Amater med profesionalci>

Gledati profesionalce samo na televiziji je preveč enostavno, še lažje pa je s kavo ali pivom v roki. V tako domačem vzdušju celotna etapa poteka zelo hitro. Pravi kolesarski navdušenec bi moral to izkusiti na lastni koži.

S kolesarjenjem je povezanih veliko izkušenj, preseženih ciljev ali izpolnjenih sanj, ki sem jih z vami delil že v prejšnjih člankih, v tem blogu pa bi z vami rad delil osebno izkušnjo iz moje poletne dogodivščine - amaterske kolesarske dirke okoli Poljske (Tour de Pologne). 

ČEZMEJNE KOLESARSKE DIRKE

Diskvalifikacija Petra Sagana na Tour de France je privedla do spremembe koledarja dirk. Ko so severni sosedje objavili startno listo dirke Tour de Pologne z imeni kolesarjev posameznih ekip in potrdili udeležbo uspešnega slovaškega kolesarja, nisem okleval niti minute in sem se pripravil na potovanje za Saganom. 

Ko smo prispeli na Poljsko, je bilo vse pripravljeno za nemoten potek zadnje etape v okolici Tatranske Bukovine. Prvič sem videl toliko kilometrov, omejenih z ovirami, oglasi glavnih sponzorjev so bili na vsakem vogalu, predvsem pa je bilo povsod slišati veliko Slovakov, ki so prišli predvsem zaradi naše slovaške zvezde iz Žiline.

Med prevozom s parkirišča na cilj etape smo slišali velike ovacije in navijanje navijačev ob progi. Velik hrup je naznanil konec celotne dirke. Moje navdušenje je upadlo zaradi strahu, da sem zamudil dogodek. Slovaški navijači pa so nam razložili, da peloton dirke Tour de Pologne še ni šel mimo. Navijači so navijali tudi za tekmovalce na amaterskih dirkah, ki so potekale sočasno. Ta amaterska dirka je vsako leto organizirana kot spremljevalni program dirke Tour de Pologne.

Kolesarji lahko tekmujejo, uživajo v vzdušju glavne dirke neposredno s sedeža svojega kolesa in preizkusijo zahtevnost proge, ki jo bodo profesionalci prevozili dvakrat. Amaterji bodo progo prevozili le enkrat, a tudi to bo za kolesarje predstavljalo težavo. Odlična proga z napornimi vzponi, predvsem pa z velikim številom sodelujočih kolesarjev. 

Prvič v živo videti svetovni fenomen - Petra Sagana, je bilo čudovito doživetje. Čeprav je samo zletel mimo v množici kolesarjev v pelotonu, je bilo res vredno. Vznemirljivo doživetje so prekinile misli na amaterske dirke. Iskal sem vedno več informacij in se odločil, da se bom tudi sam nekega dne udeležil te dirke. 

PRIPRAVA NA DIRKO 

Leto je minilo zelo hitro in po vrnitvi s potovanja po Italiji, kjer sem osvojil Passo della Stelvio (ki sem ga omenil v tem članku), so se začele priprave na Tour de Amatorow Tour de Pologne v Tatranski Bukovini. 

Teden dni pred dirko sem se z nekaj prijatelji odločil, da bom na prizorišču dirke prehodil celotno progo, še posebej najtežje vzpone na progi. Nekatere od njih so imele tudi do 20 % naklon. Strinjali smo se, da bi bilo najbolje, če bi bili na vzponih čim bolj spredaj. Če se kolesar pred vami ustavi ali skoči s kolesa, zaradi ugodnega položaja ne bo težav. Ker je potem malo možnosti, da bi se mu izognili. Med treningom se je bilo treba zavedati, da te amaterske dirke ne bodo brezplačne.

TOUR DE AMATOROW 

Prišel je dan D. Zjutraj sem zgodaj vstal, saj je bilo treba uradno registracijo - prevzem startne številke in startnega paketa za kolesarje - opraviti osebno. Zaradi celodnevne zapore ceste nisem mogel priti na mesto starta z avtomobilom, zato me je čakal 3 km dolg vzpon. 

Začetek je bil predviden ob 7:30. Poleg splošnega spoštovanja iz moje prve dirke sem se bal, da bom zamudil start. Organizatorji so se tega lotili drugače. Start je bil razdeljen na več sektorjev, zato je redno startala skupina približno 200 kolesarjev. Začel sem šele v 8. sektorju. Vse bolj sem se bližal kraju starta in čeprav nisem hotel zmagati, ampak uživati v dogodku, sem čutil stres. 

Uradni začetek dirke. Prvi vzpon je bil v pelotonu. Nisem razumel, od kod imam toliko energije. Čutil sem vsak navijalski aplavz neznanih navijačev. Čeprav številke tega ne kažejo, se počutite kot profesionalec.

Dirka se je zares začela na strmem spustu, kjer so se začele kazati težke razmere. Na žalost so nekateri to vzeli dobesedno kot dirko in končali v prvem ostrem zavoju na spustu. Zlomljena karbonska kolesa ali krvave rane kolesarjev so mi takoj pokazala, da je treba biti previden.

Prišel je grozljiv vzpon, na katerega smo se s prijatelji pripravljali že med treningom. Nastala je situacija, ki sem se je bal. Kolesarji pred mano so skočili s koles. Ni nam preostalo drugega, kot da skočimo s kolesa in ga potisnemo do vrha vzpona. Prepričan sem, da ste seznanjeni z dejstvom, da je precej neumno teči v cestnih kolesarskih čevljih.

Ko smo prečkali vrh hriba, sem se zavedel, da moram nadaljevati, če želim uživati v naslednjem strmem vzponu. Postopoma mi je uspelo prehiteti posamezne tekmovalce na ravnih delih proge. Seveda je bilo na progi veliko kolesarjev, saj so vsi startali ob različnih urah. 

Zavoj za zavojem, vzpon, spust, osvežitev in neverjetno vzdušje. V glavi imam še vedno najdaljši in najstrmejši vzpon celotne dirke, na katerem se v aplikaciji Strava pojavljajo tudi velika kolesarska imena. Boleče noge že jemljejo energijo samo zaradi navijanja navijačev.

Na koncu etape sem ponovil pot od jutranjega teka do starta/cilja in počasi videl vedno več ciljnega ovinka. Na cilju me je takoj sprejela oseba iz organizacijske ekipe in me usmerila do šotora, kjer so ponujali kosilo. Za zaslužen nastop smo dobili ogromno porcijo testenin s sirom.

Po kosilu sem kolo naložil na nosilec avtomobila in užival v vožnji skozi glavni peloton dirke Tour de Pologne. Na poti domov sem podoživljal vzdušje, ki sem ga doživel v prejšnjih urah. Na takšni dirki se amaterski kolesar vsaj za trenutek počuti kot profesionalec. Toplo ga priporočam vsem.

Morda sem s tem člankom navdušil kakšnega ljubitelja cestnega kolesarstva, da bo na sedežu svojega kolesa užival na dirkah, ki jih prenašajo televizijski zasloni. Tako kot sem v prvem letu spodbujal amaterske kolesarje, bom z veseljem prišel in spodbujal še kakšnega amaterskega slovaškega kolesarja na takem mednarodnem dogodku. Druga možnost je, da se srečava na startu.