Michal Morvay>

O uspešnem mladem športniku Michaelovi Morvay se govori kot o drugem Matejovi Tóth. Nič čudnega, saj ima mladi Slovak, ki prihaja iz okolice Nitre, pod okriljem trenerja Mateja Spišiaka, že v mladosti na svojem računu že veliko športnih dosežkov. Zelo smo bili veseli, ko smo izvedeli, da je Michal tudi strasten kolesar, in ko smo se dogovorili za sodelovanje, smo ga takoj prosili za intervju.

Zakaj si izbral športno disciplino prav hitro hojo?  Konec koncev je na nek način še vedno malce nenavaden šport.

Pri 15 letih sem prenehal z nogometom in zato ker sem že v osnovni šoli hodil v atletski razred, kjer so me poslali na dirko v hitri hoji. Ta mi je postala všeč, zato sem se želel s hitro hojo ukvarjat. Poklical sem trenerja Spišiaka, ki je še vedno moj trener in sčasoma sem začel živeti za ta šport.

 

Verjetno porabiš veliko časa za treninge in priprave. Kako ti uspeva najti čas tudi na šolo, družino, prijateljev?

Težko. Družina in prijatelji morajo svoj čas prilagoditi mojemu urniku. Na srečo vsi razumejo. Tudi doma me res zelo podpirajo, za kar sem jim zelo hvaležen. Najtežje je bilo trening uskladiti s šolo, saj je trening zahteven in ga je bilo težko uskladiti s študijem na univerziteti. Toda na koncu mi je uspelo.

 

Kako dojemajo tvoj uspeh tvoji starši?

S ponosom sledijo moji poti in mojim ciljem.

 

Trd trening zahteva kakovostno prehrano in regeneracijo. Kako to delaš ti? Imaš posebno prehrano? In kako regeneriraš svoje telo po zahtevnem treningu?

Da, seveda. Moj  jedilnik je poseben, takšen, ki bi ga moral imeti vsak športnik. Dieta je eden osnovnih stebrov športne uspešnosti. Najbolj mi ustreza uravnotežena prehrana, ki jo poskušam zadnje leto, zlasti tri mesece pred dirko. Drugi pomemben dejavnik, je tudi regeneracija telesa. Oblike regeneracije vključujejo plavanje, vaje DNS, masaže, raztezanje in še veliko več.

 

 

Kateri športni dosežki so za te najbolj dragoceni? Se še spomniš svojega prvega velikega uspeha?

Najbolj dragocen mi je naslov prvaka Slovaške na 50 km. Trenutno sem uvrščen na olimpijske igre, kar me zelo veseli.

Moj prvi uspeh je bil pol leta treninga na svetovnih prvenstvih mlajših od 17 let, kjer sem končal na 16 mestu od 48 udeležencev. cich.

 

Kaj počneš takrat, ko ne treniraš in se ne pripravljaš na dirko?

Ves svoj prosti čas poskušam posvetiti družini in prijateljem. Rad potujem, igram tenis, imam rad tudi kolesarjenje in pohodništvo.

 

Ali se ukvarjaš tudi z drugimi športi?

Da, seveda. V pripravo sem vključil fitnes, cestno kolo, tek v hribe in plavanje..

 

Kolesarjenje je za te, bolj sprostitev ali dodatek k treningu?

Odvisno je od obdobja usposabljanja v pripravi, predvsem pa kot dodatek k treningu.

 

Kaj te čaka v prihajajočem obdobju? Kakšne so tvoje profesionalne vidike za letošnje leto?

Čaka me več manjših tekmovanj na Slovaškem in tudi zunaj Slovaške. Ampak v prednosti je 50-ta. v decembru, ko se bo odprla olimpijska uvrstitev.

 

Kako izgleda tvoj dan?

Po zajtrku se pred začetkom glavnega programa vadbe mišice pravilno segrejem in izvajam trebušno dihanje. Potem sledi glavni del treninga hitre hoje. Po treningu se raztegnem in regeneriram. Sledi kakovostno kosilo, na primer testenine z lososom, sprostitev in kava, včasih grem še na kolo (70-80 km). Popoldne imam drugo fazo treninga - proge, masaže ali druga oblika regeneracije mišic. Nato večerja in lahkotno raztezanje pred spanjem.

 

Ali si imel že kakšne resne poškodbe?

Vnetje tetive pred dvema letoma. To je pogosta poškodba pešcev. Vendar moram reči, da poleg tega se ni zgodilo nikoli nič hujšega.

 

Kakšne so po tvojem mnenju prednosti in slabosti življenja profesionalnega športnika?

Prednost je zagotovo to, da počnem to, v čemer uživam. Spoznavam veliko novih ljudi, potujem po vsem svetu in mi uspeva in priahaja tudi želeni uspeh. Slabša stran življenja športnika je, da skoraj nimam zasebnega življenja in ves svoj prosti čas žrtvujem športu.