Kdo sponzorira kolesarske ekipe?

Tagi:
Kdo sponzorira kolesarske ekipe?>

Bora - Hansgrohe, CCC Team ali Jumbo - Visma. To so znana imena kolesarskih ekip. A veste, zakaj Sagan, Van Avermaet ali Roglič nosijo te etikete in kaj pomenijo?

Cestno kolesarjenje je specifično in deluje drugače kot nogomet. Ne samo dresi, ampak tudi imena ekip se spreminjajo glede na sponzorje. Na začetku so ekipe sponzorirali predvsem proizvajalci in prodajalci koles in kolesarske opreme. To še vedno velja v svetu gorskega kolesarjenja.

Toda po drugi svetovni vojni so v svet cestnega kolesarstva vstopila velika nacionalna in mednarodna podjetja. S kolesarjenjem lahko svojo blagovno znamko predstavijo v več deset državah za razmeroma malo denarja. To je zanimiva kombinacija že na poti, prek večurnih televizijskih oddaj, pa tudi prek interneta in družbenih omrežij. Država, od kod prihajajo sponzorji in kjer delajo, vpliva tudi na sestavo seznamov posameznih ekip.

AG2R LA MONDIALE

Francosko ekipo sponzorira zavarovalnica in hranilnica. Ima več kot deset tisoč zaposlenih. Ekipni dresi in logotip podjetja združujejo rjavo in modro. Rjava simbolizira zemljo in modro nebo.

ASTANA PRO TEAM

Zanimivo je, da je ta ekipa dobila ime po nekdanjem imenu glavnega mesta Kazahstana. Ta se je odtlej iz Astane preimenovala v Nur-Sultan. Sponzorirajo ga državna podjetja iz Kazahstana.

BAHRAIN - McLAREN

Nasser bin Hamad Al Khalifa. Je član kraljeve družine Bahrajni, ki stoji za oblikovanjem te ekipe. Sponzorira ga Kraljevina Bahrajn in McLaren. Britanska znamka, desetletja znana po svetu formule 1, se poleg proizvodnje in razvoja v avtomobilski industriji ukvarja tudi z izboljšanjem športne opreme.

BORA - HANSGROHE

Peter Sagan in Rafal Majka se v kuhinjskem okolju ne pojavita po naključju. Bora je proizvajalec sodobnih kuhinjskih enot. In Hansgrohe se ukvarja s sanitarijou.

CCC Team

Oranžno poljsko ekipo sponzorira mreža za prodajo čevljev. CCC ima več kot 1200 trgovin v 29 državah.

COFIDIS

Cofidis je drugo francosko podjetje na področju financ, ki je aktivna v kolesarstvu. V mnogih državah zagotavlja posojila.

DECEUNINCK – QUICK-STEP

Proizvajalca PVC oken Deceuninck in proizvajalca laminatov Quick-Step financirata belgijska ekipa. Obe podjetji sta predstavljeni v modri barvi, zato najuspešnejša ekipa pelotona nosi modro barvo. Ekipa je v lasti češkega milijarderja Zdeneka Bakaly.

EF PRO CYCLING

Ta ekipa ima zanimivega kadrovskega sponzorja. Education First je ena največjih zasebnih izobraževalnih organizacij na svetu. Podružnice se ukvarjajo z jezikovnim izobraževanjem, izobraževanjem in izmenjavo. Ima več kot 40 tisoč zaposlenih.

GROUPAMA-FDJ

FDJ je francosko loterijsko podjetje, ki že 20 let sponzorira isto ekipo. Groupama je še ena francoska zavarovalnica, ki deluje v svetu kolesarstva.

ISRAEL START-UP NATION

Izraelska ekipa je nova med elito. Sponzorira ga neprofitna organizacija iz Tel Aviva, ki "gradi mostove do izraelske inovacije".

LOTTO-SOUDAL

Belgijska loterija sponzorira kolesarsko ekipo že od leta 1985. Soudal je aktiven na področju gradbene kemije.

MITCHELTON - SCOTT

Mitchelton je proizvajalec vina, Scott pa proizvaja kolesa. Ekipo ima v lasti eden najbogatejših avstralskih Jerry Ryan,

MOVISTAR TEAM

Movistar je blagovna znamka telekomunikacijskega podjetja Telefónica, ki deluje v Španiji in državah Latinske Amerike. V nekaterih državah nastopajo tudi pod blagovno znamko O2.

NTT PRO CYCLING

Nipon Telegraph and Telephone je še eno telekomunikacijsko podjetje v svetu kolesarstva. Skupaj s Toyoto, Mitsubishijem in Hondo je eno največjih japonskih podjetij.

TEAM INEOS

Michal Kwiatkowski ali Chris Froome nosijo dres ekipe, ki jo sponzorira mednarodno kemično podjetje Ineos.

TEAM SUNWEB

Sonce preko spleta. Ime nemške ekipe nakazuje, da je glavni sponzor potovalna agencija, ki ponuja sončne oglede.

TEAM JUMBO-VISMA

Jumbo je nizozemska veriga supermarketov. Visma je norveško informacijsko podjetje. Tudi takšno heterogeno povezavo ponuja sponzorski svet kolesarjenja.

TREK-SEGAFREDO

Za to ameriško ekipo stoji proizvajalec koles Trek in kavna družba Segafredo.

UAE TEAM EMIRATES

Združeni arabski emirati in državna letalska družba Emirates finančno zagotavljajo to ekipo, na primer vodita Gaviria in Kristoff.