnim, da so v tem obdobju izredno pomembna dobra in kakovostna oblačila. Oblačila, ki bodo s svojimi lastnostmi kolesarjem zagotovila idealno udobje v vožnji v vsaki sezoni. Osebno nisem takoj opremil kolesarske omare. Postopoma sem ugotovljal informacije o materialih in o novicah na kolesarskem oziroma športnem trgu. Tako sem čez čas zložil garderobo iz več kosov do različnih vremenskih razmer.

Za hladnejše vreme imam osebno raje dolge izolirane hlače ali funkcionalne hlače, funkcionalno majico, zasnovano za zahtevano temperaturo, klasičen dres in na vrh toplo jakno ali dres z dolgimi rokav. Če me pot pripelje na vrh, čemur sledi spust, potem iz žepa jakne vzamem telovnik. Če pa je spust daljši in na telesu začutim znoj, potem je odličen tanek dežni plašč, ker delno odpravi hladen občutek zračnega upora.

 

VSAKA MALENKOST SE RAČUNA

Kolesarski trg poleg dobrih oblačil ponuja različne dodatke, ki so odlični pomočniki v vsakem vremenu. Osebno menim, da so najpomembnejši dodatki moje pomladne obleke prevleke za čevlje, kapa ali šal in rokavice. Ključno je, da so vaše noge na toplem. Zato poleg dobrih nogavic ščitijo pred mrazom tudi prevleke za čevlje, bodisi cele ali le konice čevljev. Malo znoja na glavi in ​​veter je zelo neprijetna kombinacija in o posledicah ne govorim, zato je kapa ali šal odlična izbira. Rokavice pa preprečujejo, da bi se mraz dobil za nohte.

Včasih se je lepo odpraviti na manjši kolesarski izlet, kjer se lahko ustavite v kavarni in prigriznete. Vendar nekatere poti nimajo te možnosti. Da bi se izognili dehidraciji tudi v hladnejšem vremenu, morate opremo ustrezno prilagoditi in si pripraviti dovolj tekočine. Menim, da ne bi bilo primerno s seboj vzeti 1,5 l termo z vrčkom, samo zato, da bi imeli prijeten občutek. Odlična rešitev je termo steklenica, ki lahko približno dve uri vzdržuje temperaturo pijače, kar je povsem dovolj v krajših spomladanskih kolesarskih etapah.

Dovolite, da vam dam še zadnji nasvet, pri "oborožitvi" na spomladanski kolesarski etapi. Ne pozabite na krajše dni v primerjavi s poletnimi meseci. Zato ne samo vi, ampak tudi drugi  bodo cenili vaše odsevne elemente, zaradi katerih ne boste ušli niti enemu očesu. Seveda v primeru mokre ceste ali močnega dežja posežite po preprostem in odstranljivem blatniku pod sedežem.

 

KONEC

Prijeten topel vetER, sonce, ki greje hrbet, na telesu le ena plast kolesarskih oblačil. To so idealni pogoji, toda tisti, ki želijo poizkusiti čar kolesarjenja, bodo vedeli, da so tudi še manj idealni pogoji jamstvo za dobro športno izkušnjo. Resnično sem mnenja, da ni slabega vremena, ampak je le neprimerno oblečen športnik, zato se osebno veselim te spomladanske sezone, ko lahko začnem izpolnjevati vse izzive, ki me čakajo v tej sezoni.