4 miti, ki jih imajo ženske o kolesarjenju

Tagi:
4 miti, ki jih imajo ženske o kolesarjenju>

Kolesarjenje je priljubljen šport po vsem svetu, ne le med moškimi, ampak tudi med ženskami. Če pogledamo na zahod, se kolesa pogosto uporabljajo kot prevozno sredstvo za na delo, ženske pa mestna kolesa vozijo v oblekah in petah. Pa ženska na kolesu še vedno velja za nenaravno in ženske se upirajo kolesarjenju. Zakaj je temu tako? V naši družbi je veliko predsodkov, ki jih je treba odpraviti.

MIT 1: S KOLESARJENJEM NI MOGOČE SHUJŠATI TAKO DOBRO KOT Z DRUGIMI ŠPORTI

Glavni motiv žensk za ukvarjanje s športom je pogosto pot do sanjske postave. Ko se ženska odloča, kateri šport bo izbrala, lahko naleti na mnenje, da kolesarjenje ni tako dobro za hujšanje kot na primer tek. Najpogostejši razlog, zakaj se ženske odločajo za tek, je prepričanje, da pri teku pokurijo več kalorij. Ali to res drži? Pri zmerni intenzivnosti boste s tekom pokurili približno 650 kcal/h, ura kolesarjenja pa pomeni približno 550 kcal. Je torej res, da tek pokuri več kalorij na uro, vendar je ura teka bistveno bolj naporna kot ura kolesarjenja, zato se lahko s kolesom odpravite na celodnevni izlet in pokurite več kot 2000 kcal, medtem ko je za večino ljudi ura teka maksimalna meja. 

MIT 2: PO KOLESARJENJU SE MI BODO POVEČALA STEGNA

Zdaj, ko vemo, da lahko s kolesarjenjem shujšate celo bolj kot z drugimi športi, je čas, da si ogledamo najpogostejši mit, ki večino žensk odvrača od kolesarjenja. Med ženskami prevladuje mnenje, da so zaradi kolesarjenja njihova stegna "večja" in da ženske noge niso tako privlačne. Domnevamo lahko, da ta mit izvira iz televizijskih posnetkov kolesarjenja na stezi, kjer je velikost stegen tekmovalk podobna velikosti njihovega pasu. Vendar vam ni treba skrbeti, da bi vaša stegna postala vsaj približno tako velika. S kolesarjenjem boste le okrepili noge in verjetno celo shujšali. Tekmovalne kolesarke, ki so specializirane za sprinte, imajo bolj izrazita stegna, ker vozijo s težkimi prestavami. Ta vožnja je podobna treningu z zelo težkimi utežmi, ki povzroči povečanje obsega mišic. Če si ogledate kolesarke, ki so specializirane za vožnjo po hribih, boste ugotovili, da kolesarjenje, tudi v primeru zelo intenzivne dejavnosti, ne povzroča "močnejših stegen". 

MIT 3: KOLESARJENJE JE MOŠKI ŠPORT

Kolesarjenje vam bo pomagalo pri kurjenju odvečne maščobe, izboljšanju telesne pripravljenosti in odličnem videzu nog, zakaj torej ne bi začeli kolesariti že zdaj? Poleg teh mitov o vaši postavi boste verjetno naleteli še na nekaj, kar vas bo odvrnilo bolj kot prejšnji dve trditvi. Ni redko, da vas okolica prepričuje, da je kolesarjenje "moški šport". Moški okoli vas vam bodo verjetno rekli, da ženske na kolesu niso privlačne, da nimajo enakih telesnih lastnosti kot moški za vožnjo s kolesom in tako naprej. Ni razloga, da bi se ženska na kolesu počutila neprivlačno. Edina razlika, v primerjavi s tekom, je čelada na glavi. Tudi s čelado je mogoče ustvariti veliko različnih pričesk, ki so videti odlično. Prav tako se tekmovalke za tekme ličijo in so vsekakor videti ženstveno. Dandanes ni težava kupiti čudovita oblačila in na primer rožnate dodatke, s katerimi nihče ne bo spregledal, da ste ženska. Kar zadeva telesne predpogoje, ni mogoče primerjati telesnih pogojev moških in žensk. Ta razlika med spoloma nima nobene zveze z odnosom do športa ali zmožnostjo igranja katerega koli športa. 

MIT 4: ŽENSKE POTREBUJEJO POSEBNO OPREMO ZA KOLESARJENJE

Ko se odločite za kolesarjenje in začnete izbirati opremo, se boste mogoče srečali z mitom, da ženske potrebujejo posebno opremo in da "moško" kolo zanje ni primerno. Kako je v resnici z izbiro kolesa? Ali je razlika tako velika? Na voljo je veliko vrst koles, tudi takšnih, ki so zasnovana posebej za ženske. Glavni mit je, da imajo ženska kolesa spremenjeno geometrijo za udobnejšo vožnjo. Vendar pa je res, da je glavna razlika v geometriji v izbiri samega kolesa in v tem, ali izberete tekmovalno ali rekreativno kolo. Telesna zgradba in razmerje med višino in dolžino nog se individualno razlikujeta pri ženskah in moških, zato med spoloma v tem pogledu ni razlik. Ženska kolesa so pogosto le lepše oblikovana, vendar drugih razlik ne boste našli. 

Med kolesarji pogosto prevladuje mnenje, da ženske sodijo za štedilnik in ne na kolo. Tega sploh ne moremo imenovati mit, je le nesmisel, ki ga je treba postopoma izkoreniniti iz naše družbe. Zato naj vas ti miti ne odvrnejo in poskusite kolesariti. Sigurno ne boste obžalovali.