5 nasvetov za jesensko kolesarjenje

Tagi:
5 nasvetov za jesensko kolesarjenje>

Poletje se počasi zaključuje, otroci so se vrnili v šolo, končale pa so se tudi poletne počitnice. Toplo poletno vreme je bolj izjema kot pravilo, sonce bo začelo vzhajati zgodaj, ko boste že v službi, in tudi vidljivost popoldne ne bo idealna. S prihodom jeseni se pri mnogih ljudeh pojavi slabo razpoloženje, ki ga je najbolje odpraviti z gibanjem. Kako lahko preprečite, da bi slaba vidljivost in hladno ter deževno vreme omejili vaše športne dejavnosti? Prav to boste odkrili v tem članku.

1. Oblačila

Kako pripraviti kolesarsko garderobo za jesen? Ko se oblačite, izberite več tankih plasti namesto ene široke, da bo vaše telo ostalo toplejše. V primeru hladnejšega vremena vedno začnite s toplo plastjo funkcionalnih oblačil, najbolje z merino volno.

BIOTEX Cyklistické tričko s dlhým rukávom - MERINO - šedá

Biotex: Kolesarska majica z dolgimi rokavi - MERINO

Najprej omejite ali raje popolnoma pozabite na črno barvo. To pravilo velja tudi sicer, saj so temna oblačila zunaj mesta ob slabi vidljivosti skoraj nevidna. Zato pomislite, da izrazitejša ko je barva vaših oblačil, vidnejši bolj boste na cesti in se lažje  izognili neprijetnim trkom. 

Vedno morate računati na to, da se boste med vožnjo zmočili. Zato je priporočljivo, da za zadnji sloj oblačil izberete nepremočljiv sloj, v primeru toplejšega vremena pa spakirajte kolesarski dežni plašč

Če želite kolesariti in zunaj že dežuje, lahko dobite tudi nepremočljive kolesarske hlače, ki bodo vaše telo ohranile suho tudi v največji nevihti. Ne pozabite tudi na čevlje in uporabite nepremočljive kolesarske galoše.

SANTINI Cyklistické kalhoty dlouhé s laclem - UCI RAINBOW 2020 - černá

Santini: Kolesarske dolge hlače z naramnicami

SANTINI Cyklistická zateplená bunda - CORAL BENGAL LADY - růžová

Santini: Kolesarska podaljšana jakna - CORAL BENGAL LADY

ALÉ Cyklistické návleky na tretry - RAIN - černá/žlutá

Alé: Kolesarske galoše - RAIN

Če se nameravate v službo voziti s kolesom in ne veste, kako se spopasti s situacijo, ko zjutraj začnete pot v hladnem vremenu, popoldne pa je pogosto še vedno toplo, si priskrbite tople kolesarske rokave in galoše, ki jih lahko preprosto snamete in shranite v žep ali kolesarsko torbo.

2. Očala

Ker bo zunaj vedno bolj temno, na kolesu ni povsem priporočljivo imeti očal s temnimi lečami. Namesto tega izberite fotokromatska očala z manj obarvanimi stekli. 


Nekatere blagovne znamke ponujajo tudi očala, ki se zatemnijo glede na vidljivost v okolici, tako da vas nepričakovana sončna svetloba ne bo presenetila. Preden se odločite za nakup novih očal za zimsko sezono, se prepričajte, če je mogoče zamenjati stekla na vaših najljubših kolesarskih očalih. Če blagovna znamka vaših očal ponuja to možnost, lahko z nakupom nadomestnih stekel prihranite kar veliko evrov.

SCICON Cyklistické okuliare - AEROSHADE KUNKEN - biela

Scicon: Kolesarska očala - AEROSHADE KUNKEN

3. Luči

Ker se vidljivost v slabem vremenu prav tako zmanjša, vedno uporabljajte utripajočo lučko za kolo, ne glede na vreme in čas. Če se na kolesarsko pustolovščino odpravljate zjutraj, ko je še tema, ali če pričakujete, da se bo popoldanska vožnja zavlekla, ne pozabite na čim bolj svetlo sprednjo belo luč


Če pričakujete, da boste pogosto vozili v slabi vidljivosti, je dobro, da izbire luči ne podcenjujete in v nakup vložite višji znesek, tako da bo svetilnost luči vsaj v razponu od 500 do 1000 lumnov.

LEZYNE svetlo - MICRO PRO 800XL - čierna

Lezyne: Luč - MICRO PRO 800X

4. Pijte

V hladnejšem vremenu boste čutili manjšo potrebo po pitju tekočin. Ne pozabite, da morate še vedno poskrbeti za hidracijo telesa in zagotoviti tekočino, ki jo potrebuje. Če greste ven in se temperatura spusti pod ledišče, je potreba po hidraciji še večja. V tem primeru lahko uporabite kolesarsko termo steklenico, v katero lahko nalijete na primer vroč čaj. Vaša pijača verjetno ne bo zmrznila niti v običajni kolesarski steklenici, vendar se lahko neprijetno ohladi, kar vas bo odvrnilo od pitja tekočine.

ELITE Cyklistická fľaša na vodu - ICE FLY MTB 500 ml - modrá

Elite: Kolesarska steklenica za vodo - ICE FLY MTB 500 ml

5. Blatniki, pnevmatike, mazanje verige

Tudi jeseni je potrebno kolesu posvetiti posebno pozornost. Če se vozite s cestnim kolesom, je dobro, da navadne pnevmatike zamenjate s pnevmatikami z večjim vzorcem. Večino cestnih koles je na primer mogoče opremiti s pnevmatikami za ciklokros, s katerimi boste bolj na varnem na mokrih cestah in gramozni cesti. 

Kot smo že omenili, je pomembno, da ostanete suhi, zato je dobro, da na kolo začasno namestite blatnike

Zadnji korak, ki bo vašemu dvokolesnemu ljubljenčku pomagal preživeti jesen in zimo v dobrem stanju, je nakup kakovostnega olja za verigo za mokro vreme in pogostejše čiščenje kolesa. 

Prepričan sem, da boste v jesenskem kolesarjenju uživali, če boste upoštevali vseh pet zgoraj navedenih točk. Ne pozabite, ni slabega vremena, je le slabo oblečen kolesar. :-)