PASSO DELLO STELVIO drugi del – veliki dan.

Tagi:
PASSO DELLO STELVIO drugi del – veliki dan.>

ZJUTRAJ

Po težkem potovanju v Italijo smo takoj po ugašanju luči zaspali, ni nas motilo niti neznano okolje. Zjutraj so nas prebudile melodije budilkeyba in rahli sončni žarki, ki so poskušali prodreti ne samo skozi okno našega penziona, ampak tudi v vse hribe, ki so obdajali Martello. Vsak od nas je vedel, da nas čaka dan poln izkušenj, a tudi dan, bogat z višinskimi metri. Po zajtrku smo se začeli pripravljati na odhod.

Oblačti in spakirati se ni bilo čisto enostavno. Termometer v penzionu je zjutraj pokazal 13 ° C, v hribih pa je vremenska napoved poročala o 4 ° C. Moja odločitev, da izberem še posebej kakovostna funkcionalna oblačila, je bila res dobra ideja. Kot prvi sloj sem izbral funkcionalni telovnik, sledil je slovaški dres znamke Santini iz izdaje 2015, brezrokavnik in v nahrbtnik sem spakiral dodatke oblačil - ščitnike za roke, kolena itd. Za vožnjo sem imel pripravljeno protivetrovno in nepremočljivo jakno od podjetja Biotex, ki me ni nikoli razočarala.

Vse zapakirano, kolesa pripravljena. Martello smo lahko zapustili. Če se nekdo na naši »pustolovščini« še ni zares prebudil, ga je zagotovo prebudil hladen zrak med strmim in hitrim spustom v prvih kilometrih. Po priključitvi na glavno pot smo izbrali smer do Silandra Schlanders. 

Od Morterja smo se še vedno počasi vzpenjali, vendar noben strm klanec ni bil, le prijeten postopen vzpon, idealen za ogrevanje. Čeprav je naša pot vodila po glavni poti, so bili vozniki res zelo obzirni in potrpežljivi. Uvodna ura je tekla zelo hitro, saj smo poleg športa imeli priložnost spoznati unikatne kraje, arhitekturo, naravo v vsaki vasi ali mestu.

DO ZDAJ NEPOZNANI KRAJI

Ker je bil prehod skozi Traffoi zaprt zaradi bogate količine snega v zadnjih serpentinah, smo morali nadaljevati vožnjo vse do Švice. Na meji med Italijo in Švico cariniki kolesarjev niso ustavljsli, zato smo gladko prečkali. Ko smo prestopili mejo, nas je prehitel avtomobil, ki nam je s trobento signaliziral spodbudo, zato smo se začudeno obrnili. Bili so češki turisti, ki so na mojem dresu spoznali slovaško trobojnico, zato nas niso skrajšali o spodbudni klicaj. Smejali smo se in hkrati se zelo razveselili.

Približali smo se vasici Mustair, v kateri je srednjeveški benediktinski samostan sv. Jána iz leta 755. Po nekaj kilometrih se nam je pokazala smerna tabla proti Stelviu. Nasmejali smo se, ko smo se približali "legendarnemu kraju" (smerni znak), ki se ga mnogi ljubitelji Giro d'Italia iz leta 2017 spomnijo, ko se je moral Tom Duomolin v sili ustaviti. Stara znanka "jok po smehu" nam je bila ponovno potrjena. Pot se je nadaljevala do Santa Marije, kjer smo zavili na težko pričakovani in zahtevni prelaz Umbrail in Stelvio.

VIŠJI METRI NAD MORJEM, NIŽJA TEMPERATURA

Prvi trenutki so bili pravi poboj. Cesta se je dvignila in strm klanec nas je prisilil v hiter preklop v nižjo prestavo. Od odcepa smo se še naprej vzpenjali po strmem hribu.

Za Santa Marijo smo videli prve serpentine. Spoznali smo, da imamo že nekaj metrov ali kilometrov v nogah, zato je vsak izbral svoj tempo. S fanti sem se dogovoril, da se počutim dobro in si dam zdravo "v telo". Stopil sem na pedale in se odklopil od njih.

Z vsakim naslednjim metrom je temperatura padala vedno nižje. Razlog je bil jasen. Višja nadmorska višina, na kateri se je ob cesti pojavljalo vedno več snega, ter celo snežni zameti. Vreme se je igralo z nami. Nekaj ​​kapljic je spremljal strah, a usoda se je nad nami usmilila, plohe so se ustavile, zato sem nekaj kapljic dojel kot prijetno osvežitev. Na poti navzgor me je vsaka serpentina vedno bolj motivirala zahvaljujoč trenutkom, ki so me spominjali na etapo iz Gire iz leta 2017. Spodbujale so me različne besede navijačev na poti. Čeprav niso bili moji oboževalci, niti te besede namenjene neposredno meni, je pa izkušnja bila lepa.

ENKRAT SI GOR, DRUGIČ DOL

Bil sem približno 3 km od prelaza Umbrail passa, sem začutil prvo krizo. Poleg nenehno padajoče temperature mi je bilo neprijetno zaradi naraščajočega mraza in sunka, nato pa sem spoznal, da se ne bi smel odklopiti od fantov. S tem sem se moral hitro spoprijeti, saj obup in ustavljanje nikakor ni bilo dovoljeno niti za noge niti za vnaprej nastavljeno glavo.

Stopil sem na pedale in šel naprej. Moja nagrada je bil smerokaz za prelaz Umbrail pass v dvometrskem snegu. Končno sem se priključil cesti iz Bormija na Stelviu, ki mi je dodala drugo dozo energije. Vedel sem, da sem s vsakim pedaliranjem bližje koncu.

Zadnja dva kilometra sta mi šla res hitro. Ko sem šel skozi vsak ovinek, sem čakal, da vidim kraje, zgradbe ali prostore, ki sem jih poznal s spletnih kamer. Na nekem ovinku me je presenetil fotograf, ki je sedel v avtomobilu in fotografiral vsakega kolesarja, voznika motornega kolesa ali avto, ki se je odpravil na Passo della Stelvio. Vsak je lahko našel svojo fotografijo na svoji spletni strani in si jo kupil.

JASNI CILJ V MEGLI

Zadnja serpentina in za njo se je pojavil vrh Passo della Stelvio. V glavi sem imel veliko misli, vendar je prevladoval občutek sreče. Navdušil me je pogled na ikonični vzpon s Trafoi. Ko sem se poskušal fotografirati pri znaku Passo della Stelvio, me je z zlomljeno angleščino nagovorila italijanska prodajalka kolesarskih spominkov, ki me je slikala. Zahvalil sem se in tako je začel najin preprost pogovor. Opazila je napis na dresu „Slovakia“ " in me z nasmehom na obrazu pobožala po rami z besedami "„Slovak cyclist Peter Sagan is the best“. Z nasmehom smo se poslovili in jaz sem se odpravili pripravljati na prihod fantov.

Ko sem jih opazil, sem jim skušal približati vzdušje dirke in dokumentirati njihov prihod v cilj. Uspelo nam je. Naredili smo nekaj fotografij, kupili spominke in se nato odpravili ogret  v restavracijo. Po dopolnitvi energije smo se pripravili na spust. Da mi med spustom ne bi bilo hladno, sem segel v nahrbtnik po jakno, ščitnike za kolena in ruto za glavo.    

Spust iz Stelvije je bil fantastičen. Prevožene kilometre, katere smo navzgor prevozili  v 2 urah, smo zdaj prevozili v 20 minutah. Tudi pot nazaj do Martella je bila polna doživetij. Sprva nas je ujela močnejša ploha in na gramozni kolesarski stezi smo izgledali res "čudovito". Najhujše nas je šele čakalo. Ko smo se približali Martellu, nas je približno 2 km pred koncem naše celodnevne težke poti ujela močna nevihta s točo. Avtobusno postajališče nam je pomagalo, da smo se nekaj časa lahko skrili pred tem zadnjim presenečenjem. Po nevihti smo končno prišli do hostla. Po prihodu je sledila zaslužena večerja. Ne vem, kaj nas je bolj osrečilo - odličen obrok ali spomin na današnjo pot, razglede in kraje, ki smo jih obiskali.

ZAKLJUČEK

Če imate svoje kolesarske sanje, pojdite za njimi in odkrijte ter spoznajte lepote tega sveta. Ob ogledu dirke leta 2017 nisem niti slutil, da se bom čez dve leti boril na istem mestu z višinskimi metri od sedeža kolesa. Osebno mi ni žal nobenega dosedanjega potovanja. Če mi bosta dopuščala zdravje in čas, bom z veseljem spet odšel kam raziskovat druge kraje in upam, da bom spet lahko opisal svoje dogodivščine.