Kako koronavirus vpliva na profesionalno kolesarjenje?

Tagi:
Kako koronavirus vpliva na profesionalno kolesarjenje?>

Desetine profesionalnih kolesarjev so sezono začelI tradicionalno januarja in v začetku februarja. Na primer Richie Porte v Avstraliji, Peter Sagan v Argentini. Koronavirus pa je že januarja povzročil preložitev kitajske dirke Tour of Hainan. Konec februarja so se pojavili prvi pomisleki glede možne preložitve in odpovedi spomladanskih kolesarskih dogodkov v Italiji.

Koronavirus v pelotonu

Ti pomisleki so se še okrepili, ko so bili potrjeni prvi primeri okužbe neposredno v pelotonu. Turneja po ZAE so predčasno končali in testirani so bili vsi udeleženci.

Ekipe UAE Team Emirates, Cofidis, Groupama-FDJ in Gazprom-Rusvelo so ostali v hotelski karanteni, saj je šest članov ekipe imelo pozitiven test. Tudi zvezdniški sprinter Fernando Gaviria in njegov pomočnik Maximiliano Richeze. Vozniki so med karanteno v hotelu dobili igralne konzole ali stacionarna kolesa. Medtem so se prve elitne ekipe začele odjavljati iz naslednjih kolesarskih dogodkov.

Odpoved italijanskih prireditev

V začetku marca so organizatorji napovedali odpoved več italijanskih dirk. Priljubljena klasika s prašnimi cestami Strade Bianche, najdaljša klasika (298 kilometrov) in prvi od petih spomenikov sezone Milano - San Remo, pa tudi ekipni dogodek, ki povezuje obe morja, Tirreno - Adriatico, so odpovedali.

Ikonični Milano - San Remo se že od druge svetovne vojne ne odvija letos prvič. Vincenzo Nibali in na tisoče kolesarjev amaterjev so del poti vsaj simbolično, opravili na tekalnih stezah. Belgijci so si slavno klasiko počastili z ekstremnimi treningi. Oliver Naesen je prekolesaril 365 kilometrov, Thomas De Gendt pa 300 kilometrov.

Francoski etapni dogodek Pariz - Nice se je začel, vendar brez osmih ekip World Tour in brez dostopa navijačev do kolesarjev na začetku in koncu etap.

Ukinitev klasike

Sredi marca se je kar začelo dogajati. Belgijska vlada je prepovedala vse marčeve športne prireditve, vključno z več tradicionalnimi pomladnimi kolesarskimi klasikami. Madžarska je razglasila izredno stanje, zaradi katerega so se organizatorji Giro d'Italia prisilili, da se odločijo za preložitev začetka prve kolesarske Grand Tour. Mednarodna kolesarska zveza (UCI) se je 15. marca odločila, da bo tekmovanje prekinila vsaj do 3. aprila. Profesionalni kolesarji so se vsi vrnili domov.

Najpomembnejše pomladanske klasike Turneje po Flandriji, Pariz - Roubaix in zlata dirka Amstel so bile odložene v neznan poznejši datum.

Tour de France brez navijačev?

Trenutno se špekulira naj bi se Giro d'Italia in najpomembnejše pomladne klasike začele jeseni. Kaj bo s Tour de France naj bi se  odločilo v prihodnjih tednih. Mogoče bomo šli "za zaprtimi vrati". Francoska ministrica za šport je poudarila, da bi se Tour de France  šla brez navijačev na progi.

Njen ekonomski model temelji na televizijskih pravicah in ne na vstopnicah. Nekdanji predsednik UCI Brian Cookson se je domislil, da bi preselil Gira in Tour de France ter skrajšal vse Grand Tours s treh na dva tedna.

Vpliv korone na profesionalno kolesarjenje

Bradley Wiggins je opozoril, da so posledice krize lahko tudi "uničujoče" na življenje številnih kolesarjev. Patrick Lefevere, vodja ekipe Deceuninck - Quickstep, je prav tako zelo zaskrbljen: "V najboljšem primeru se bo začelo znova junija, v najslabšem primeru pa bo cela sezona odpovedana. Če Tour de France ne bo, se lahko celoten poslovni model kolesarjenja zruši. "

Lefevere opozarja, da bodo sponzorji prihranili denar pri trženju zaradi gospodarskih izgub in da bodo morda izgubljene nekatere elitne kolesarske ekipe. Hkrati si izkušeni vodja ne ve predstavljati , kako bi nastisnili vse dirke in svetovni pokal v neke slabe dva mesece.

Frédéric Grappe, športni direktor Groupama - FDJ, prav tako opozarja na potencial nelojalne konkurence, če se nenadoma nadaljuje junija ali jeseni. Trenutno je trening zunaj prepovedan v Italiji, Španiji ali Franciji.