5 nasvetov za izbiro kolesarskega dresa>

Športna oblačila za kateri koli šport so investicija kot vsa druga oblačila - za kolesarjenje pa sploh! Kakovosten kolesarski dres mora biti udoben, zračen in ne sme vas omejovati pri aktivnosti. Preprosto mora ustrezati v vseh smerih. In nenazadnje, pomembno je, da se počutite kot del kolesarske skupnosti. V dresu boste videti kot profesionalec in se med vožnjo s kolesom boste zahvaljujoč pravemu dresu počutili neverjetno.

Ponudba kolesarskih oblačil je danes tako bogata, da je odločitev za nakup pravega pogosto težavna - zlasti za začetnike kolesarje. Na izbiro je na stotine dresov, ki se razlikujejo po materialu, kakovosti, dizajnu, kroju, pa tudi ceni.

V našem članku vam želimo pokazati, kateri so najpomembnejši dejavniki pri izbiri kolesarskega dresa.

1. Material

Sliši se sicer malce neverjetno, toda prva stvar, ki jo morate upoštevati pri izbiri dresa, je material. V večini primerov so dresi izdelani iz poliestra - v različnih razmerjih z drugimi materiali. Morda razmišljate, da bi se raje izognili umetnim vlaknom in raje bi posegli po naravnih materialih  kot je bombaž. Takšno odločitev bi "prej ali slej" obžalovali! Bombaž je lahko zelo neprijeten material. V bombažni majici se močno znojimo in majica se neprijetno prilepi na kožo. Tkanine iz poliestra so zračne in se hitro sušijo - odvajajo znoj z vaše kože, tako da med vožnjo ne boste občutili hlad in vlago.

V primeru, da še vedno vztrajate pri naravnih materialih, potem priporočamo MERINO volno. Merino volna se naravno hitro suši in ostane topla, tudi če se znoji ali zmoči. Poleg tega je naravno odporna na neprijetne vonjave. Material Merino volna je večinoma uporabljena pri oblačilih nošenih kot spodnje sloje, funkcionalne majice, jopice, nogavice, kape itd.. Oglejte si bogato ponudbo izdelkov iz Merino volne na naši spletni strani Holokolo.

Za vroče poletne vožnje priporočamo dresi izdelani iz t.i. SUPPERLEGRA ("super lahka" iz italijanščine) materiala. Ta material je skoraj kot mrežica, zelo lahek in zračen. Vendar je tudi zelo tanek in vas ne bo dovolj zaščitil pred škodljivimi UV žarki in opeklinami med dolgimi vožnjami.

Posebna kategorija so t.i.. funkcionalni dresi. V naši spletni ponudbi na  Holokolo takšni dresi najdete od dveh najbolj znanih proizvajalcev: Biotex in Six2. Posebni so po tem, da so izdelani iz materialov, ki so zelo podobni funkcionalnemu spodnjem perilu. Nosijo se kot zgornji sloj na funkcionalni majici ali majici brez rokavov.  Njihova prednost so posebna vlakna, ki pogosto (čeprav ne vedno) vsebujejo tudi ogljikova vlakna. Ta vlakna prenašajo toploto, ki jo ustvari vaše telo, nazaj v vaše mišice in ustvarjajo tako globoko toploto. To segrevanje pospešuje pretok krvi in ​​s tem spodbudi mišice za boljše delovanje, pomaga vzdrževati telo pri konstantni temperaturi in zmanjšuje porabo kisika ter tako zagotavlja manjšo utrujenost mišic.

Dražji dresi so običajno izdelani iz različnih visoko kakovostnih materialov. Več uporabljenih materialov pomeni večje udobje in boljšje prilagajanje telesu. Gre se tudi bolj za strateško uporabo materialov in njihovo kombinacijo za povečanje tehničnih lastnosti dresa. Na primer, na sprednji strani dresa (na prsih in ramenih) je večinoma uporabljen vetruodporen material. Na hrbtu in pod rameni, kje se bolj znojimo je pogosto uporabljen mrežast material, lahkega sušenja.

Dobro je, da pred kupo preizkusite več dresov in se prepričate, da se vam resnično prilega. Dobro si premislite, katero vrsto kolesarjenja želite voziti (cesta, MTB itd.). Vaš denar bo zagotovo dobro porabljen, če bo vaš novi dres zračen, pripomogel bo k ohranjanju stalne temperature vašega telesa in še več, če ima UV zaščito in antibakterijske lastnosti.

 

2. Kroj  „fit“

Če pogledate zgornjo sliko, boste takoj opazili, da so se dresji že od časa Eddyja Mercksxa močno spremenili. Pri današnjih modernih dresih velja "bolj kot je tesen, je bolj aerodinamičen". Kot začetnik morda ne boste naklonjeni nošenju popolnoma oprijetih dresov - takšnih, kot jih vozijo profesionalci. Dejstvo je, da boljše prileganje pomeni manj zraka in manj boste "plapolali". "Leteči" dres vas bo le upočasnil, na daljših vožnjah pa boste zagotovo občutili razliko v smislu porabe energije. Če vas nismo prepričali o kupi popolnoma oprijetega, aerodinamičnega dresa, si vsaj kupite takšnega, ki vam bo ustrezal, v katerem se boste počutili udobno, in s tem povečali svojo zmogljivost.

Drug pomemben dejavnik pri izbiri dresa je njegova dolžina - poskrbite, da je majica dovolj dolga, še posebej, če ste višji. Zadnja stvar, ki jo potrebujete, je da se vam dres med vožnjo vleče navzgor. Najboljši dresi so takšni, ki so spredaj kratki, in na hrbtu podaljšani.

Dolžina rokavov je tudi zelo pomembna. Dolgi rokavi so odlični v hladnejšem vremenu, toda za poletje boste zagotovo potrebovali dres s kratkimi rokavi ali brez rokavov. Če imate omejen proračun, izberite majico s kratkimi rokavi in rokavčke, ki stanejo veliko manj, koliko dres z dolgimi rokavi.

Mogoče že imate izkušnje z nakupom oblačil italijanskih proizvajalcev. Če je tako, verjetno veste, da imajo Italijani drugačno velikostne številčenje od standartnega evropskega, zato morate kupiti oblačila, eno celo do dve številki, večje od vaše standardne velikosti. Bodite pozorni ne le na kroj dresa in na to, kako se prilega vaši širini, temveč tudi na njegovo dolžino in obseg rokavov.

V Holokolo sodelujemo z več odličnimi italijanskimi dobavitelji, kot so Castelli, Santini, Alé, Nalini, Bianchi Milano, Gaerne, Sportful itd. To je treba upoštevati pri vseh teh znamkah.

3. Žepi

Klasični trio - standardni dresi imajo tri zadnje žepe, ki so odprti na vrhu. Uporabljajo se za shranjevanje denarnic, ključev, prehrane in drugih majhnih predmetov. Morda se zdi, da vam stvari med vožnjo lahko padejo iz žepa, v resnici pa so precej globoke, tako da to ponavadi ni problem. Običajno imajo na vrhu elastičen podstavek, ki bo tudi pomagal.

Nekateri dresi imajo dodatni žep / ali žepi z zadrgo. To je dodana vrednost, saj vam takšen žep zagotovi, da ne boste izgubili niti majhnih stvari, kot so na primer kovanci.

Pri dresih MTB so žepi običajno z zadrgo, saj se pogosteje kolesari vozijo po neravnih površinah in padajo.

4. Zadrga

Zadrge na dresu so zelo pomembne, saj dres lahko prilagodite vremenu in tako zagotovite pravo količino prezračevanja. Medtem ko imajo nekateri dresi kratko ali pol zadrgo, jih ima večina po celotni dolžini. Pomembno je, da ima vaš novi dres kakovostno zadrgo. Nadležno je, ko se moraš med vožnjo boriti z zataknjeno zadrgo. YKK je odličen proizvajalec zadrg in najbolj kakovostni dresi imajo to blagovno znamko zadrg. Takšno zadrgo uporabljajo tudi drugi proizvajalci športnih oblačil. Druga značilnost zadrg je t.i. CamLock zadrga. To je patentirana tehnologija, ki zadrgo zaklene. To je res velika prednost pri kolesarskih dresih, saj kolesarji med vožnjo lahko odpirajo zadrgo samo z eno roko. Če želite, da se zadrga ustavi na določeni višini, jo samo obrnete navzdol in zaklenite. Več si oglejtev spodnjem videu.

Druge malenkosti, ki dodajo zadrgam vrednost, so na primer prekrivne zadrge na vrhu ovratnika. To je v bistvu majhen kos tkanine, ki pokriva vrh zadrge, ko ga popolnoma povlečete do vratu. Poleg komičnega imena "garažna zadrga" iz angleškega prevoda "zip garage" ima tudi zelo pomembno funkcijo - preprečuje draženje kože na vratu ali ujeto zadrgo na bradi (au!).

5. Dizajn

Bolj, ko smo videti dobro, bolj se počutimo dobro. Izberite dizajn, ki ustreza ne le vašemu telesu, ampak tudi vaši osebnosti. Ne glede na to, ali želite odlično izgledati ali se vključiti v kolesarsko skupnost, iz naših kakovostnih in barvitih majic si boste zagotovo izbrali.