PASSO DELLO STELVIO prvi del - motivacija in pot

Tagi:
PASSO DELLO STELVIO prvi del - motivacija in pot>

ENA PUSTOLOVŠČINA NI DOVOLJ

Po uspešnem vzponu na Sveti Jurij na Hrvaškem sem še vedno imel v glavi to, da moram še naprej odkrivati in spoznavati kraje, ki spadajo med vrhunske kolesarske kraje na svetu. Kot velik ljubitelj cestnega kolesarjenja se vsako leto veselim na slavne spomladanske klasike in prihod legendarnega Grand Tour na televizijske oddajnike. Poleg gledanja dirke lahko gledalec spozna arhitekturo, zgodovinske ali kulturne spomenike, pa tudi lepoto narave v teh državah, ki lahko služi tudi kot "vodnjak idej", kam lahko gre v prihodnosti.

Spomnim se Giro d´Italia iz leta 2017, kjer se je za roza dres Maglia rosa tekmovalo predvsem med kolesarji Dumoulinom, Quintanom in Nibalijem. Najtežja kraljeva etapa jih je čakala 23. maja, kjer so morali premagati 227 km in preplezati 5400 metrov višine. Šlo je za vzpon na Stelvio s švicarske strani, ki se je na Gire v programu pojavil prvič v zgodovini, ravno v jubilejnem 100. letu dirke.

Najbolj nepozaben trenutek, ki ga lahko najdemo v vseh delih te faze, je situacija, ko se vodja skupne razvrstitve Tom Dumoulin ustavi pred začetkom vzpona na Umbrail pass zaradi želodčnih težav in mora na stranišče. Plezanje po tej podaji je bilo res čudovito doživetje gledalca. Za kolesarje je bila to težka etapa, saj hrib ni padel pod 8% in na obrazih jim je bilo jasno, da vsak meter dobesedno boli. Po dirki sem bil navdušen nad to kraljevsko etapo in predvsem nad gorskim prelazom Passo dello Stelvio.

NASTAVLJENI NA ISTI VAL

Zahvaljujoč kolesarjenju sem poleg odličnih izkušenj spoznal veliko ljudi in sklenil številna prijateljstva. Nekega dne sem se na skupnem potovanju s prijateljem Ferom pogovarjal o svojem vzponu na Sveti Jurij in mu zaupal željo, da bi nadaljeval in okusil legendarni Stelvio. Feri je bil nad mojo idejo navdušen in ker je v bližnji Silandro Schlanders hodil na delo je dobro poznal pot. Pridružil se je moji enočlanski pustolovski ekipi.

Na naslednjem potovanju smo svojo idejo predstavili tudi prijatelju Danu. Tudi ta je bil navdušen. Na naslednjem sestanku smo razpravljali o organizacijskih zadevah. Morali smo poiskati prenočišče, prevoz, in se tudi dogovoriti za sam načrt poti. Najti in rezervirati prenočišče, s tem nismo imeli težav, saj penzijon Martello v čudovitem okolju je bil za nas kot nalašč.

Cilj treninga je bil "nastaviti" noge in glavo v breme na hribih. Trenirali smo v prostem času po službi, predvsem v Visokih Tatrah in Levočskem vrhu. V okviru priprav smo si preko spletnih kamer vsak dan ogledali dogajanje v Martelli in Stelviji in vremenske napovedi. Cilj našega potovanja je pokrila bogata snežna oddeja in vremenske razmere so bile bolj primerne za zimske športe. Vendar je bila želja stopiti na Stelvio močnejša.

Pred odhodom v Italijo smo pregledali kolesa in spakirali prtljago. Vedeli smo, da bomo za hribe potrebovali kolesarska oblačila, ki se bodo popolnoma prilagodila različnim vremenskim razmeram. Osnova je bilo funkcionalno termo spodnje perilo, ki bo športnika popolnoma ogrelo v vremenu, ki spominja na zimske in spomladanske mesece. Dresi so morali imeti lastnosti z dobro termoregulacijo, brezrokavniki in jakne pa so morali biti odporni na veter in vodo. Majhna oprema je prav tako pomembna. Pozabiti na nogavice, rokavice, ruto ali ščitnike na roke in kolena bi bila napaka. Med spustom bo kolesar cenil vsako dodatno opremo, ki se segreje.

 

PRIHOD V ITALIJO

Na dan odhoda smo v avto naložili vso prtljago in kolesa in smo štartali. Po nekaj urah smo zapustili Slovaško in prešli v Avstrijo, nato smo lahko nekaj časa dihali nemški zrak in nato nas je pozdravila Italija. Zaradi popravil na poti je bil prehod v gorah zaprt in tako smo bili preusmerjeni na obvoz skozi Švico. Na meji so nas že ustavili švicarski cariniki, da bi ugotovili razlog in vzrok prehoda skozi njihovo ozemlje. Pregled naših dokumentov je trajal približno 20 minut. Še danes ne vemo, kaj jim ni bilo všeč.

Po mejni kontroli smo se po nekaj kilometrih po Švici vrnili v Italijo. Z meje smo se preselili v avtonomno provinco Bolzano in prenočišče smo imeli v Gandi di Martello. Penzion je bil v resnici zelo prijeten, okolica pa bogata s čudovitim razgledom na hribe in gozdove.

Ko so se bojevniki v preteklosti pripravljali na nadaljnje bitke, smo tudi pri preverjanju spletnih kamer ponovno ocenili svojo bojno taktiko. V zadnjih delih Stelvije se je še vedno držal sneg, zato je bil prehod skozi Trafoi zaprt. Naša odločitev je bila naslednja: prišli bomo do Stelvija, vendar s švicarske strani - od Santa Marije do prelaza Umbrail.

Da, zmogli bomo popolnoma isti odsek poti do Stelvije, kot so šli "profesionalci" na Giro d'Italia leta 2017. Pripravni dan je za nas končan, morda nas je čakala ena največjih izkušenj. Naš dan "Stelvio" bom razložil v naslednjem delu.

ZAKLJUČEK

Mogoče se sliši smešno, ampak res se lahko najprej zahvalim televizijski oddaji iz Gira d'Italia iz leta 2017, ko sem prvič videl vzpon na ikonični Passo Della Stelvio. Drugič, zahvaljujem se fantom, ker so se uglasili na isti val z mano in se odločili za skupno avanturo in izkušnje v Italiji. To pa je samo konec tega bloga, največjo izkušnjo boste našli v naslednjem članku.